Acte normative aprobate pe bandă rulantă. Florian Bodog: „Vom aduce în procedură de urgență citostaticele care lipsesc”

Acte normative aprobate pe bandă rulantă. Florian Bodog: „Vom aduce în procedură de urgență citostaticele care lipsesc”

Ce n-au făcut 31 de miniștri ai Sănătății înainte sa, vrea să facă actualul șef de la Sănătate. Ministrul e ferm convins că va reuși, în mai puțin de două săptămâni, să rezolve criza citostiticelor, să modifice 17 acte normative, dar și protocoale terapeutice, astfel încât de luna viitoare medicii să poată prescrie direct tratamentele care până acum erau acordate doar după luni de zile de așteptare, și numai dacă le aprobau comisiile de specialitate de la casele de sănătate

Pacienți, medici, repre zentanți ai industriei farmaceutice și cei ai Comisiilor parlamentare de Sănătate, ai Ministerului Sănătății și ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, s-au așezat, ieri, la aceeași masă, pentru a pune la cale o strategie de acțiune în oncologie. De la Revoluție încoace, aproape fiecare ministru al Sănătății a promis un Plan Național în Oncologie, dar până acum niciunul nu s-a materializat. În acest moment, bolnavii de cancer din România, copii și adulți, sunt într-o situație disperată. De doi ani dispar treptat medicamente de pe piață, din cauza unor politici populiste care s-au dovedit păguboase pentru cei a căror viață depinde de ele.

Zeci de medicamente lipsesc

„Probleme sunt în toate sectoarele oncologiei (...) Nu ne găsim medicamentele uzuale în piața din România, încă de la acea scădere de prețuri din 2015, care s-a făcut fără o analiză de impact în piață, noi rămânând fără medicamente. (...) În patologia adulților lipsesc cam 16 medicamente, unele dispărute definitiv, altele sunt aduse, așa, cu sincope, iar la copii, vreo 7-8 medicamente lipsesc”, a explicat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Ne puteți urmări și pe Google News

În afară de aceste probleme, autoritățile române nu știu nici măcar numărul real al bolnavilor de cancer.

„Nu ne cunoaștem inamicul. În România nu există o evidență a pacienților, un registru de cancer, pe cele două forme existente, tumorile solide și hematologice. Fără acest registru al bolnavilor de cancer nu putem avea o strategie eficientă de luptă împotriva acestor boli”, a explicat dr. Leny Caban, președintele Asociației Pacienților cu Neoplazii Mieloproliferative „Mielopro”.

În lipsa registrului, pacienți pierd șanse mari de a fi salvați.

„În România, pacienții nu au acces la studiile clinice. Pentru că nimeni, nici pacienții, nici medicii nu știu ce studii clinice se desfășoară în România și clinicile în care au loc. Ceea ce îngrădește șansele la supraviețuire”, a arătat prof. dr. Florinel Bădulescu, președintele Societății Naționale de Oncologie Medicală din România.

„Da, vom reuși!”

În aceste condiții, optimismul ministrului Sănătății, dr. Florian Bodog, e privit de pacienți și medici cu oarecare reținere. Va reuși el să rezolve situația până la 1 martie? „Puteam să dau termen 1 februarie, dar pentru că sunt atâtea lucruri de modificat am ales să dau termenul de 1 martie. Da, vom reuși”, a explicat, pentru EVZ, Florian Bodog, la Conferința „Planul Național de Oncologie, o prioritate pentru România”. Și a ținut să sublinieze că „toate promisiunile din campania electorală vor fi puse în practică”.

Cel de-al 32-lea ministru al Sănătății de la Revoluția din 1989 încoace recunoaște, însă, că lipsa medicamentelor e greu de rezolvat.

Încearcă să stăvilească exportul paralel

„Mi-ar plăcea să spun că am soluții pentru toate medicamentele care lipsesc din sistem, mi-ar plăcea să pot face acest lucru, dar ceea ce pot să vă spun este că Ministerul Sănătății devine un jucător activ în aceste probleme și, prin Unifarm, prin Agenția Națională a Medicamentului, căutăm soluții pentru a rezolva aceste probleme. La momentul de față, suntem în discuții pentru a aduce în procedură de urgență la Unifarm citostaticele care lipsesc. (...) La fel se va întâmpla cu toate medicamentele care vor fi retrase de pe piață, chiar am luat în calcul pentru medicamentele care pleacă la comerț intracomunitar (exportul paralel, n.r.) să găsim măsuri pentru a limita acest lucru”, a mai spus Florian Bodog.

Dosarele, analizate rapid

Până la 1 martie, la comisiile de specialitate ale caselor de sănătate sunt sute de dosare ale unor pacienți, care trebuie aprobate sau respinse. „Absolut toate solicitările sunt rezolvate în procedură de urgență”, a spus Florian Bodog.

Vor să facă un Cod al Sănătății

Corneliu Buicu, președintele Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaților, a anunțat că până la finalul acestui an se va lucra pe un nou pachet de legi în domeniul Sănătății. „Dorința actualei coaliții aflate la guvernare este de a avea un singur Cod al sănătății, care să reunească de fapt prevederile din legi și din norme, să fie dezbătute foarte mult, foarte bine, astfel încât la final să avem un singur document, e adevărat foarte mare, dar care să cuprindă toate aceste reglementări”, a arătat el.

Planul Național de Oncologie, discutat la Guvern

„Mâine, în ședința de guvern, intră o hotărâre prin care se deschide lista pentru compensate, se actualizează lista de compensate și se introduc 13 noi molecule. (...) Planul Național de Oncologie e în discuție la comisiile Ministerului”, a anunțat ministru Sănătății, Florian Bodog. Câteva minute mai târziu, însă, Attila Laszlo, președintele Comsiei de Sănătate din Senat, vorbind de același plan, a lăsat să-i scape o informație. „Vineri veți avea o surpriză plăcută”, a spus el, ceea ce se adaugă la informațiile obținute de EVZ, potrivit cărora în ședința de Guvern s-ar putea ca Planul Național de Oncologie să fie luat în discuție.

17 acte normative și protocoalele terapeutice, modifi cate pe repede înainte

Comisiile de specialitate de la casele de sănătate se desființează de la 1 martie, iar medicii curanți vor fi cei care vor prescrie tratamentele. Pentru asta, însă, au nevoie ca protocoalele terapeutice să fie actualizate și alte 17 acte normative să fie modificate. Numai că departamentele din Minister care aveau în atribuții actualizările protocoalelor nu mai funcționează. Pentru a rezolva situația, Florian Bodog (foto) a anunțat va constitui un grup de lucru format din specialiști, care să elaboreze protocoalele pentru oncologie, astfel încât doctorii să le poată da medicamente pacienților. Din el vor face parte specialiști din toată țara, dar și cei care au lucrat în comisiile de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. „Protocoalele există, nu e niciun secret, sunt protocoalele europene, doar că trebuie să le adaptăm la piața românească”, a explicat ministrul. Florian Bodog a precizat că în situația în care unii dintre acești specialiștii au avut contracte cu companii farmaceutice, ei se vor abține la vot în momentul în care se va discuta cu privire la un produs al firmei care i-a plătit.