Editura Evenimentul si Capital

Frontul de apărare al Occidentului Polonia-România-Turcia, relansat la Ankara | PULSUL PLANETEI

Iulian Chifu
Autor: | | 21 Comentarii | 1923 Vizualizari

Două evenimente importante au avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, care au închis şi nuanţat repoziţionarea Turciei după tentativa eşuată de puci, dar au şi marcat relansarea la Ankara a funcţionalităţii trilateralei România-Polonia-Turcia în cadrul NATO, ca instrument de cooperare şi consultare în flancul estic al Alianţei. În al doilea rând, Ziua Independenţei Republicii Moldova a mai marcat un precedent, atunci când trupele Armatei Republicii Moldova au defilat alături de cele ale României, Poloniei, Turciei, Ucrainei, Marii Britanii şi SUA în Piaţa Marii Adunări Naţionale de la Chişinău.

Dacă în primul caz întâlnirea ministerială de la Ankara a risipit măcar parţial temerile în legătură cu o reorientare a Turciei, despre care mulţi s-au grăbit să o despartă definitiv de Occident, de SUA, de UE, chiar şi de NATO, mai ales sub imboldul propagandei ruse, care ajunsese să şi cultive ideea existenţei unui front comun Rusia- Iran-Turcia (chiar înaintea izbucnirii majore a divergenţelor între fiecare două părţi ale acestei presupuse alianţe), iată că lucrurile s-au calmat într-o matcă firească, cea a unei hotărâri de apărare a flancului Estic al Alianţei şi de sprijinire a Turciei în drumul său european. Iar hotărârea anunţată direct este cu atât mai importantă cu cât la Ankara a fost reafirmată dorinţa de a continua negocierile de aderare a Turciei la Uniunea Europeană, în ciuda semnalelor complicate venite de la unele state şi unii lideri europeni – cu tentă populistă, xenofobă, rasistă, islamofobă şi nu rareori anti-turcă, după cum remarcau comunicatele şi declaraţiile finale ale reprezentanţilor turci în cadrul trilateralei.

În cel de-al doilea caz, vorbim despre o reuniune simbol în Piaţa Marii Adunări Naţionale, acolo unde defilarea a arătat orientarea Armatei Republicii Moldova către Occident, şi aceeaşi formulă trilaterală, plus Lituania, Ucraina şi Marea Britanie, defilând cot la cot. Mai mult, România a avut chiar două componente reprezentate la defilare, pe lângă Regimentul de Gardă, voluntarii care menţin permanenţa istorică prin prezenţa în costume de epocă ale Primului Război Mondial. O afirmaţie simbolică puternică, susţinută şi de Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, care pe tot parcursul discursului său aniversar a ţinut să detaşeze prin accent “în special România” de partenerii europeni, euro-atlantici şi occidentali ai Republicii Moldova.

Revenind la reuniunea trilateralei, Ankara a subliniat necesitatea scutului antirachetă, a aplicării cât mai rapide a hotărârilor summitului de la Varşovia care priveşte cele trei state, unite şi prin cooperarea trilaterală în cadrul apărării antirachetă. Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavasoglu, a insistat, cu aceeaşi ocazie, şi pe nevoia transferului tehnologic pentru scuturile antirachetă tactice şi pentru teatrele de operaţiuni dorite de Turcia pentru a-şi dota apărarea naţională.

Cooperarea şi susţinerea reciprocă a celor trei state a fost remarcată, iar partea turcă a salutat sprijinul constant al României şi Poloniei pentru drumul european al Turciei. Susţinerea Turciei e constantă în ceea ce priveşte cele două state membre ale trilateralei şi parteneri strategici, iar cooperarea în combaterea terorismului sau a valurilor de refugiaţi e majoră şi conştientizată de toate părţile. România şi Polonia susţin acordul UE-Turcia, pentru stoparea valului de refugiaţi dar şi politici convergente în spaţiul Orientului Mijlociu, de unde provin multe ameninţări pentru Uniunea Europeană. Cele două state sprijină obiectivele strategice ale Turciei şi dorinţa de integrare în UE a acestui stat, o aspiraţie benefică şi UE şi Turciei deopotrivă prin rolul acestei ţări la porţile Europei către Levant.

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Invitaţii evz

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate