Editura Evenimentul si Capital

SCANDAL LA INSTITUTUL Ana Aslan din Otopeni. Ministerul Sănătăţii SESIZEAZĂ PARCHETUL. Directorul a fost schimbat

Reactivi cumpărați ilegal, angajați care și-au „tratat” rudele, medicamente cu prescripție date cu lejeritate și spații comerciale închiriate după bunul plac, acestea sunt faptele pentru care vechea conducere ar putea fi trasă la răspundere... penal!
Autor: | | 0 Comentarii | 1648 Vizualizari

Ministerul Sănătății (MS) va sesiza Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 pentru posibile fapte de natură penală, în urma inspecției efectuate de Corpul de control al ministrului Sănătății la Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan”. De asemenea, Corpul de control a recomandat revocarea din funcție a directorului medical al institutului, care ar fi dat sporuri ilegale. Câțiva salariați sunt bănuiți că și-au tratat rudele. În plus, achiziția substanțelor de laborator este suspectă, anunță MS.

„În privința achiziției de reactivi pentru laborator, există suspiciunea de fraudare a procedurilor de achiziție publică. Corpul de control a identificat posibilitatea ca unele caiete de sarcini să fi fost întocmite astfel încât la procedura de achiziţie să participe o singură firmă. Raportul consideră că astfel s-a limitat accesul altor competitori. Acordul cadru impunea folosirea unui singur furnizor, deși legea permite derularea de achiziții pe loturi, care ar fi avut efect reducerea semnificativă a costurilor. Astfel, în 2014 reactivii au fost fost achiziționați de la un singur furnizor, la o valoare de 7.685.512 lei. Când achiziția a fost realizată pe loturi (în anul 2016), valoarea de achiziție a reactivilor a fost de aproape patru ori mai mică, de doar 1.976.458 lei. Raportul recomandă verificarea pe mai mulți ani a acestor practici”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății, dat publicității vineri.

Salariații, bănuiți că și-au tratat rudele

Raportul Corpului de control arată și că în laboratorul de analize medicale al institutului, în perioada mai 2014 – august 2016, au fost efectuate analize de laborator pentru diverse persoane neasigurate, posibil rude ale salariaţilor, în valoare estimată totală de 102.742 lei.

O altă situație descoperită este cea a unor sporuri plătite ilegal. De exemplu, postul de șef laborator analize medicale este ocupat din luna iulie 2009 cu delegație de șase luni (reînnoită periodic) de un medic primar în anatomie patologică. Deși nu mai lucrează în serviciul anatomie patologică, persoanei respective i-a fost păstrat sporul de 50% din salariul de bază în loc să fie schimbat în cel de 15%, conform prevederilor legale. Mai mult, numirea aceasta a fost făcută ilegal pentru că specialitatea de anatomie patologică nu este compatibilă, conform legii, cu funcția de șef de laborator analize medicale. Raportul impune realizarea unui control intern și recuperarea sumelor din 2009 până la momentul controlului”, arată documentul citat.

Echipa de control a constatat probleme și în privința medicamentelor. „Astfel, au fost constatate neconcordanțe între cantitățile scoase din farmacie sau policlinică și foile de observație ale pacienților. Există suspiciunea că aceste medicamente nu au fost prescrise pacienților, dar decontate. Deși cantitățile nu sunt mari, situația nu este acceptabilă”, mai spun reprezentanții Ministerului Sănătății.

Gerovital prescris în ambulatoriu

De asemenea, echipa de control a constatat prescrierea de medicamente Gerovital în ambulatoriul de specialitate al spitalului, deși acest lucru nu este permis. În ambulatoriu există aparatură pentru cazuri de urgență, dar Gerovitalul nu face parte din medicația de urgență. În ambulatoriu se efectuează doar consultații sau analize de laborator. O explicație venită din partea spitalului este faptul că ar fi în derulare un proiect de cercetare început în anii ’60. Însă nu au fost furnizate echipei de control documente privind derularea unor studii clinice la spital şi nici aprobarea pentru derularea proiectului de cercetare mai sus amintit”, se arată în documentul citat.

Mai mult, există și discrepanțe la cantitățile de medicamente raportate în bonurile de consum și foile de observație ale pacienților. Dintr-o cantitate de 20.000 de fiole de Gerovital achiziționate de spital, 1.430 nu se regăsesc în foile de observație. Având în vedere neregulile constatate, corpul de control a solicitat managerului ca în prima şedinţă de Comitet Director să analizeze activitatea desfăşurată la institut de către doamna farmacist şef.

Corpul de control al ministrului sănătăţii a constatat că au fost încheiate contracte fără respectarea legii pentru închirierea de spații către mai multe societăți comerciale. Astfel, au fost semnate cinci contracte cu mai multe firme, chiar dacă Legea 95/2006 prevede că un spațiu poate fi închiriat de spitale numai către alți furnizori de servicii medicale. De asemenea, nu există acordul Ministerului Sănătății pentru închirierea acestor spații conform prevederilor HG nr. 517 din 1991. Raportul Corpului de Control impune rezilierea contractelor, în condiţiile legii.

