Fotbalistul Adrian Mutu a devenit ISTORIE. Piteşteanul a fost unul dintre cei mai CONTROVERSAŢI jucători români, a jucat la mari cluburi europene, a bifat două suspendări şi a rămas cu un REGRET URIAŞ

Fotbalistul Adrian Mutu a devenit ISTORIE. Piteşteanul a fost unul dintre cei mai CONTROVERSAŢI jucători români, a jucat la mari cluburi europene, a bifat două suspendări şi a rămas cu un REGRET URIAŞ

Adrian Mutu a decis să renunţe la fotbal, la vârsta de 37 de ani, după o experienţă ratată, la ASA Târgu Mureş. Atacantul a fost cel mai important fotbalist român de din ultimii ani, a jucat la cluburi mari ale Europei, dar a fost şi eroul unor scandaluri memorabile, care l-au împiedicat să se afirme pe măsura potenţialului. În plan sportiv, piteşteanul va rămâne cu un mare regret.

Adrian Mutu a pus capăt unei cariere de jucător, care a început la FC Argeş şi s-a sfârşit la ASA Târgu Mueş. Revenit în România, la începutul anului, “Briliantul” nu s-a impus nici ca jucător, nici ca antrenor şi a decis să se axeze, în viitor pe meseria de technician. Cu bune şi cu rele, atacantul a fost un jucător de prim-plan în fotbalul românesc,  în ultimii 17-18 ani. A debutat la FC Argeş, în 1996, şi s-a remarcat imediat datorită tupeului nefiresc pe care îl avea şi pe teren, dar şi în vestiar. A fost antrenat de marele Dobrin şi nu s-a sfiit să-i răspundă antrenorului, atunci când considera că nu merită să fie schimbat. În 1999, Mutu a fost convins de Gigi Neţoiu să semneze cu Dinamo, iar din Ştefan cel Mare, Mutu a început drumul către fotbalul mare.  La 21 de ani a semnat cu Internazionale Milano şi a luat contact cu fotbalul Italian, care la acea vreme, în 2000, domina Europa. După a jumătate de an a fot împrumutat la Verona, o echipă de calibru mai mic, acolo unde Mutu s-a putut dezvolta în voie.  Aici a jucat sub comanda lui Alberto Malesani, unul dntre tehnicienii care au ştiut să-l ţină în frâu pe vârful piteştean.  

În 2002, “Briliantul” a semnat cu Parma, echipă la care a reuşit cel mai bun sezon al carierei, cu 18 goluri înscrise în Serie A. Mutu era pe val, iar un an mai târziu a ajuns la Londra, la Chelsea, club cumpărat de rusul Roman Abramovici. După o stagiune acceptabilă, internaţionalul roman a făcut cunoştinţă cu Jose Mourinho, antrenor care îl înlocuise pe Claudio Ranieri. Portughezul nu l-a plăcut pe român, sentimental fiind reciproc. Ajuns rezervă, Mutu s-a refugiat în ofertanta viaţă de noapte londoneză şi a început să consume cocaină. “The Special One” a simţit imediat că elevul său a luat-o pe căi greşite, a comandat un test antidoping, iar atacantul a fost dovedit  pozitiv.  A primit 7 luni de suspendare şi a fost dat afară de Roman Abramovici. Duă acel episod, Mutu a pierdut şi mai multe ocntracte publicitare, în valoare totală de 4 milioane de euro.

După acest episod, se părea că viitorul românului în fotbal este compromis.  Însă, “Briliantul” a avut şansa de a fi recuperate de Juventus Torino, echipă la care a fost antrenat de o Fabio Capello. Piteşteanul şi-a văzut de treabă în Piemont şi a stat la cel mai iubit club din Italia până în 2006, an în care a semnat cu Fiorentina. La gruparea toscană, Mutu a redevenit atacantul care marca din toate poziţiile, aşa cum o făcuse la Parma. Punctul comun a fost antrenorul Cesare Prandelli, un alt om care a reuşit să se impună în faţa românului. Însă, ăn 2010, fotbalistul a trecut din nou printr-un moment delicat. Depistat pozitiv cu sibutramină, a fost trimis pe tuşă timp de 9 luni. Regresul lui Mutu a început în 2011. După despărţirea de Fiorentina, a ajuns la Cesena, formaţie cu care a retrogradat în Serie B. A decis să-şi relanseze cariera în Franţa şi a bătut palma cu Ajaccio. În Corsica, piteşteanul n-a impresionat şi a început să înţeleagă că finalul carierei este aproape. Au urmat experienţe neconvingătoare la Petrolul, Pune City şi ASA Tâgu Mureş, apoi decizia de a renunţa, la 37 de ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

La echipa naţională, Mutu a fost un om de bază, după retragerea lui Gheorghe Hagi, din 2000. “Briliantul” a jucat în 77 de meciuri şi a înscris de 35 de ori, fiind la egalitate la acest capitol cu cel mai mare fotbalist din istoria României. Deşi şi-a dorit enorm să-l depăşească pe fostul său naş, pentru a fi liderul golgheterilor, atacantul n-a reuşit acest lucru. Ultimul meci l-a bifat în 2013, contra Olandei (scor 0-4), apoi s-a certat cu fostul selecţioner Victor Piţurcă şi n-a mai fost convocat.  Instalarea lui Anghel Iordănescu la prima reprezentativă n-a mai adus nimic nou, pentru că Mutu nu s-a mai ridicat la exigenţele naţionalei.