Francois Hollande: nu avem de ce să roșim față de politica noastră privind expulzarea romilor

Francois Hollande: nu avem de ce să roșim față de politica noastră privind expulzarea romilor

Preşedintele francez Francois Hollande a afirmat ieri că guvernul “nu are de ce să roşească" pentru politica sa faţă de romi, în aceeaşi zi în care a fost dat publicităţii un raport care arată că expulzările au atins un nivel record în 2013.

Franţa a expulzat în 2013 aproape 20.000 de romi evacuaţi din taberele lor, adică de două ori mai mulţi decât în 2012, potrivit raportului prezentat de Liga drepturilor omului (LDH) şi de European Roma Rights Center (ERRC).

“Dacă îmi puneţi întrebarea: Avem de ce să roşim pentru ce am făcut ? Nu", a declarat Hollande în cursul conferinţei sale semestriale de presă, afirmând că totul a fost făcut cu “respectarea dreptului" şi respingând o “politică a cifrei", scrie AFP.

“Este o chestiune foarte dificilă pentru că există efectiv o populaţie de origine română, romii, care vine în Franţa, se instalează, pleacă din nou şi care caută un adăpost aici", a notat preşedintele. Dar, a subliniat el, “nu există alte reguli decât aplicarea legii, deci ne asigurăm că se aplică legea".

Ne puteți urmări și pe Google News

“Am vegheat întotdeauna să fie respectate două principii: principiul ospitalităţii, dar în acelaşi timp respectarea drepturilor", a spus Hollande, adăugând că “acest subiect trebuie tratat la nivel european" şi că toate ţările trebuie să “coopereze".

Potrivit raportului, în 2013, autorităţile franceze au dezmembrat 165 de tabere dintre cele 400 existente în Franţa, expulzând 19.380 de persoane din locurile în care trăiau, faţă de 9.404 în 2012 (97 de tabere) şi 8.455 în 2011.

De asemenea, au existat 22 de evacuări în urma unor incendii, afectând 2.157 de persoane. Cel puţin de 17.000 de romi, în principal provenind din România şi Bulgaria, trăiesc în tabere ilegale, potrivit statisticilor oficiale.

Numărul expulzărilor este superior pentru că unele persoane au fost deplasate în mai multe rânduri. Aceste evacuări forţate sunt expresia unei politici de respingere a romilor, care s-a “înăsprit" sub stânga, deplâng autorii raportului. “Autorităţile nu doresc decât un singur lucru: revenirea lor în ţările de origine."

Dar, subliniază ei, această politică este “nejustificabilă, costisitoare şi inutilă" pentru că ea nu-i poate împiedica pe romi să se întoarcă în Franţa.

Uneori, familiile de romi se reinstalează în acelaşi loc al unei tabere dezafectate, a subliniat unul dintre autorii studiului, Philippe Goossens, citând exemplul unei tabere în apropiere de Porte de la Chapelle (periferia nordică a Parisului).

Ministrul de interne, Manuel Valls, a susţinut întotdeauna dezafectarea taberelor rome pe motiv că “romii au vocaţia de a reveni în România sau în Bulgaria". În septembrie, el a pus la îndoială voinţa romilor de a se integra, ceea ce a provocat o criză în cadrul guvernului, amintește Agerpres.