Corpul de control a verificat și achiziția de servicii de curățenie și a constatat că un contract atribuit prin licitație publică deschisă în 2012 către o firmă a fost realizat în baza caietului de sarcini în care este prevăzută o suprafață totală pentru curățenie, igienizare, dezinfectare etc de 95.700 de metri pătrați. Cu toate acestea, anexele caietului de sarcini indică o suprafață de 119.165 metri pătrați. Raportul recomandă înaintarea situației către instituții competente pentru a analiza care sunt suprafețele pentru care nu s-a prestat în fapt niciun serviciu de curățenie, dar pentru care s-au facturat servicii cu prejudicierea bugetului spitalului.

Corpul de control a mai constatat neconcordanțe și la facturarea serviciilor prestate peste valoarea contractată de spital cu casa de asigurări. Concret, în situațiile financiare pe anul 2014, conducerea spitalului nu a înregistrat în bugetul de venituri și cheltuieli servicii prestate peste plafonul contractat cu Casa de Asigurări a Municipiului București, în valoare de 72.000 de lei. Totuși, conducerea spitalului a încercat să recupereze aceste servicii de la Casă facturând însă o sumă mai mare, de peste 74.000 de lei, CASMB a refuzat să achite contravaloarea. Raportul impune includerea acestor servicii în buget și facturarea lor corespunzătoare către CASMB în vederea recuperării fondurilor.

Ca urmare a neregulilor sesizate, Corpul de Control a recomandat revocarea din funcție a directorului medical al institutului.

„Precizăm că ieri, 27 octombrie, ministrul Sănătății a reconfirmat-o în funcţia de manager pe doamna dr. Silvi Ifrim, ale cărei sesizări au dus la desfăşurarea acţiunilor de control. Ministerul Sănătății încurajează acțiunile avertizorilor de integritate, deoarece în acest fel pot fi aduse la lumină și corectate disfuncționalitățile din sistemul sanitar”, conchide comunicatul.
Alte articole din categoria: Sănătate

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
20:20 Băsescu l-a „UMILIT” pe Gelu Vișan în direct la TV! Replica pe care nu o va uita NIMENI. Vișan califică gestul lui Băsescu: M-a surprins și m-a întristat în același timp! 18:16 Tudose şi SECRETELE SOŢIEI SALE. Sunt în joc MILIOANE DE EURO. Detalii explozive 12:03 ULTIMA BOMBĂ ÎN PSD! S-a vorbit despre o MARE TRĂDARE 11:46 Lista echipei lui Tudose: Numele de miniștri vehiculate în PSD - surse 11:04 Desființarea unui minister și „spargerea” Dezvoltării, variante de lucru în PSD - surse 01:16 Băsescu, STAND-UP CU NOUL PREMIER: „Dacă vedeți în unele poze fața lui Tudose..." 01:14 Olguța A RATAT ŞANSA CARIEREI. Toți membrii PSD vorbesc despre asta 01:11 Dan Andronic, IPOTEZĂ-ȘOC în cazul lui Tudose. Strategia lui Iohannis 00:50 Băsescu TUNĂ și FULGERĂ după numirea lui Tudose premier: „Iohannis a făcut CEL MAI URÂT lucru! TRĂDARE” 23:51 Tudose, ATACAT fără MILĂ de presa internațională: „Dragnea pierde din popularitate chiar dacă...” 22:39 Cine este Mihai Tudose, premierul PSD: Profesor la SRI, acuzat de plagiat, mic maestru în șah - biografie 22:36 Inedit! Reacția SRI despre premierul PSD Mihai Tudose 22:18 BOMBĂ ÎN PSD! Tudose A FOST DENUNŢAT LA DNA. Planul lui Dragnea SE POATE NĂRUI. Rămâne de văzut CE REACŢIE VA AVEA IOHANNIS 20:03 EXCLUSIV EVZ - Directorul de cabinet al lui Mihai Tudose a lucrat 13 ani pe „analiză-sinteză” în sistemul de siguranță națională, iar soția lui lucrează la UM 0472 și predă la SRI / DOCUMENTE 19:22 Iohannis: „Îl desemnez pe domnul Tudose ca viitor prim-ministru” - LIVE TEXT 18:22 MIHAI TUDOSE era prieten apropiat cu „Anaconda”, generalul SRI Elena Istode. TUDOSE a fost ACUZAT de PONTA că este OFIȚER ACOPERIT! 17:11 Dragnea A FOST ATACAT DUR de Ciutacu: ,Mă gândesc să mă p.. împotriva vântului și să țin cu Tudose” 15:55 Propunere SURPRIZĂ a PMP pentru funcția de premier 15:06 CONSULTĂRI la COTROCENI. Băsescu: „Desemnarea PSD este una ratată, menită să-l atragă pe Iohannis într-o capcană. PMP l-a propus premier pe Sigfried Mureșan” | LIVE TEXT 10:03 CULISELE CEx PSD. Drumul NOMINALIZĂRII lui Mihai Tudose spre Palatul Cotroceni

Articole salvate