Editura Evenimentul si Capital

Forța politică legendară a unui cor de operă

Sever Voinescu
Autor: | | 11 Comentarii | 1338 Vizualizari

13 martie 2011. Criză. Italia întreagă este enervată de amputările bugetare anunțate de guvernul Berlusconi. Toate domeniile sînt lovite, dar mai ales cultura – peste tot în lume, tăierile bugetare încep de la cultură, care are în general, bugetul cel mai redus în ansamblul bugetului public. Peste cîteva zile, urmează să se sărbătorească 150 de ani de la unificarea Italiei și sentimentul patriotic, grefat pe revolta anti-guvernamentală, este inflamat în peninsulă. De altfel, guvernul Berlusconi nu va apuca sfîrșitul anului.

Opera din Roma. Se cîntă ”Nabucco” de Verdi. Dirijează Riccardo Muti. Toată lumea așteaptă cu emoție să se întîmple ceva cînd spectacolul va ajunge în actul III și corul evreilor duși în robia babiloneană va cînta ”Va, pensiero, sull'ali dorate...”. Spectacolul ajunge acolo și  Corul Operei din Roma cîntă minunat sub bagheta lui Muti care înțelege sensul de rugăciune al faimoasei partituri mai bine ca oricine. Aplauze și ovații nesfîrșite. Din fosă, Muti face semn ca aplauzele să înceteze pentru a putea relua spectacolul. Cineva strigă ”Viva Italia!”. Muti se întoarce spre sală și face ceva ce pur și simplu nu se face: ține, din fosă,  un mic discurs patriotic, dar cu evidentă bătaie politică, anti-guvernamentală. Spune că, pentru Italia, cultura este vitală, este, de fapt, Italia însăși, și că nu vrea ca țara să ajungă, după cum spune un vers al corului verdian, ” sì bella e perduta” după ce cultura ei va fi în primejduită de austeritatea bugetară. Apoi, anunță că va bisa ”Va, pensiero,...” și face iarăși ceva ce nici un dirijor nu a făcut vreodată în timpul unui spectacol de operă: invită publicul să cînte. Sub bagheta sa, corul și publicul ridicat în picioare, cîntă ”Va, pensiero,...”. Momentul este magnific. Membrii corului cîntă cu lacrimi șiroind pe obraz. Cînd i-am arătat înregistrarea video a acestui moment amicului Toader Paleologu, a replicat ”Bine că nu s-a întîmplat așa ceva în România în timpul mandatului meu de ministru al culturii, că nu știu ce aș fi făcut...”. Da, cred că pentru orice guvern situația aceasta ar fi stînjenitoare. În Italia, cu atît mai mult. A fost, probabil, cel mai puternic protest cu care s-a confruntat guvernul Berlusconi vreodată. Nu doar pentru că a fost a doua zi pe prima pagină a tuturor ziarelor din lume, ci pentru că, în Italia, opera ca gen, Giuseppe Verdi  și , mai ales, ”Va, pensiero,...” sînt instituții mai importante decît orice guvern.

Cum a dobîndit splendidul cor statut imnic, nu e simplu de detectat pentru cineva care vrea adevărul. Altfel, legenda spune că, ”Va pensiero...” a cucerit pe italieni încă din seara zilei de 9 martie 1842, cînd a avut loc la Teatro alla Scala premiera lui ”Nabucco”. Milano era sub ocupație austriacă, urmare a Congresului de la Viena (1815) și a rămas așa pînă în 1859. Desigur, milanezii nutreau sentimente anti-austriece la vremea premierei lui ”Nabucco” și nu ratau nici o ocazie să își arate fronda. Austriecii se comportau agasant și nu de puține ori agresiv, ca orice ocupant. Ajunseseră chiar să impună reguli în spectacolele de operă de la Scala – printre aceste reguli era una cu totul antipatică italienilor: erau interzise bisurile. Legenda pe care o știe toată lumea spune că publicul italian a iubit imediat ”Va pensiero...”, a cerut împotriva regulilor ocupantului repetarea corului, ceea ce s-a și întîmplat. Așa, ”Va, pensiero,...” a dobîndit reputația eliberării. Apoi, mai spune legenda că publicul a plecat cîntînd corul pe străzile orașului și, de a doua zi, ”Va, pensiero,...” a devenit un adevărat imn național. Ca și evreii în Babilon, italienii sufereau sub ocupație, iar muzica lui Verdi suna în inimile lor ca o rugă pentru eliberare. E frumos, doar că pusă în relație cu faptele, legenda nu se verifică deloc.

Mai întii, pentru că muzica și cuvintele sînt calme, nostalgice, triste  – nu e nimic revoluționar, nimic mobilizator în acest cor. Apoi, pentru că nu există nici o mărturie directă și credibilă de la premieră că așa s-a întîmplat. Dacă un asemenea eveniment ar fi avut loc la Milano în 1842, am fi avut zeci de surse. Nu avem nici una. Verdi însuși nu a povestit niciodată așa ceva, deși legenda ridicării inimilor milaneze în acea seară cu ”Va, pensiero,...” devenise notorie in timpul vieții lui. A lăsat legenda să crească, fără să o contrazică, dar și fără să o confirme vreodată. Ce ne spun izvoarele directe despre premiera ”Nabucco” este că, într-adevăr, a fost un triumf pentru compozitor. Un triumf binevenit, căci era primul după o perioadă neagră în viața lui Verdi și pe acest triumf avea să se întemeieze o carieră componistică colosală. Mai știm că, în realitate, publicul premierei a cerut bisarea altui cor din operă, ”Immenso Jehova” – un cor religios foarte puternic  de la finalul lui ”Nabucco” (actul IV), în care evreii eliberați din robie mulțumesc lui Dumnezeu. În orice caz, ”Va, pensiero,...” a devenit deja ceea ce este și astăzi încă în timpul vieții lui Verdi. În 1901, la înmormîntarea lui, în cadrul funeraliilor naționale la care au participat 300.000 de oameni,  ArturoToscanini a dirijat un cor de vreo 800 de persoane, care a cîntat ”Va, pensiero,...”

După spectacolul cu ”Nabucco” la care m-am referit la începutul acestui text, Riccardo Muti a spus într-un interviu că 80% dintre cei prezenți în sală știau versurile corului. Cum anume s-a născut în sufletul italian legenda ”Va, pensiero,...” este, poate, mai greu de spus, dar este absolut cert că ea trăiește și acum, dovedind astfel vigoarea unei mari culturi.
Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
13:31 Va numi Klaus Iohannis al treilea guvern PSD după ce a promis că nu va face asta? NEWS ALERT ÎN POLITICĂ! 13:13 PSD ia în calcul să o aleagă premier pe Viorica Dăncilă. Surse. NEWS ALERT ÎN POLITICĂ! 13:00 PSD ARE PLANUL ANTI-IOHANNIS: acceptă noua variantă de premier sau VA FI SUSPENDAT! Olguţa a lansat anunţul de BREAKING NEWS 12:53 Demisia lui Tudose. SE ŞTIA DEMULT despre LOVITURA DE GRAŢIE din PSD. Poate fi numită CONFIRMAREA ANULUI 11:48 Tineretul liberal îi face BAGAJELE lui Dragnea și PSD-ului. Care este DESTINAȚIA 11:21 Când s-a produs RUPTURA ÎN PSD? Olguţa a devoalat: „Episodul Plumb - Shhaideh, moment INADMISIBIL” 11:17 Noul premier PSD: Firea, Stănescu, Vasilescu și Manda au refuzat. Cine este în cărți în Kiseleff 11:10 Dragnea a dezvăluit cum va alege PSD viitorul premier: „Am mână proastă! Eu nu voi mai propune niciun nume” 11:06 Horoscop. Așa cum v-am anunțat în ”Horoscopul 2018”, Mihai Tudose și-a dat demisia pe 15 ianuarie 11:03 Mihai Fifor este premierul INTERIMAR. Iohannis anunță CONSULTĂRI cu partidele pentru formarea noului Guvern 10:58 Liviu Dragnea, „SPULBERAT” la Bruxelles: „A aprins fitilul unei REVOLTE cum nu a mai fost vreodată!” 09:50 UN GENERAL CELEBRU I-A ÎNVENINAT pe Dragnea şi Tudose. „Ultimul supraviețuitor al epocii Băsescu” 09:00 Badea lansează bomba: URMĂTORUL PREMIER va fi DISCIPOLUL LUI COLDEA. „PSD îşi bate joc de votanţi” 07:23 Marcel Ciolacu a DEMISIONAT din funcția deținută în GUVERN 23:39 ANUNȚ de ultimă oră făcut de PNL! „Formarea unei noi majorități parlamentare, în jurul celui mai important partid de opoziție...” 21:14 Tudose ŞI-A DAT DEMISIA! Declaraţii incredibile după mazilire: ACUM, RELAŢIA CU DRAGNEA ESTE BUNĂ. Fifor, următorul premier? Update 21:00 Mihai Tudose a promovat un Penal în Guvern! De ce nu mîrîie Presa anticorupție?! România lui Cristoiu 18:20 Tudose are un mesaj care va enerva la culme UDMR: „Îmi menţin foarte, foarte, foarte clar poziţia” 16:18 Băsescu, MESAJ înaintea CEx-ului: „Dragnea şi Tudose "se joacă de-a doamna Carmen Dan (...) Contează doar ce spune Constituţia...” 13:02 Demisia de onoare a premierului Tudose - scenariul oficial avansat de un lider PSD

Articole salvate