Franța INTRĂ în LUPTĂ de partea SUA, după ultimul ATAC CHIMIC. SCUTUL lui Putin trebuie să facă față FURIEI lui Trump

Franța INTRĂ în LUPTĂ de partea SUA, după ultimul ATAC CHIMIC. SCUTUL lui Putin trebuie să facă față FURIEI lui Trump

O conversație de ultimă oră între președintele american Donald Trump și omologul său francez, Emmanuel Macron a stârnit noi zvonuri despre un posibil răspuns armat în SIria. Declarațiile Palatului Elysée despre un posibil răspuns în forță vin în contextul în care, în urmă cu câteva zile, administrația siriană a lui Bashar al-Assad a fost acuzată la nivel internațional de orchestrarea unui nou atac chimic asupra propriului popor.

„Dacă linia roşie a fost încălcată” în Siria, va exista o „ripostă”, a avertizat marţi purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Benjamin Griveaux, menţionând că schimburile de informaţii între şeful statului francez, Emmanuel Macron, şi preşedintele american Donald Trump „confirmă a priori utilizarea de arme chimice”, transmite AFP, conform agerpres.ro.

 

„Dacă responsabilităţile sunt stabilite - preşedintele Republicii a amintit acest lucru în repetate rânduri -, dacă linia roşie a fost încălcată, ea va da loc unei riposte”, a declarat Benjamin Griveaux la postul de radio Europe 1, după o nouă convorbire telefonică în cursul nopţii între Macron şi Trump.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Preşedintele Republicii şi preşedintele Statelor Unite au făcut schimb de informaţii care confirmă a priori utilizarea de arme chimice”, a adăugat purtătorul de cuvânt, potrivit căruia cei doi lideri „au dat instrucţiuni echipelor lor să continue investigaţiile”, convenind să discute din nou „în 48 de ore”.

Conform unui comunicat emis de Palatul Elysée în noapte de luni spre marţi, Emmanuel Macron şi Donald Trump au discutat din nou despre presupusele atacuri chimice comise la Douma, în Siria.

Pentru a doua oară în două zile, cei doi preşedinţi au discutat despre „evoluţiile intervenite după atacurile chimice de la 7 aprilie împotriva populaţiei din Douma, din Ghouta de Est, şi despre dezbaterile care au loc în Consiliul de Securitate” al ONU, se menţionează în comunicat.

„Ei şi-au reafirmat dorinţa unei reacţii ferme a comunităţii internaţionale în faţa noilor încălcări ale interzicerii armelor chimice” şi „au convenit să rămână în contact strâns”, a arătat preşedinţia de la Elysée.

Luni, Donald Trump a făcut din nou să planeze ameninţarea unei acţiuni militare iminente în Siria, declarând că SUA vor răspunde „prin forţă” la un presupus atac chimic. „Vom lua o decizie în această seară sau în foarte scurt timp”, a spus preşedintele american, în timp ce şeful Pentagonului, Jim Mattis, nu a exclus lovituri împotriva Siriei.

Întrebat dacă vizita lui Macron în Rusia la sfârşitul lunii mai va avea loc conform programării, date fiind evoluţiile din criza siriană, Griveaux a afirmat că, „în acest stadiu, nu există o punere la îndoială a acestei vizite oficiale”.

„Întotdeauna trebuie discutat, chiar şi atunci când există dezacorduri, acesta este însuşi principiul multilateralismului. Nu este vorba despre izolarea unora în raport cu alţii. Dar, în acelaşi timp, trebuie să poată fi recunoscute responsabilităţile unora şi ale altora, în special în această regiune unde mari puteri regionale îşi exercită influenţa, fie că este vorba de Turcia, Iran sau Rusia”, a mai spus purtătorul de cuvânt al guvernului francez.