Editura Evenimentul si Capital

Fost director al Agenției de Plăți și Pescuit, judecat pentru un prejudiciu de 17 milioane de lei

Autor: | | 0 Comentarii | 201 Vizualizari

Fostul director al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) Mihai Gavril Vădan a fost trimis în judecată de procurorii DNA Ploieşti, într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu şi conflict de interese în legătură cu proiecte finanţate din fonduri europene.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, în acelaşi dosar a mai fost deferit justiţiei Doru Gafencu, director delegat al Direcţiei Selectare Contractare din cadrul APDRP, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit de procurori se arată că, în cursul lunii mai 2009, Doru Gafencu şi-a exercitat în mod defectuos atribuţiile de serviciu, cu ocazia reevaluării unor cereri de finanţare depuse de comunele Brăneşti şi Răscăeţi, judeţul Dâmboviţa, majorând punctajele acordate pentru criteriile de selecţie care priveau 'localităţi rurale din regiunile cu grad de sărăcie ridicat' respectiv 'proiecte de investiţii în infrastructura socială'.

Contracte ilegale

În urma acestui demers, coroborat cu încălcarea dispoziţiilor procedurale în forma aprobată prin Ordinul MAPDR nr. 664/30.10.2008, au fost încheiate două contracte de finanţare în valoare totală de 17.208.101 lei (8.037.218 lei pentru comuna Brăneşti şi 9.170.883 lei pentru comuna Răscăeţi), beneficiarii obţinând pe nedrept fonduri din bugetul general al Uniunii Europene. Suma reprezintă prejudiciul cauzat APDRP şi totodată folos necuvenit realizat de cele două unităţi administrativ teritoriale.

Conform DNA, în aceeaşi perioadă, Mihai-Gavril Vădan, în calitate de director general al APDRP, deşi cunoştea că proiectele depuse în numele comunelor Brăneşti şi Răscăeţi nu îndeplineau condiţiile pentru a beneficia de finanţare, a emis decizia de aprobare a Rapoartelor de evaluare aferente sesiunilor noiembrie - decembrie 2008 şi iunie - iulie 2009, demers în urma căruia cele două proiecte au fost finanţate pe nedrept din fonduri nerambursabile.

În numele altora

'De asemenea, în acelaşi context au fost selectate pentru finanţare şi proiectele depuse în numele altor două comune din acelaşi judeţ. În acelaşi context, în perioada 2008-2009, firma administrată de inculpatul Vădan Mihai-Gavril a încheiat cu primăriile comunelor respective mai multe contracte de consultanţă/ proiectare în valoare totală de 964.670 lei, bani asiguraţi de Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit prin contractele de finanţare nerambursabilă, în vederea implementării proiectelor selectate', se arată în comunicatul citat.

Prejudiciul cauzat Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale este în cuantum de 17.208.101 lei. În cauză, procurorii au dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unui imobil aparţinând inculpatului Mihai-Gavril Vădan. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dâmboviţa, cu propunere de a se menţine măsura asigurătorie dispusă în cauză

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria:

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate