Editura Evenimentul si Capital

Procurorul Emilian Eva, 60 de zile sub control judiciar. Acuzațiile DNA

15-06/eva-emilian-465x390
Autor: | | 0 Comentarii | 123 Vizualizari

Cunoscutul procuror ieșean, cel care i-a trimis în judecată pe Dan Voiculescu și George Copos, va fi cercetat sub control judiciar, fiind acuzat că a tranzacţionat un număr de peste 200 de picturi, cu o valoare de piaţă de aproximativ 300.000 de euro, deşi calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerţ. Emilian Eva, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași, mai este acuzat de fals în declarații.

Procurorii DNA au efectuat ieri mai multe percheziții în Iași, printre locațiile vizate fiind Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași și locuința fostului procuror Emilian Eva.  După audierile care au avut loc în cursul nopții trecute, Eva a fost pus sub urmărire penală, fiind cercetat sub control judiciar. El este acuzat de efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția în scopul obținerii pentru sine de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite și fals în declarații.

În ordonanța de dispunere a controlului judiciar se arată că există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

  • În intervalul noiembrie 2014 - iunie 2015, inculpatul Eva Emilian a tranzacționat sau a intermediat tranzacționarea unui număr de peste 200 de picturi, cu o valoare de piață de aproximativ 300.000 de euro, deși calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerț.
  • Concret, în intervalul noiembrie 2014 - aprilie 2015, inculpatul Eva Emilian a achiziționat, de la diverse persoane fizice, un număr de 94 de tablouri, unele semnate de pictori români sau străini bine cotați pe piața de artă din România pe care, în mod direct sau prin intermediari, le-a lăsat în custodie spre evaluare la o casă de licitație din București, dintre acestea un număr de 16 tablouri fiind evaluate la suma totală de 81.600 de euro.
  • La data de 12 ianuarie 2015, printr-un intermediar, inculpatul a obținut de la Ministerul Culturii – Direcția Județeană pentru Cultură Iași, un certificat de export definitiv și a trimis în Regatul Unit al Marii Britanii 3 tablouri spre a fi valorificate prin intermediul unei case de licitații aflate pe teritoriul statului mai sus menționat.
  • În perioada ianuarie – februarie 2015, inculpatul Eva Emilian a postat prin intermediari, spre vânzare, pe un site de anunțuri, un număr de 34 de tablouri presupus a fi semnate sau executate de către pictori renumiți, solicitând suma totală de 51.800 de euro.
  • În intervalul 04 februarie – 22 iunie 2015, inculpatul a achiziționat sau a dus tratative în vederea achiziționării, de la diverse persoane fizice sau galerii de artă, a cerut evaluări de la persoane cu expertiză în domeniu, a restaurat, apelând la diverși pictori/restauratori și a valorificat sau a încercat să valorifice un număr de aproximativ 97 de tablouri. Dintre acestea, 12 tablouri au fost evaluate de către inculpatul Eva Emilian și alți intermediari la sumele de 84.500 de euro, 95.000 de lire sterline și 7.500 de lei.
  • Din analiza declarației de avere pe anul 2015, dată pe propria răspundere, a rezultat faptul că, inculpatul Eva Emilian a făcut în cuprinsul ei mențiuni necorespunzătoare adevărului care sunt în totală contradicție cu situația de fapt descrisă mai sus.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Eva Emilian trebuie să respecte următoarele obligații: a) să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemat, b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței, c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat, d) să nu depășească limita teritorială a României, decât cu încuviințarea prealabilă a organelor judiciare, e) să nu se apropie de persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar și să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu acestea, f) să nu se deplaseze la sediile a două societăți comerciale. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.  

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria:

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate