Editura Evenimentul si Capital

Fost subprefect de Vaslui, condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie

Autor: | | 1 Comentarii | 219 Vizualizari

Fostul subprefect al judeţului Vaslui Sergiu Marian a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Iaşi, la patru ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu, instigare la fals intelectual şi luare de mită, după ce ar fi făcut retrocedări ilegale de teren.

Curtea de Apel Iaşi l-a condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare pe Sergiu Marian, subprefect al judeţului Vaslui în perioada 2005-2009, acesta fiind acuzat de abuz în serviciu, instigare la fals intelectual şi luare de mită, infracţiuni comise în anul 2007, în calitate de vicepreşedinte al Comisiei Judeţene de Fond Funciar.

În acelaşi dosar, au mai fost condamnaţi fostul şef al Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) Vaslui, Mihai Hudum, care a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu şi instigare la fals, şi fostul director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI), Daniel Prunilă, la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu.

Daune de 23 mii de euro

De asemenea, cei trei vor trebui să achite daune în cuantum de 23.000 de euro către persoanele constituite părţi civile în dosar şi despăgubiri de 31.690 lei către ADS. În aceste condiţii, judecătorii au instituit sechestru asupra tuturor bunurilor imobile aflate în proprietatea fostului subprefect Sergiu Marian şi a foştilor directori Mihai Hudum şi Daniel Prunilă.

Magistraţii ieşeni au admis apelul procurorilor DNA, după ce Tribunalul Vaslui i-a condamnat, anul trecut, pe Sergiu Marian şi pe Mihai Hudum la câte trei ani de închisoare cu suspendare, în condiţiile în care cei doi aveau deja câte o condamnare cu suspendare pentru fapte similare. În ceea ce-l priveşte pe fostul director al OCPI Vaslui, acuzat de abuz în serviciu, acesta fusese achitat la instanţa de fond.

Transfer de terenuri

Potrivit rechizitoriului DNA, în cursul anului 2007, ”Sergiu Marian, în calitate de subprefect al judeţului Vaslui, urmărind să dobândească anumite suprafeţe de teren în condiţii avantajoase, a conceput un plan potrivit căruia terenurile respective urmau să fie scoase din patrimoniul ADS Vaslui şi retrocedate unor persoane cu care urma să încheie ulterior contracte de vânzare-cumpărare”.

”Deşi persoanele respective nu aveau dreptul la reconstituire pe respectivele amplasamente, inculpatul avea în vedere că putea să influenţeze procedura de retrocedare, stabilind în mod unilateral, în funcţie de propriile interese, locaţia terenurilor ce urmau a fi retrocedate", arăta DNA.

Prejudiciu de 54.000 de euro

Anchetatorii au mai stabilit că, prin scoaterea nelegală din patrimoniul ADS a suprafeţelor de teren ce totalizau 21 de hectare a fost produs un prejudiciu de 228.904 lei, respectiv 54.000 de euro, în dauna statului. Această sumă reprezenta, potrivit procurorilor DNA, diferenţa de valoare existentă dintre terenurile retrocedate ilegal şi cele la care foştii proprietari erau îndreptăţiţi. După aflarea sentinţei, fostul subprefect Sergiu Marian s-a prezentat singur la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui pentru a fi încarcerat. În schimb, fostul şef al ADS Vaslui Mihai Hudum a fost ridicat, miercuri seară, de un echipaj de poliţie de la locuinţa sa din municipiul Vaslui. Cei doi au fost încarceraţi la Peniteciarul Vaslui.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate