Editura Evenimentul si Capital

Este fezabilă realizarea unui Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) în România?

Autor: | | 0 Comentarii | 773 Vizualizari

Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) reprezintă o propunere a Partidului Socialist Democrat (PSD). Campania pentru alegerile parlamentare și partidele politice ar trebui să vină cu noi propuneri, acestea nu se lasă așteptate. Astfel, în plin scandal din cauza deciziei Parlamentului de a împiedica urmărirea penală a lui Gabriel Oprea, PSD a lansat un proiect, intitulat Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI).

Chiar în zilele în care, pe scena publică şi apoi în stradă, era mare agitaţie generată de controversatul Gabriel Oprea, PSD, grăbit ca o fată mare, lansează în dezbatere publică un proiect de realizarea a unui fond suveran.  Un astfel de proiect merită o atenție mai mare, dacă nu este gandit ca simplă actiune de imagine, existand modele de succes la nivel international, Fondul Narvegiei fiind printre cele mai cunoscute de români.

PSD incearcă să demonstreze că este partidul cel mai coerent şi mai bine structurat, capabil să pună pe masă idei de guvernare. Întregul proiect este destul de bine argumentat şi, chiar dacă probabil el trebuie încă îmbunătăţit, reprezintă prima propunere cu adevărat serioasă venită din partea unui partid înaintea campaniei electorale. El este, în acelaşi timp, un răspuns inteligent dat celor care acuză de mai mult timp PSD că a căzut în mrejele naţionalismului, mizând doar pe atragerea zonelor sulfuroase ale electoratului.

Urmărind raționamentul de sustinere a FSDI constatăm că acesta pornește de la  două premise corecte:

1. România nu dispune de un capital autohton suficient de dezvoltat, motiv pentru care economia nu e sustenabilă pe termen lung şi nu-şi poate asigura, practic, dezvoltarea;

2. România nu dispune de un motor de investiţii intern, capabil să conducă la realizarea unor proiecte majore de infrastructură (autostrăzi, spitale etc.).

Pentru a ieşi din ceea ce seamănă foarte mult cu un cerc vicios, PSD propune utilizarea resurselor de stat deja existente – toate participaţiile statului în economie – pentru a crea acest motor de dezvoltare şi a pune astfel economia pe baze sustenabile.  FSDI ar urma să fie, practic, un fond de investiţii, care reuneşte cele aproximativ 200 de companii la care statul este acţionar, valoarea totală estimată a acestora fiind de 45 miliarde de lei. El ar avea mai multe funcţii: de finanţare a investiţiilor statului, de garantare a împrumuturilor (care pot fi făcute cu dobânzi avantajoase), de capitalizare a economiei (la care se adaugă transparentizarea activităţii companiilor de stat), de dezvoltare a capitalului autohton, inclusiv în zone defavorizate.

FSDI nu e o soluţie magică, dar arată interesul PSD pentru identificarea unor resurse autonome de dezvoltare.  Proiectul ar putea funcționa, experiența politicii românești nu ne face să credem însă că un proiect bun pe hârtie reprezintă baza unui adevărat dezastru în practică.

Deși companiile statului nu sunt acum gestionate de către o instituție, am putea să-i spunem mamut, nu vedem ce le împiedică să obțină profit și să contribuie la bugetul consolidat al României, Guvernul urmând să decidă ce face cu acest surplus de bani. In conducerea companii cu acționariat de stat se găsesc reprezentanți ai ministerelor sau altor instituții ale statului, care ar trebui să impună politicile economice ale statului.  Exeple, mai vechi sau recente, ale unor astfel de structuri demonstrează că acestea reprezintă locuri călduțe pentru membrii de partid și pentru  acoliți, indiferent de partid. Mai rau, ele devin pușculițe din care inițiații se servesc nestingherit. O astfel de structura este vulnerabilă din cauza subiectivității generate de însăși controlul politic al instituției.

Această structură, coordonată pe principii economice corecte, poate deveni un pilon de dezvoltare pentru România. Prin decizii corecte putem pune bazele unei construcții durabile economic , lucru care nu poate fi solicitat investitorilor privați.

Este de așteptat ca  PSD va nuanțeze proiectul FSDI și totodată vom asista la critici ale ideii. Nu știm dacă această propunere va fi și realizată, dar putem spune cu siguranță că va fi o temă de campanie puternică.

Este, practic, pentru prima dată în ultimii 25 de ani când aspiranţii la guvernare îşi propun şi altceva decât integrare europeană şi atragere de investiţii străine. Proiectul PSD este un pas important, care merită să fie salutat şi nu uitat printre zecile de ştiri de săptămâna trecută.
Alte articole din categoria: Afaceri

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
14:49 Simona Ionescu despre Raportul Secret cu privire la Arhiva SIPA: „Ne-am pus problema ca nu cumva să fim atraşi într-o CAPCANĂ” 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 12:22 Cazanciuc: În 2013 s-a intrat în arhiva SIPA pentru că se ARSESE un BEC 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:25 ANDRONIC: Nu am înţeles de ce Tudorel Toader nu a DESECRETIZAT aceste documente 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 08:21 EXPLOZIV! Judecătorul Cristi Danileț informa DNA despre audierea unor martori. Documentul care dovedește TOT - Foto în articol 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient” 23:44 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE

Articole salvate