Ce SECRET ascund acele FLEICI mari de carne? Prin ce metodă sunt făcute să arate atât de bine

Ce SECRET ascund acele FLEICI mari de carne? Prin ce metodă sunt făcute să arate atât de bine

Revine în actualitate una dintre cele mai inventive practici din industria cărnii lipită bucăţică cu bucăţică până devine o fleică frumoasă, tentantă ochiului, numai bună de aruncat pe grătar. Ceea ce nu se ştie atât de bine, este că acele bucăţi frumoase de carne sunt lipite cu o enzima adezivă transglutaminaza, adică cu un lipici făcut dintr-un agent coagulant din sânge de porc.

Deşi este cunoscută în industrie de prin anii ’90, abia în urmă cu câţiva ani, în Statele Unite ale Americii, organizaţiile ecologiste au contestat pe toate căile folosirea ei ca o formă de „lipici“ pentru carne. Despre ce este vorba, concret! Transglutaminaza - lipiciul cărnii, este folosit de industrie pentru a creşte valoarea ei lipind resturile din prelucrare formând o bucata mare şi estetică evident la pret mai ridicat.

American Meat Institute estimează că acest LIPICI este folosit anual în circa 4 milioane de kg de carne în Statele Unite. De fapt, cercetătorii au testat 20 de probe de carne de la supermarket şi au găsit lipici de carne în somon şi curcan, carne de vită.

Secretul murdar al industriei cărnii nu mai poate fi ascuns Bucăţile de carne de pe oase sunt lipite printr-un procedeu simplu cu această substanţă toxică. Cumpărătorul crede ca luat un muschi de porc sau de vită întreg, în realitate acesta e obţinut din resturile de la tranşare, lipite cu transglutaminaza. Acest lipici din semipreparatele alimentare precum crenvurstii, poate provoca boli autoimune, creste intoleranta la gluten si hipersensibilitatea alimentara.

Ne puteți urmări și pe Google News

Unul dintre motivele pentru care industria cărnii este atât de entuziasmată de enzimele lipicioase, este modelarea cărnii, care poate fi realizată din porţiuni mici inestetice sau mai prost vândute ale carcaselor de animale  formând fleici mari de carne la un pret destul de mare.. De exemplu, se pot adăuga până la 5% tendoane, iar noi consumatorii  nici nu sesizăm acest lucru, pentru că lipitura nu poate fi sesizată.

Cum se lipeşte carnea: Metoda „cleioasă“ este cea mai bună pentru lipirea unei mari cantități de piese mici de carne. "Se aleg bucăți de carne de foarte bună calitate; se pot folosi bucăți de carne de mărimi diferite; se adaugă pudra X în apă foarte rece și se amestecă cu un mixer electric; se amestecă X cu apa până se obține un lichid omogen, fără cocoloașe; se adaugă acest amestec peste bucățile de carne până ce toate suprafețele au fost acoperite; bucățile de carne se introduc în săculeți specifici, fără niciun fel de perforații (se utilizează, de preferință, o mașină de vidat); se pun în frigider, după vidare; se lasă să se odihnească pentru a stabiliza „lipitura“, de preferință între 2°C – 4°C, timp de 12 până la 24 de ore. Apoi se feliază carnea". scrie agrobusiness.ro

Şi ca să se înţeleagă mai bine ce înseamnă şi ce conţine acest lipici: este făcut dintr-un agent coagulant din sânge de animal (de porc de obicei) şi prezintă riscul de infestare cu bacterii adunate din mai multe bucăţi.