Fostul șef al Poliției Cluj nu a putut justifica banii de la botez. Judecătorii au dispus azi confiscarea sumei de 254.924 de lei

Fostul șef al Poliției Cluj nu a putut justifica banii de la botez. Judecătorii au dispus azi confiscarea sumei de 254.924 de lei

Chestorul Ioan Păcurar s-a pensionat în anul 2013, din funcția de șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Cluj, după ce a evoluat de la gradul de sergent la cel de general. La finalul carierei, Păcurar s-a trezit că este cercetat de Agenția Națională de Integritate pentru că a uitat să își declare averea. Inspectorii ANI au decis că suma pe care polițistul nu o poate justifica este de peste 800.000 de lei.

Timp de aproape trei ani, judecătorii de la Curtea de Apel Cluj au întors pe toate fețele procesul pe care chestorul Ioan Păcurar l-a deschis împotriva ANI, instituție care dorea să îi confiște averea.

După mai multe expertize și mărturii ale unor persoane apropiate, inclusiv unul dintre milionarii Clujului, Ovidiu Turcu, care îi este naș de cununie fostului polițist, judecătorii au ajuns la o concluzie dură: ”Constată că nu este justificată provenienţa sumei de 254.924 lei şi dispune confiscarea acestei sume de la persoana cercetată pe care o obligă să o plătească Statului în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a cauzei”.

Procesul lui Păcurar a fost trecut la secret timp de mai multe termene, dosarul 615/33/2013 neputând fi găsit pe portalul MInisterului Justiţiei. În prima fază, chestorul Păcurar a pierdut o primă contestație la Comisia pentru Controlul Averilor, compusă dintr- un procuror şi doi judecători de la Curtea de Apel Cluj. Verdictul Comisiei: Păcurar nu poate să justifice suma de 197.000 de euro şi, în consecinţă, a fost sesizată Curtea de Apel Cluj care să dispună confiscarea propriu-zisă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Averea de la botez nu o poate justifica

Problemele de integritate ale chestorului Păcurar au apărut în 2011, când a organizat o mega-petrecere de botez pentru fiul său, la care a invitat 400 de oaspeţi, între care şi şefii instituţiilor de stat din Cluj Napoca.

Petrecerea a avut loc la Grand Hotel Italia, un local de cinci stele şi pretenţii pe măsură, suma adunată de familia chestorului, sub formă de "dar" fiind de 68.000 de euro şi 96.000 de lei.

Un an mai târziu, în 2012, ANI a finalizat raportul de control şi a stabilit că Ioan Păcurar nu poate justifica suma de 718.847 lei, aproximativ 189.143 euro, "între averea dobândită şi veniturile realizate de către Păcurar Ioan în perioada exercitării funcţiei de Şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj".

Inspectorii de integritate au stabilit că pentru anii 2001, 2003, 2004, 2008, 2009 şi 2012, familia poliţistului a cheltuit mai mult decât a câştigat şi nu poate să explice acest paradox. Mai exact, în anii invocaţi, familia Păcurar a adunat din salarii şi alte venituri suma de 840.164 lei şi a cheltuit 1,55 milioane de lei.

Fostul şef al Poliţiei Cluj s-a pensionat în 2013 şi încasează o pensie de aproximativ 8.000 de lei. Ioan Păcurar a ajuns în mai puţin de 20 de ani de la gradul de sergent major, la gradul de chestor de poliţie (general - n.r.) şi şef al IPJ Cluj după ce a avut grijă ca pe tot parcursul cariere să se înconjoare de nume grele din politica şi afacerile clujene.

Naşul de cununie al poliţistului este un celebru om de afaceri clujean, Ovidiu Turcu, care este proprietarul unor afaceri din zona autorismelor şi al imobiliarelor. Chestorul nu a putut fi contactat pentru a explica "graba" pensionării şi de unde a avut atâţia bani.