Editura Evenimentul si Capital

Fractură fără precedent între francezi și comunitățile de imigranți | Cronici pariziene cu Marcela Feraru

La Calais, disperarea imigranților atinge cote maxime. La începutul lunii, 200 de imigranti au încercat să treacă prin Eurotunelul de sub Canalul Mânecii, pentru a ajunge din Franța în Marea Britanie FOTO: AGERPRES
Autor: | | 22 Comentarii | 5428 Vizualizari

Opinia publică franceză s-a radicalizat și arată cu degetul spre comunitatea musulmană. Pentru că s-a săturat de inacțiunea clasei politice, care se ascunde după cuvinte, și pentru că cele 8 milioane de musulmani din Franța (cifră aproximativă, statisticile etnice fiind interzise) nu se grăbesc să ia poziție atunci când un co-religionar se apucă să facă jihadul

„Să discriminăm pentru a fi eficienți, mai degrabă decât să rămânem spectatori! ». Este fraza celebră a secretarului de stat pentru Transporturi, Alain Vidalis, care propune controale aleatorii în spațiul public, cu riscul de a cădea în „discriminarea de facies”. Fraza a stârnit imediat reacții în lumea lui «politiquement correct», începând cu purtătorul de cuvânt al Partidului Comunist...


Cel care va fi controlat de trei ori pe zi, doar pentru că „are față” de magrebian, va dospi o ură față de „ceilalți”, care au avut norocul să se nască europeni


Franța se confruntă cu al 5-lea atentat de la începutul anului. Gluma se îngroașă, în timp ce socialiștii, care populează scaunele puterii, par să se scarpine în creștet, într-un fel de cacofonie tragi-comică. Faptul că ultimul atentat s-a soldat cu doar câțiva răniți și nu cu sute de victime, cum era programat, nu calmează deloc spiritele și e suficient să asculți emisiunile de radio, care dau cuvântul cetățenilor, pentru a înțelege prăpastia imensă între politicieni și populație.

Discriminare vs securitate

Dezbaterea durează de decenii. „Să nu generalizăm”, „să nu discriminăm”! Chiar ieri dimineață, o dispută între un reprezentant al tinerilor socialiști și unul al valului «bleu-Marine» (simpatizant al Frontului Național) a fost câștigată la KO de cel din urmă, dacă e să ne raportăm la reacțiile ascultătorilor care făceau coadă la telefon. Pentru că discursul socialiștilor, împietrit în eternă limbă de lemn, nu mai răspunde demult îngrijorărilor populației. „Ce înseamnă un control aleator? Că vom controla prin sondaj și deci va cădea mereu pe o anumită minoritate vizibilă!” - afirmă, retoric, tânărul socialist, dând ocazia adversarului său să întrebe: „Vreți să vă citez numele tuturor teroriștilor care au acționat pe teritoriul Franței ? Nu este un secret că suspecți vor fi mai degrabă nord-africanii decât o bunicuță care-și duce nepoții în parc”.


Cum să iei azilul în România și să locuiești apoi în Suedia sau Germania


Miezul problemei

În anii războiului din Algeria, atentatele teroriste ale Frontului de Eliberare Națională au vizat, în primul rând, separarea celor două comunități - musulmană și europeană - iar istoria este pe cale să se repete. Nu este o noutate că teroriștii sunt islamiști radicali și nu creștini sau buddhiști.


FOTO: La Calais, în Franța, oamenii au dărâmat gardurile de sârmă și au forțat blocajul creat de politiștii trimiși în zonă FOTO: AGERPRESUn reputat editorialist scria ieri, în replică la discursul lui Francois Hollande: „Răul nu este terorismul, terorismul este doar instrumentul folosit de Răul absolut, care este fundamentalismul islamic”.

Pare că ne jucăm cu cuvintele, dar faptul că ne e teamă să le folosim, tranșant și fără echivoc, ne duce într-o fundătură.

Tanărul socialist s-ar putea să aibă un grăunte de dreptate, doar că nu știe să-l exprime, ceea ce mă face să cred că nici nu înțelege problema. Delictul de facies va naște viitorii teroriști. E un cerc vicios din care nu putem ieși.


Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate