Editura Evenimentul si Capital

Florian Coldea și Codruța Kovesi - două execuții prezidențiale. Asemănări și deosebiri. România lui Cristoiu

Autor: | | 10 Comentarii | 14265 Vizualizari

Luni, 9 iulie 2018, Klaus Iohannis a semnat Decretul de revocare din funcție a Codruței Kovesi. Cu un an, dar ce spun eu, cu doar cîteva luni în urmă, un astfel de moment era de neconceput.

Dacă ai fi spus că nu peste mult timp, la începutul lui Cuptor, Slujirea, Neprețuita, Nefertiti, Zeița Anticorupției, cea despre care o unitate militară a Diviziei.

Presă scria, fără pic de jenă, că bea dimineața cafea cu lacrimile corupților, cea pentru care ambasadorul american la București juca într-un film publicitar rolul de lăutar gen Mîncați-aș! va pleca acasă le finele unui montaj literar artistic de un rar prost gust, mai mult ca sigur ai fi făcut semnul discret menit a sugera luatul razna. Coborîrea Suitei în copac în buruienișul de dedesubt era un moment greu de imaginat de mintea românească, mintea care, între noi fie vorba, nu-l vedea pe Nicolae Ceaușescu ieșind din TAB.

Codruța Kovesi a fost dată de-a dura din scaunul din care flutura națiunii cătușele, pe post de sceptru al puterii sale nemăsurate.

Și totuși, contrar așteptărilor, Dunărea curge tot către Mare, și nu invers, către Pădurea Neagră, frunzele sînt mai departe verzi din naștere și nu din supărare, iar pisicile, în călduri, miorlăie ca și pînă acum, nu s-au apucat să compună sonete.

Pentru ca umilința să fie completă, cei de la USR au invitato să se înscrie în partidul lor. Nu de alta, dar Cosette Chichirău are nevoie să-i țină cineva poșeta cît timp îi filmează pe PSD-iști cu telefonul mobil.

Sic transit gloria mundi!

Prin revocarea Codruței Kovesi se poate spune că a fost scos din joc al doilea stîlp al regimului Traian Băsescu. Primul a fost Florian Coldea, trecut pe linie moartă de Klaus Iohannis în 17 ianuarie 2017. Fiind vorba de cele două capete ale Binomului, de cuplul care a condus România ani întregi, e mai mult decît interesantă o comparare a poziției publice a lui Klaus Iohannis în fiecare dintre cele două cazuri.

9 iulie 2018, ora 10.

Purtătorul de cuvînt al Administrației prezidențiale, ivit la pupitrul instituției din Deal după o lungă absență, de începuse să ne fie dor de ea chiar și nouă, care am criticat-o pentru fudulia de a se crede chiar președintele României, dă citire unei Declarații de presă.

După ce ni se explică necesitatea de a semna Decretul de revocare prin necesitatea de a pune mai presus de orice Constituția și legile țării și se fac referiri de rutină la Decretul de revocare, Declarația se încheie astfel: „Președintele României, domnul Klaus Iohannis, subliniază că lupta împotriva corupției nu trebuie, în niciun caz, abandonată sau încetinită. Corupția afectează viața fiecărui cetățean și dezvoltarea României. Banul public nu poate fi folosit în interes personal sau de grup, iar deturnarea resurselor publice și blocarea luptei anticorupție se traduce prin lipsa de spitale, școli, autostrăzi, administrație publică eficientă.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, atrage atenția că, indiferent de numele procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, această instituție are obligația să-și continue activitatea în mod profesionist, la cel mai înalt nivel de performanță.”

17 ianuarie 2017, ora 18

Președintele României, Klaus Iohannis dă citire unei declarații de presă de la Palatul Cotroceni. Declarația debutează astfel:

„Tocmai am semnat cele două decrete care îl privesc pe generalul Coldea de la SRI. Este vorba despre eliberarea din funcție și trecerea în rezervă.” După care președintele face unele considerații despre relația dintre Servicii secrete și politică:

„În acest context, vreau să subliniez cîteva lucruri care mie mi se par foarte importante. Pentru ca serviciile secrete să își facă treaba bine și pentru ca politicienii să își facă treaba bine este important să trasăm cel puțin două linii roșii.

Una se referă la felul cum se relaționează serviciile secrete la politicieni, la politică. Sau, mai simplu spus, dacă e bine sau nu e bine ca serviciile secrete să se amestece în politică. Acest lucru trebuie foarte bine clarificat. Părerea mea e că nu este bine să fie lăsate serviciile secrete să se amestece în politică.

Cealaltă, a doua linie roșie, trebuie să definească cît de mult și cum se pot implica politicienii în treaba serviciilor secrete sau, în traducere liberă, cum e cu politizarea serviciilor secrete. După părerea mea, nici aceasta nu este bună.”

Urmează alte considerații dedicate controlului parlamentar, care trebuie să fie puternic, cu implicarea și a Opoziției, dar mai ales formularea necesității de a promova în Parlament o legislație modernă a serviciilor secrete. Codruța Kovesi și Florian Coldea au multe note comune:

Pagina 1 din 2
Tag-uri: coldea, kovesi, iohannisStirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X