Editura Evenimentul si Capital

Fostul șef al CNADNR, Narcis Neaga, pus sub control judiciar pentru abuz în serviciu. Ca să nu ajungă în arest, el trebuie să plătească o cauțiune de 300.000 de lei

Narcis Neaga
Autor: | | 3 Comentarii | 1289 Vizualizari

Potrivit informațiilor EVZ, fostul director al CNADNR a mai fost audiat într-un dosar, în calitate de martor, însă ieri a fost citat în calitate de suspect, în cazul autostrăzii Orăștie-Sibiu. De altfel, după mai multe ore de audieri, procurorii au dispus măsura controlului judiciar pe o cauțiune în valoare de 300.000 lei. Neaga este acuzat de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. El a fost demis de la șefia CNADNR, pe 8 decembrie.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, Narcis Neaga trebuie să depună o cauțiune în valoare de 300.000 lei, ”care va fi consemnată pe numele inculpatului la dispoziția Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție sau prin constituirea unei garanții reale, mobiliare ori imobiliare, în limita sumei de 300.000 lei, în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție. Cauțiunea se va depune în termen de 10 zile. Inculpatului Neaga Narcis Ștefan i se atrage atenția că nedepunerea cauțiunii atrage înlocuirea măsurii cu alta mai gravă”. Redăm comunicatul DNA

  • La data de 15 mai 2014, inculpatul Neaga Narcis, în calitate de director general al Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România SA (CNADNR), a procedat la suspendarea abuzivă a unui contract de servicii privind „Supervizare Autostrada Orăștie – Sibiu” și a plăților aferente acestuia, cu încălcarea dispozițiilor contractuale, a condițiilor FIDIC (Federația Internaționala a Inginerilor Consultanți) și a dispozițiilor legale.
  • Ulterior, inculpatul a desemnat Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov pentru a superviza lucrările de construcție a autostrăzii și pentru a îndeplini obligațiile contractuale în perioada de desfășurare a contractelor de lucrări privind: - „Proiectare și execuție Autostrada Orăștie – Sibiu, Lot 3: km 43+855 – km 65+965”, - „Proiectare și execuție Autostrada Orăștie – Sibiu, Lot 3: km 65+965 – km 82+070”.
  • Apoi, inculpatul a reziliat contractul de supervizare în condiții nelegale și a refuzat plata facturii emisă de către liderul asocierii care asigurase inițial serviciile de supervizare a lucrărilor și, pe cale de consecință, în mod nefundamentat, a refuzat decontarea facturii din fondul de coeziune (fonduri europene).
  • Ulterior, printr-o Sentință arbitrală, Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României a admis în parte cererea formulată liderul asocierii care asigurase inițial serviciile de supervizare a lucrărilor și a obligat CNADNR SA la plata sumei de 3.139.109,20 lei plus TVA, precum și a penalităților de întârziere, calculate de la data de 15.05.2014 până la data de 23.12.2014, data înregistrării cererii arbitrale.
  • Toate aceste acțiuni au avut au drept consecință directă plata, de la bugetul de stat (și nu din fondul de coeziune), către liderul asocierii căreia i s-a reziliat contractul de supervizare, a sumei de 3.159.022,65 lei (reprezentând prețul serviciilor de supervizare pentru perioada octombrie 2013 – decembrie 2013), a penalităților aferente, precum și plata serviciilor de supervizare (prestate ulterior suspendării contractului de către Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov).
  • De asemenea, prin suspendarea și respectiv rezilierea contractului de supervizare a fost favorizat antreprenorul (societatea executantă a lucrărilor de construcție), care, în acest mod, a beneficiat de închiderea neconformităților și avizarea la plată a situațiilor de lucrări, în condițiile în care supervizorul suspendat constatase deficiențe de execuție și utilizarea de materiale necorespunzătoare.
  • Mai mult, prin suspendarea contractului și înlocuirea Inginerului FIDIC (a supervizorului) cu încălcarea procedurii, respectiv prin neacordarea preavizului și nepreluarea documentelor de la supervizorul inițial, noul supervizor desemnat a fost pus în imposibilitatea urmăririi lucrărilor.
  • Faptul că după suspendarea contractului de supervizare, într-o perioadă scurtă au fost găsite soluții pentru închiderea neconformităților și aprobarea la plată a lucrărilor denotă că scopul suspendării contractului de supervizare a fost de a asigura antreprenorului posibilitatea decontării unor lucrări neconforme.

Dezastrul de pe Orăștie-Sibiu, dezvăluit de EVZ

În luna octombrie, Corpul de control al ministrului Transporturilor a identificat o serie de nereguli la CNADNR privind inclusiv proiectul autostrăzii Orăştie-Sibiu, unde o porţiune de 200 metri trebuie demolată şi reconstruită, şi a sesizat organele statului, suspectând fapte penale. Lotul respectiv urmează să rămână închis până în luna iunie.

La începutul lunii noiembrie, oficialii CNADNR au anunțat că au făcut plângere penală împotriva italienilor de la Salini Impregilo, constructorul italian al lotului trei al autostrăzii Orăştie – Sibiu. Conducerea Companiei a cerut procurorilor să efectueze cercetările necesare faţă de Salini Impregilo pentru săvârşirea infracţiunilor privind calitatea în construcţii, înșelăciune și efectuarea de lucrări neautorizate, ori cu încălcarea condițiilor stabilite în autorizație în zona drumului public. Chiar dacă se îndeplinesc condițiile de reziliere a contractului cu Salini Impregilo pentru autostrada demolată Orăștie-Sibiu, Compania Națională de Autostrăzi, păstorită de Narcis Neaga, nu a rupt înțelegerea cu italienii.

Acum două săptămâni, plângerea penală depusă de oficialii CNADNR împotriva italienilor de la Salini Impregilo a ajuns la Direcția Națională Anticorupție (DNA). „Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu și-a declinat competența în favoarea DNA, structura centrală. Dosarul autostrăzii este pe masa procurorilor din vara anului 2013, încă din timpul mandatului fostului director al CNADNR, Mircea Pop. Pe lângă conducerea CNADNR, majoritatea angajaților departamentului autostrăzi și de la Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov au fost audiați. Unii au spus că au fost supuși anumitor presiuni, iar după audieri și-au dat demisia”, ne-au precizat surse avizate.

Neregulile descoperite la autostrada Orăștie-Sibiu

Lot 1 - Proiectare și execuție Orăștie-Sibiu, km 0-km 24, contract încheiat pe 7 iunie 2011 cu firma Strabag având o valoare de 551,04 milioane de lei;

Lot 2 - Proiectare și execuție autostrada Orăștie-Sibiu, km 24-43, contract încheiat în data de 7 iunie 2011 cu asocierea Straco-Studio Corona-Civil Engineering, având o valoare de 377 milioane de lei;

Lot 3 - Proiectare și execuție autostrada Orăștie-Sibiu km 43-65, 20 iunie 2011, contract încheiat cu asocierea Impregilo, având o valoare de 604 milioane de lei;

Lot 4 - Proiectare și execuție autostrada Oră știe- Sibiu, km 65-82 20, mai 2011, încheiat cu asocierea Euroconstruct Trading 98-Astalrom, în valoare 484 milioane de lei.

Cele 39 de volume cerute de procurorii DNA conțin documente privind: efectuarea studiului de fezabilitate și notele de plată, contractul încheiat de CNADNR cu asocierea Impregilo pentru Lotul 3, anexele la contract, actele adiționale, documentele aferente derulării contractului, proiectul, studiile geotehnice și procesele verbale de recepție pe faze determinate. Angajații CNADNR au predat procurorilor și documentele privind data la care au fost semnalate primele alunecări de teren, toate expertizele tehnice efectuate de CNADNR și antreprenor în perioada 2013-2015 și documentația privind persoanele din cadrul DRDP Brașov, care au fost desemnate pentru urmărirea lucrărilor după rezilierea contractului de servicii de supervizare.

A mers ”camuflat” la DNA

 Până să fie citat în dosarul autostrăzii demolate, Narcis Neaga a „vizitat” DNA, în calitate de martor, în alt dosar. Prezența lui nu a fost sesizată de ziariștii care stau de dimineața până seara în fața sediului DNA, deoarece șeful de la Drumuri „a avut grijă să nu fie recunoscut”. Neaga a fost numit director al CNADNR, în vara lui 2013.
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate