Editura Evenimentul si Capital

Florian Coldea nu va fi reprimit în SRI! Postul de conferențiar universitar la Academia de Informații reprezintă ultima opțiune

Autor: | | 1 Comentarii | 316 Vizualizari

Florian Coldea a câștigat concursul pentru postul de conferențiar universitar la Academia Națională de Informații Mihai Viteazu. Generalul cu trei stele Florian Coldea a fost prim-adjunct al directorului SRI până în urmă cu câteva luni. De la trecerea sa în rezervă s-a speculat enorm pe seama viitorului său profesional.

S-a spus că a devenit consilierul politic al lui Liviu Dragnea. Că a concurat pentru un post la Bruxelles, la Comisia Europeană, dar nu a fost acceptat, așa că a rămas în țară. Plus alte câteva speculații. Așa cum anunțam în cursul zilei de miercuri, fostul prim-adjunct al Serviciului Roman de Informatii (SRI), Florian Coldea, a dat concurs pe 30 iunie 2017 pentru un post de conferențiar universitar al Academiei Naționale de Informații și a fost admis. Totodată, se spunea că „toate indiciile arată că fostul șef operativ al SRI și-a pregătit CVul în ultimii doi ani de zile, astfel încât să poată ocupa, la un moment dat, poziția de conferențiar universitar. În urma acestui concurs, Florian Coldea ar urma să fie din nou angajat în Serviciul Român de Informaţii cu normă întreagă, având în vedere că ANIMV este unitate militară a SRI”.

Întreaga presă, inclusiv diverse „sonerii”, a speculat pe tema reîncadră- rii sale în cadrul SRI, fiind văzută ca o modalitate de recuperare a influenței pe care a avut-o în cadrul principalului serviciu de informații.

Va avea statut de „angajat civil”

Surse din cadrul Asociației de Cadre în Rezervă și în Retragere din SRI ne-au explicat, în exclusivitate, că nu se poate vorbi de o reîncadrare a generalului cu trei stele Florian Coldea, acest lucru putând să fie făcut doar de către Președintele României. Simpla câștigare a unui post universitar la Academia de Informații nu aduce după sine reîntoarcerea în rândul cadrelor active. Va trece prin ciurul și dârmonul SRI, ca orice nou angajat la Academia de Informații, militar sau civil. Ca să fie și mai clar, postul pe care va fi încadrat Coldea va fi unul civil, iar statutul său va fi de „angajat civil” al Academiei Naționale de Informații Mihai Viteazul (ANIMV). Inclusiv testele de integritate şi de interese vor fi diferite. Spre exemplu, Iulian Fota, fostul consilier prezidențial este rectorul ANIMV, iar Florian Coldea va fi colegul său. Civil.

Mai mult, generalul (r) Florian Coldea dacă va vrea să predea la ANIMV va trebui să facă ceva mai mult decât să câștige un concurs. Va trebui să declanșeze procedura de verificare specifică oricărui angajat, militar sau civil, din partea SRI. Respectiv, testul psihologic, verificarea integrității, cercetarea trecutului, analiza documentelor necesare angajării. Ca și când s-ar angaja pentru prima dată! O procedură lungă și dificilă care poate dura luni întregi.

Câteva întrebări

● Vă reamintim că Florian Coldea este pensionar de aproape șapte luni, după ce a fost forțat să demisioneze din SRI la mijlocul lunii ianuarie, în urma dezvăluirilor făcute de omul de afaceri Sebastian Ghiță despre vacanțele petrecute împreună în mai multe destinații exotice.

● Ceea ce trebuie spus este că, până în acest moment, Florian Coldea nu a depus cererea formală de ocupare a postului universitar, putând fi un nou caz tip „Tudose”. Respectiv actualul prim-ministru a câștigat un concurs de conf.univ. tot la ANIMV, după care n-a depus cererea de ocupare a postului. Dacă ar fi să punem câteva întrebări importante ar fi interesant de dat un răspuns.

● Are ce preda? Da, ținând cont de experiența sa.

● E bine să fie profesor pentru studenții SRI? Da, mai bine decât să-l consilieze pe Dragnea sau aiurea.

● Va mai putea să se amestece în treburile SRI? Nu. N-are cum și dacă ar mai vrea.

● Mai trebuie spus un lucru: postul de conferențiar universitar la ANIMV este o ultimă opțiune pentru Florian Coldea. Preferă un post în străinătate. Iar unii prieteni se străduiesc să i-l găsească.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate