Editura Evenimentul si Capital

EVZ 25 ani

Cum își ascund frații Becali AVEREA ca să nu plătească un PREJDUDICIU de 30 milioane de lei. Doar dintr-o chirie scot lunar 100.000 de euro

Victor Becali si Ioan Becali
Autor: | | 13 Comentarii | 11794 Vizualizari

ANAF nu a recuperat niciun leu de la Ioan Becali în contul prejudiciului datorat de acesta. Deși, în 2013, el susținea că are conturi și proprietăți de 55 milioane de euro, după condamnare, impresarul se dă sărac lipit

În urmă cu doi ani, Ioan Becali se lăuda că deține, împreună cu fratele său, o avere de 55 de milioane de euro. Dar fostul impresar s-a declarat lefter în fața inspectorilor fiscali. Acesta și-a ascuns conturile și proprietățile pe numle mamei, a sorei și a fiicei doar pentru a nu plăti taxe de 22,6 milioane de lei datorate statului în urma transferurilor, prin evaziune, ale unor fotbaliști. Aceste fapte i-au adus, în martie 2014, o condamnare de șase ani și patru luni de închisoare, iar lui Victor - patru ani și opt luni de temniță.


FOTO: Victor BecaliSpecialiștii în drept consultați de „Evenimentul zilei” ne-au explicat că, în ciuda acestor șmecherii, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) poate recupera prejudiciile în urma unui proces prin care să se anuleze înstrăinarea averii. Până la acest moment însă, ANAF nu a făcut acest pas.

Bogați din vorbe

Pe 4 martie 2014, Curtea de Apel București condamna opt oameni din fotbal, printre care și Victor și Ioan Becali, pentru evaziune și înșelăciune. Pe lângă pedepsele cu închisoarea, instanța stabilea și plata unor prejudicii rezultate din neplata impozitelor la stat și a dobânzilor aferente.

Sumele impuse de instanță pentru a fi plătite de cei doi frați au fost:

IOAN BECALI

● 4.180.417 dolari, contribuții fiscale care nu au fost plătite;

● 708.000 de euro, tot contribuții fiscale care nu au fost plătite;

● 1.955.373 de lei - plăți accesorii la sumele de mai sus;

VICTOR BECALI

● 1.761.667 dolari, contribuții fiscale care nu au fost plătite;

● 109.480 de lei - plăți accesorii la sumele de mai sus;

Din aceste sume, ANAF ne-a transmis că Ioan Becali nu a plătit nici măcar un leu din prejudiciul stabilit de instanțe. Asta, pentru că acesta nu are bunuri sau conturi pe numele său.

Pe numele mamei

Ioan și Victor și-au pasat mamei lor și apoi surorii banii și proprietățile, încă din 2010, odată cu începerea anchetei DNA privind transferurile.Cei doi agenți de fot baliști și-au construit averea în perioada de glorie a gene rației de aur a echipei naționale, între 1994 și 2004. Au adunat zeci de milioane de euro din comisionele din transferul fotbaliştilor echipei naţionale şi din celebrul procent de 10% pe care îl încasau din salariul fiecărui fotbalist.

O mare parte dintre proprietăţile cumpărate de fraţii Becali erau trecute încă din anii '90 pe numele părinţilor, Haralambie şi Everdichi Becali.

Contract din 1997 al unui teren cumpărat de fraţii Becali în Voluntari, teren trecut pe numele tatălui, Haralambie Becali.


Motivul pentru care fraţii Becali treceau pământurile pe numele părinţilor este de natură fiscală. Cum părinţii aveau statut de refugiat în urma deportărilor regimului comunist, Ioan şi Victor Becali plătea mai puţin la impozitul pe vilele din Pipera în care locuiau. Inclusiv, vila de pe strada Erou Nicolae din Voluntari a fost trecută pe numele mamei.

Clădirea este închiriată acum către fundaţia Junior Focus British School of Bucharest, chiria fiind în valoare de 100.000 de euro pe lună. Contractul este valabil până în 2023.

Alte proprietăţi cumpărate de fraţii Becali şi trecute pe numele mamei au fost:

Imobilul din Soseaua Pipera-Tunari nr. 39, Voluntari Imobilul situat pe strada Frăsari nr 1-3, Voluntari Imobil din Bucureşti, strada Gini Patrichi nr. 9

În ciuda faptului că și-au ascuns averea, Ioan Becali aprecia sincer, în 2013, în timpul unei emisiuni TV, că avuția sa și a fratelui este de 55 de milioane de euro.

Au refuzat moștenirea de la mamă

Pe lângă necazul pierderii mamei, odată cu decesul din 2013 al Everdichiei Becali, cei doi frați aveau o altă problemă. Odată cu decesul din familie, frații Becali urmau să intre din nou în posesia averii pe care s-au chinuit s-o ascundă pe numele mamei. Se apropia sentința defintivă în Dosarul „Transferurilor din fotbal”, iar o condamnare însemna și pierderea unei părți din avere. Prin urmare, așa cum ne-a confirmat un apropiat de-al lui Ioan Becali, impresarii au refuzat să ia parte la împărțirea moștenirii. Astfel, banii și proprietățile au ajuns în posesia surorii celor doi, este vorba de Mariana Becali.

Au renunţat şi firma de impresariat, doar pentru a nu plăti prejudiciile la bugetul de stat

Activitatea de impresariat fotbalişti a fraţilor Becali a fost făcută în numele firmei Becali Sport, agenţie pe care cei doi au făcut-o celebră în lumea sportului românesc şi nu numai. Până în 2010, cei doi fraţi au fost acţionarii societăţii.

Ioan Becali declara într-un interviu din urmă cu zece ani că se mândreşte cu agenţia de impresariat pe care a clădit-o.

Odată cu procesul transferurilor, Ioan Becali şi Victor Becali au renunţat la onoare şi pentru ca ANAF-ul să nu execute conturile firmei, Becali Sport a fost trecută pe numele rudelor.

Cei doi fraţi şi-au trecut agenţia de impresariat pe numele soţiei lui Victor Becali, Manuela Becali, şi Pamelei Becali, fiica lui Ioan Becali, şi a Alinei Becali, fiica lui Victor Becali.

De altfel, şi cea cea de-a doua firmă de management sportiv, deţinută de Victor Becali a fost pasată surorei, Mariana Becali ca s-o administreze.

Ioan - 22,6 milioane de lei, Victor doar 7,3 milioane

În total, Ioan Becali are de plată, după transformarea prejudiciilor în lei, 22,6 milioane de lei. În schimb, fratele său avea de plată, în total, suma de 7,3 milioane de lei.

Curtea de Apel București a decis că ANAF trebuie să confiște de la frații Becali sume care nu au fost plătite din următoarele transferuri:

● 418.750 USD de la transferul fotbalistului Cosmin Contra;

● 1.400.000 USD de la transferul fotbalistului Ionel Ganea;

● 2.402.000 USD, de la transferul fotbalistului Paul Codrea;

● 250.000 USD, de la transferul fotbalistului Florin Cernat;

● 100.000 USD, de la transferul fotbalistului Bogdan Mara;

● 720.000 USD, de la transferul fotbalistului Nicolae Mitea;

● 403.000 euro, de la transferul fotbalistului Dan Alexa;

● 350.000 euro, de la transferul lui Adrian Mihalcea.

Ce poate face ANAF-ul

Un expert în domeniul juridic ne-a precizat că, în ciuda faptului că frații Becali și-au transferat averea de 55 de milioane de euro pe numele rudelor, ANAF-ul poate cere anularea acestor acte. „Dacă debitorul fraudează interesele creditorului, acesta din urmă are posibilitatea să introducă o acțiune revocatorie pentru a cere anularea actelor făcute de debitor”, ne-a spus acesta.

Nici dobânzile nu le achită

Din sumele cu titlu de accesorii (majorări, penalități și dobânzi) „aferente prejudiciilor în nume personal, calculate de organele fiscale competente, conform dispozițiilor instanței, acestea au fost recuperate de la numitul Copos Gheorghe, dar de la numitul Becali Ioan nu s-a recuperat nicio sumă”, ne-au mai precizat inspectorii ANAF.

Popescu și Borcea au plătit

Din prejudiciile, sumele accesorii și cheltuielile de judecată stabilite de judecători ca să fie plătite de Ioan și Victor Becali, Gică Popescu, Gigi Nețoiu, Cristi Borcea, Jean Pădureanu, George Copos și Meme Stoica - condamnații din Dosarul „Transferurilor din fotbal” - doar ultima categorie a fost recuperată de ANAF.


FOTO: Cristi BorceaSumele stabilite cu titlul de confiscări (n.r. - 6 milioane de dolari și 700.000 de euro) au fost recuperate în proporție de 40,35%, respectiv, în totalitate, doar de la trei persoane fizice (n.r. - printre care și Victor Becali) și parțial de la două persoane fizice”, ne-au precizat reprezentanții ANAF. Inspectorii fiscali au subliniat că de la Ioan Becali și de la Jean Pădureanu „nu a fost recuperată nicio sumă”, iar Jean Pădureanu are de plată doar 120.000 de lei.

Soluții disperate pentru micșorarea pedepselor

Între timp, deși finalizat, Dosarul „Transferurilor” a luat o întorsătură neprevăzută.

Judecătoarea Geanina Terceanu (foto) de la Tribunalul București a recunoscut în fața procurorilor că a luat mită de la frații Becali și de la Cristi Borcea pentru achitarea din prima instanță. Arestată pentru 30 de zile, Terceanu și-a calculat șansele de a sta cât mai puțin în închisoare.


FOTO: Geanina TerceanuGreșeala fatală

Hotărârea de a recunoaște că a primit o mită de 220.000 de euro a fost luată după ce, cu o zi înainte, frații Becali au admis la DNA că au plătit pentru o soluție favorabilă. Cei doi au recunoscut acuzațiile după ce au fost înregistrați în duba Poliției, când erau aduși de la Penitenciarul Constanța la DNA pentru audieri.

La aflarea veștii că frații Becali au colaborat cu anchetatorii, Cristian Borcea a fost cât pe ce să se încaiere cu cei doi pe drumul de întoarcere la penitenciar.

Calculele făcute de arestați sunt relativ simple: potrivit legii, ei ar putea primi o reducere a pedepsei cu o treime după ce și-au recunoscut faptele.

„În cazul fraților Becali, ei au un concurs de infracțiuni, din care se va stabili pedeapsa cea mai mare. În cazul de față, pedeapsa minimă este de 2 ani, iar cea mai mare este de 7 ani de închisoare. Dar nu cred că se va ajunge acolo, dacă vor semna acordul de recunoaștere. În cel mai rău caz, vor primi un spor de o treime din cei 7 ani, adică puțin peste doi ani”, a declarat fostul avocat al lui Gigi Becali. De același tratament ar putea beneficia și fosta judecătoare Geanina Terceanu, cu precizarea că, în cazul său, limitele de pedeapsă sunt mai mari. Din suma de 220.000 de euro, judecătoarea și-a cumpărat un apartament în valoare de 93.000 de euro.


EVZ a lansat pagina de Facebook EVZ Premium. Urmăriţi aici o selecţie atentă a titlurilor.

Editorii evz.ro vor publica pe pagina EVZ Premium o selecţie atentă a celor mai importante ştiri, informaţii de interes din domeniile Politic, Economic, Social, Internaţional, Sport, dar şi reportaje, interviuri, seriale. 

ANAF nu a recuperat niciun leu de la Ioan Becali în contul prejudiciului datorat de acesta. Deși, în 2013, el susținea c...

Posted by EVZ Premium on Thursday, November 26, 2015Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
16:25 Ce spune Iohannis despre ALEGERILE ANTICIPATE 13:45 Ce ASCUNDE programul CONSULTĂRILOR la Cotroceni 12:53 STRATEGIA PNL înaintea CONSULTĂRILOR cu Iohannis. Orban NU VREA la guvernare - surse | Exclusiv EvZ 12:51 Portița matematică a lui Klaus Iohannis: PSD riscă să piardă guvernarea 10:57 Cine nu i-a RĂSPUNS la telefon lui GRINDEANU după ce a fost DEMIS 09:58 Noul premier: lista scurtă din PSD - surse 09:27 Evoluție INCREDIBILĂ în SONDAJE pentru PSD, în urma CRIZEI INTERNE. Influența SCANDALULUI asupra electoratului 08:52 Ce va face ministrul Justiției PÂNĂ în ULTIMUL MINUT, după demiterea Guvernului. Declarațiile lui Toader 08:22 Greșeala FATALĂ din LISTA de PREMIERI a lui Dragnea, descoperită de Băsescu 00:32 ULTIMA MUTARE A LUI PONTA. Dragnea, luat prin surprindere 00:20 Grindeanu ARE O INFORMAŢIE-BOMBĂ DESPRE ŞEFUL PSD: „I-am spus lui Dragnea…” Premierul a vorbit şi despre SCHEMA MARII TRĂDĂRI care L-A DEZAMĂGIT CRUNT 21:36 Gușă, previziune SUMBRĂ despre PSD: „Dragnea a pierdut războiul de supraviețuire în vârful partidului” 20:25 Scenariul-ȘOC! Cum poate Iohannis să STRICE planurile lui Dragnea 18:50 Cronica Războiului conjugal din PSD. România lui Cristoiu 18:18 Grindeanu are sfaturi preţioase: „Viitorul prim-ministru să nu creadă în prietenia cu Liviu Dragnea" 17:00 CANCER ÎN JUSTIŢIE! Dezvăluirea anului vizează un judecător de la ÎCCJ. Relaţii incestuoase cu sora sa 16:55 CTP are un mesaj dur după moţiune: „ PSD e condus prin FRICĂ” 16:21 Grindeanu este istorie. DRAGNEA ŞTIE CELE 4 NUME care POT AJUNGE PREMIER: „Sunt din PSD” 13:50 Prima REACȚIE de la COTROCENI, după CĂDEREA Guvernului. Consultări cu partidele, începând de luni 06:16 LIVIU DRAGNEA este în pragul SINUCIDERII POLITICE! Un lanț de greșeli a dus PSD în pragul scindării și pe punctul de a pierde puterea politică în cadrul alianței de guvernare. Ce câștigă VICTOR PONTA.

Articole salvate