Editura Evenimentul si Capital

SCANDAL LA INSTITUTUL Ana Aslan din Otopeni. Ministerul Sănătăţii SESIZEAZĂ PARCHETUL. Directorul a fost schimbat

Reactivi cumpărați ilegal, angajați care și-au „tratat” rudele, medicamente cu prescripție date cu lejeritate și spații comerciale închiriate după bunul plac, acestea sunt faptele pentru care vechea conducere ar putea fi trasă la răspundere... penal!
Autor: | | 0 Comentarii | 1974 Vizualizari

Ministerul Sănătății (MS) va sesiza Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 pentru posibile fapte de natură penală, în urma inspecției efectuate de Corpul de control al ministrului Sănătății la Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan”. De asemenea, Corpul de control a recomandat revocarea din funcție a directorului medical al institutului, care ar fi dat sporuri ilegale. Câțiva salariați sunt bănuiți că și-au tratat rudele. În plus, achiziția substanțelor de laborator este suspectă, anunță MS.

„În privința achiziției de reactivi pentru laborator, există suspiciunea de fraudare a procedurilor de achiziție publică. Corpul de control a identificat posibilitatea ca unele caiete de sarcini să fi fost întocmite astfel încât la procedura de achiziţie să participe o singură firmă. Raportul consideră că astfel s-a limitat accesul altor competitori. Acordul cadru impunea folosirea unui singur furnizor, deși legea permite derularea de achiziții pe loturi, care ar fi avut efect reducerea semnificativă a costurilor. Astfel, în 2014 reactivii au fost fost achiziționați de la un singur furnizor, la o valoare de 7.685.512 lei. Când achiziția a fost realizată pe loturi (în anul 2016), valoarea de achiziție a reactivilor a fost de aproape patru ori mai mică, de doar 1.976.458 lei. Raportul recomandă verificarea pe mai mulți ani a acestor practici”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății, dat publicității vineri.

Salariații, bănuiți că și-au tratat rudele

Raportul Corpului de control arată și că în laboratorul de analize medicale al institutului, în perioada mai 2014 – august 2016, au fost efectuate analize de laborator pentru diverse persoane neasigurate, posibil rude ale salariaţilor, în valoare estimată totală de 102.742 lei.

O altă situație descoperită este cea a unor sporuri plătite ilegal. De exemplu, postul de șef laborator analize medicale este ocupat din luna iulie 2009 cu delegație de șase luni (reînnoită periodic) de un medic primar în anatomie patologică. Deși nu mai lucrează în serviciul anatomie patologică, persoanei respective i-a fost păstrat sporul de 50% din salariul de bază în loc să fie schimbat în cel de 15%, conform prevederilor legale. Mai mult, numirea aceasta a fost făcută ilegal pentru că specialitatea de anatomie patologică nu este compatibilă, conform legii, cu funcția de șef de laborator analize medicale. Raportul impune realizarea unui control intern și recuperarea sumelor din 2009 până la momentul controlului”, arată documentul citat.

Echipa de control a constatat probleme și în privința medicamentelor. „Astfel, au fost constatate neconcordanțe între cantitățile scoase din farmacie sau policlinică și foile de observație ale pacienților. Există suspiciunea că aceste medicamente nu au fost prescrise pacienților, dar decontate. Deși cantitățile nu sunt mari, situația nu este acceptabilă”, mai spun reprezentanții Ministerului Sănătății.

Gerovital prescris în ambulatoriu

De asemenea, echipa de control a constatat prescrierea de medicamente Gerovital în ambulatoriul de specialitate al spitalului, deși acest lucru nu este permis. În ambulatoriu există aparatură pentru cazuri de urgență, dar Gerovitalul nu face parte din medicația de urgență. În ambulatoriu se efectuează doar consultații sau analize de laborator. O explicație venită din partea spitalului este faptul că ar fi în derulare un proiect de cercetare început în anii ’60. Însă nu au fost furnizate echipei de control documente privind derularea unor studii clinice la spital şi nici aprobarea pentru derularea proiectului de cercetare mai sus amintit”, se arată în documentul citat.

Mai mult, există și discrepanțe la cantitățile de medicamente raportate în bonurile de consum și foile de observație ale pacienților. Dintr-o cantitate de 20.000 de fiole de Gerovital achiziționate de spital, 1.430 nu se regăsesc în foile de observație. Având în vedere neregulile constatate, corpul de control a solicitat managerului ca în prima şedinţă de Comitet Director să analizeze activitatea desfăşurată la institut de către doamna farmacist şef.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Sănătate

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate