Fotografiile postate pe Facebook le-au stricat afacerea

Fotografiile postate pe Facebook le-au stricat afacerea

Judecătoria Bistriţa a anulat o licitaţie după ce s-a demonstrat, cu poze de pe reţeaua de socializare, că cei doi participanţi erau într-o relaţie

Nişte fotografii postate pe Facebook au dus la anularea unei licitaţii în urma căreia un bărbat intrase în posesia unui teren de peste 3000 de metri pătraţi în municipiul Bistriţa.

Cei doi soţi bistriţeni care au fost executaţi silit la cererea CEC pentru o datorie de peste 200.000 de lei au reuşit să convingă instanţa de la Judecătoria Bistrița că persoanele care s-au prezentat la licitaţie, bărbatul care a câştigat şi o femeie, erau într-o relaţie, iar femeia a participat de formă pentru a-şi ajuta partenerul să cumpere terenul la un preţ mai mic.

Datornicii au arătat în instanță fotografii și informații de pe Facebook din care reieşea că participanţii la licitaţie erau iubit şi iubită. Recursul se va judeca în luna august la tribunalul Bistriţa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Motivarea instanţei

„La a paisprezecea licitație ținută pentru valorificarea acestui teren, la data de 03.06.2016, au participat două persoane, numiții I. M. G și S.I.B., fiind numit adjudecatar d-l S.I.B., pentru suma de 50.000 lei, deși prețul de pornire era de 78.545,50 lei. Din capturile de pe site-ul de socializare Facebook, depuse la dosar de contestatari, rezultă că cei doi participanți la licitația din 03.06.2016 se află într-o relație personală, ce depășește stadiul unei simple „cunoștințe”, fotografiile depuse la dosar indicând că cei doi erau la momentul licitației parteneri de viață. (...)

Întreaga argumentare a contestatorilor are drept punct de pornire relația personală exhibată de cei doi participanți la licitație pe site-ul de socializare Facebook, relația nefiind recunoscută de intimatul S.I.B. la interogatoriu. În legătură cu fotografiile și informațiile oferite de contul personal de pe Facebook al intimatei I.M.G., instanța a reținut că acestea relevă pe de o parte că intimata s-a declarat în perioada februarie 2016 – iunie 2016 ca fiind într-o relație cu intimatul S.I.B..

De asemenea, fotografiile postate de aceasta pe rețeaua de socializare mai sus menționată îi indică pe cei doi în această perioadă ca două persoane foarte apropiate, îm părtășind gesturi specifice unei relații de iubire”, se arată în sentinţa Judecătoriei Bistriţa, obţinută de clujust.ro. Instanța a admis contestația la executare şi a dispus ca cei doi iubiţi să plătească soţilor executaţi 2200 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, constând în onorariu avocațial, dar şi suma de 1000 lei statului.

Informaţiile de pe reţelele de socializare pot fi folosite ca probe

În legătură cu aspectul probatoriu al fotografiilor și informațiilor, instanța și-a însușit opinia exprimată de Înalta Curte de Casație și Justiție, în decizia nr. 4546/27.11.2014, cu privire la caracterul postărilor realizate pe o rețea de socializare.

Astfel, instanța supremă a reținut că vastitatea unei rețele de socializare precum Facebook presupune, raportat la natura, particularitățile și scopul acesteia, că utilizatorii nu dețin proprietatea spațiului efectiv de publicare, neputând estima și cu atât mai puțin controla întinderea acestui spațiu, care astfel capătă caracter public și accesibilitate potențială. Ca atare, informațiile postate de utilizatori pe această rețea sunt destinate publicului și pot fi folosite și ca probațiune într-un dosar.