Fostul președinte al CCR accentuează problema refuzului medierii Guvern-BNR, în dezbaterea privind demisia premierului Dăncilă. De partea cui se află Constituția?

Fostul președinte al CCR accentuează problema refuzului medierii Guvern-BNR, în dezbaterea privind demisia premierului Dăncilă. De partea cui se află Constituția?

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României (CCR), Augustin Zegrean, a declarat vineri că, din punctul său de vedere, nu este un comportament constituţional din partea premierului Viorica Dăncilă ca, atunci când este invitat de președintele Klaus Iohannis la consultări sau mediere, să nu se prezinte.

Fostul judecător consideră că un astfel de eveniment nu ar fi apărut într-o democrație care a trecut testul timpului.

„Sigur că într-o democraţie consolidată şi normală şi întreagă la cap, lucrurile astea nu se întâmplă. Cum să nu te duci când te cheamă preşedintele? (...) Primul ministru se duce la preşedinte cu propunerea să fie desemnat ca prim ministru, după ce trece prin Parlament şi este aprobat de Parlament se duce din nou la preşedinte ca să depună jurământul şi să îl numească. Or, nu cred că este un comportament constituţional dacă te invită preşedintele pentru consultări sau pentru o mediere să nu te duci acolo”, a spus Zegrean, pentru AGERPRES.

În context, fostul preşedinte al CCR a precizat că preşedintele poate, din punct de vedere moral, să îi retragă sprijinul premierului, dar nu şi constituţional.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Moral poate să i-l retragă (sprijinul- n.r.), dar constituţional nu are nicio relevanţă faptul ăsta, pentru că Guvernul poate fi demis numai de către Parlament. Preşedintele numeşte într-adevăr Guvernul, dar pe baza votului de încredere acordat de Parlament. Pentru asta trebuie să dispară Guvernul, trebuie să existe o moţiune de cenzură şi aşa mai departe. (...) Dar sigur că preşedintele, din 2003, nu mai are posibilitatea să revoce primul ministru”, a adăugat sursa citată.

Preşedintele Iohannis a declarat, vineri, că retrage încrederea premierului Dăncilă, susţinând că aceasta nu face faţă poziţiei de prim-ministru.

„Sunt trei luni (de la învestirea Guvernului Dăncilă - n.r.) după care pot să trag o concluzie. Doamna Dăncilă nu face faţă poziţiei de prim-ministru al României şi transformă astfel Guvernul într-o vulnerabilitate pentru România. De aceea, solicit public demisia doamnei Dăncilă din funcţia de prim-ministru al României”, a spus Iohannis.