Editura Evenimentul si Capital

Fostul procuror Emilian Eva, fiica și nepotul acestuia, trimiși în judecată pentru spălare de bani, respectiv mărturie mincinoasă

Emilian Eva
Autor: | | 0 Comentarii | 206 Vizualizari

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție l-au trimis în judecată pe Emilian Eva, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași, la data faptelor, cu privire la săvârşirea infracțiunilor de luare de mită, spălare de bani, efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția în scopul obținerii pentru sine de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite și fals în declarații. În stare de libertate, au fost trimiși inculpații Bianca Mădălina Eva și Ioan Eva, fiică, respectiv nepot ai procurorului, cu privire la săvârşirea infracțiunii de mărturie mincinoasă. CSM l-a suspendat din funcția de procuror.

Potrivit DNA, în cursul lunilor mai - iunie 2014, perioadă în care o rudă a sa se afla internată în spital,  Eva Emilian i-a solicitat unui medic să depună toate diligențele profesionale „ca să fie bine pentru toată lumea”, în sensul de a-i acorda tratamentul de specialitate persoanei internate. Ulterior acestei solicitări, în data de 16 iunie 2014, Eva Emilian a dispus printr-o ordonanță clasarea unei cauze penale, respectiv renunțarea la urmărirea penală față de medicul respectiv, cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită, înșelăciune, purtare abuzivă, fals intelectual, uz de fals. Soluția a fost dispusă la un interval de patru zile de la data repartizării dosarului respectiv procurorului Eva Emilian

A cerut bani și bunuri pentru clasare

După soluționarea favorabilă a acestei cauze, în intervalul august 2014 – ianuarie 2015, inculpatul Eva Emilian a pretins și primit de la medicul respectiv diverse bunuri și foloase necuvenite drept contraprestație pentru soluția favorabilă adoptată. Astfel, în perioada respectivă, medicul i-a furnizat lui Eva Emilian, în scopul menționat mai sus, diverse bunuri, sub forma unor opere de artă, evaluate la suma de 16.900 de euro (constând într-un număr de 13 picturi), sume de bani, sub forma unor pretinse împrumuturi, în cuantum de 3.900 de euro şi foloase necuvenite (sub forma unui comision de 13.000 de euro perceput de inculpat cu ocazia unei tranzacţii perfectate de martorul denunţător), toate în cuantum de  33.800 euro.

Certificat de export

În perioada ianuarie-februarie 2015, beneficiind de ajutorul fiicei sale, Eva Bianca Mădălina,  inculpatul a obținut de la Ministerul Culturii – Direcția Județeană pentru Cultură Iași, un certificat de export definitiv și a trimis în Regatul Unit al Marii Britanii un număr de 3 tablouri, spre a fi valorificate prin intermediul unei case de licitații aflate pe teritoriul statului mai sus menționat, una dintre aceste picturi fiind pretinsă și primită cu titlu de mită. Procedând în această manieră, Eva Emilian a disimulat natura ilicită a picturii primită cu titlu de mită. În intervalul august 2014 - iunie 2015, inculpatul Eva Emilian a  achiziţionat, în vederea revânzării în scopul obţinerii de profituri materiale, a intermediat vânzarea, respectiv cumpărarea, percepând comisioane în urma tranzacţiilor intermediate unui număr de peste 200 de picturi, deși calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerț.

Procurorul comerciant

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria:

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate