Editura Evenimentul si Capital

Forumului Germanilor i se retrocedează prima clădire-monument

Clădirea în care funcționează două muzee și birourile celui de-al treilea a fost câștigată în instanță de formațiunea unde președintele Klaus Iohannis este membru FOTO: SILVANA ARMAT
Autor: | | 0 Comentarii | 156 Vizualizari

Acum zece ani, comunității religioase a sașilor i-a fost retrocedat Muzeul Național Brukenthal. Astăzi, organizației politice a germanilor i se redă un imobil din centrul Sibiului în care funcționează două muzee și birourile celui de-al treilea

În chiar centrul Sibiului, în clădirea cu subsol, parter, etaj înalt și mansardă situat în Piața Mică la nr. 11, funcționează muzeele „Franz Binder”, „Emil Sigerius” și birourile Complexului Național Muzeal Astra, instituția care gestionează cel mai mare muzeu în aer liber al civilizației tradiționale românești. Această clădire va intra în zilele următoare în proprietatea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), filiala Sibiu. Actualul președinte al țării, Klaus Iohannis, este membru al FDGR, pe care l-a condus timp de 11 ani.

Retrocedare delicată

Clădire monument istoric, imobilul din centrul Sibiului va fi predat FDGR în urma ședinței de joi a Consiliului Județean Sibiu, proprietarul de moment.

Schimbarea vine ca urmarea sentinței date în iunie 2015 de Înalta Curte de Casație și Justiție a României, care a respins definitiv și irevocabil demersurile autorităților împotriva deciziei de retrocedare către FDGR a imobilului respectiv.


„E politizată discuția. Nu știu dacă miza acestor proprietăți a fost atât de mare încât, acum, FDGR să se asocieze și să se considere continuatoarea Grupului etnic german”, susține prof. univ. dr. Cornel Sigmirean.


Acum patru ani, FDGR a convins Comisia specială de retrocedare a unor bunuri care au aparținut minorităților naționale că este proprietarul de drept al clădirii, deoarece Forumul este ”succesorul de drepturi al Grupului etnic german din Transilvania”.

Înființat în 1940, Grupul respectiv a deținut și clădirea din centrul Sibiului, dar a fost scos în afara legii de către Regele Mihai I, iar toate bunurile au fost trecute în proprietatea Statului Român pe motiv de colaborare cu Germania hitleristă. „Hitler a acordat o atenție specială pentru toate grupurile și organizațiile politice germane din Europa centrală. Și cele din Cehia și Ungaria și, într-adevăr, și Grupul etnic german din Transilvania au urmat, într-un fel, politica germană. Nu înseamnă că s-a identificat întru totul cu politica lui Hitler, dar a devenit asociat al Germaniei”, ne-a declarat Cornel Sigmirean, profesor de istorie în cadrul Universității „Petru Maior” din Târgu Mureș.

„Nu se va schimba nimic”

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate