Un fost MINISTRU de Externe arată RĂDĂCINILE conflictului Iohannis-Guvern. LUPTA de la CCR este doar ultima PIESĂ. „S-a AJUNS la o ABERAȚIE”

Un fost MINISTRU de Externe arată RĂDĂCINILE conflictului Iohannis-Guvern. LUPTA de la CCR este doar ultima PIESĂ. „S-a AJUNS la o ABERAȚIE”

Reacțiile continuă să curgă în scandalul politic iscat de decizia CCR de miercuri, care a constata existența unui conflict de natură constituțională între președintele Klaus Iohannis și Guvernul condus de Viorica Dăncilă, referitor la demiterea procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. Fostul europarlamentar PSD Adrian Severin subliniază că decizia va produce efecte istorice.

Severin susține că decizia CCR care dă dreptate Guvernului, în defavoarea lui Iohannis, este una corectă.

 

„Bucuria mea nu are legătură cu înlăturarea dnei Kovesi. Am mai spus-o şi o repet că plecarea amintitei doamne nu mă preocupă de fel. Aceasta cu atât mai mult cu cât ea nu soluţionează problema viciilor de concepţie care vor face ca, indiferent cine conduce DNA, abuzurile să continue. Nu mă interesează nici umilirea DNA. Dimpotrivă cred că este important ca instituţiile implicate în lupta împotriva corupţiei să fie întărite şi credibilizate. (...)

Ne puteți urmări și pe Google News

Bucuria mea vine din aceea că decizia despre care vorbim reabilitează Constituţia noastră, la redactarea căreia am lucrat direct şi din greu, confirmând caracterul parlamentar al republicii şi anulând efectele loviturii de stat continuate prin care s-au proclamat gradual (cu un punct maxim în 2012 şi anii următori) republica (semi)prezidenţială şi bicefalismul executivului. În condiţiile lipsei unui sistem de control constituţional specific semiprezidenţialismului, capabil să evite sau să sancţioneze abuzurile prezidenţiale, s-a ajuns la aberaţia ca Preşedintele să fie considerat titular al politicii interne şi externe fără control parlamentar, având Guvernul ca o simplă anexă tehnică”, susține, joi, Severin, conform Mediafax.

Mai mult, fostul europarlamentar amintește că nu trebuie ajuns într-un moment în care legea fundamentală a României să nu mai fie respectată.

Reamintim faptul că, miercuri, Curtea Constituţională a decis că preşedintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA, fiind constatată existenţa unui conflict juridic de natură constituţională generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare a Laurei Codruţa Kovesi.

„Curtea, cu majoritate de voturi, a statuat: 1. Constată existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele României, generat de refuzul preşedintelui României de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kovesi. 2. Preşedintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kovesi”, arăta CCR.