A venit sezonul rece şi foarte mulţi români recurg la aragaz pentru a avea căldură suplimentară în locuinţe. Din nefericire, este cea mai periculoasă metodă deoarece statisticile arată că intoxicaţia cu monoxiod de carbon a devenit o problemă majoră în România.
Rapoartele spun că peste 20% dintre cazurile de intoxicaţii au loc din cauza încălzirii locuinţelor cu ajutorul aragazului, iar victimele sunt de cele mai multe ori vârstnicii sau cei care stau mai mult acasă, someri etc. Cât despre explozii, nici nu mai vorbim, sunt prea multe, din nefericire.
OBLIGATORIU flacăra de la aragaz TREBUIE să fie ALBASTRĂ
Ceea ce mulţi nu ştiu, flacăra trebuie să fie albastră, dacă flacăra este portocalie înseamnă că pereţii sau mobila de lângă aragaz au zone decolorate, iar dacă simţiţi aerul din încăpere mai condensat sau miros de gaz, sunteţi în pericol de intoxicare cu monoxid de carbon. Din acest motiv, sfatul specialiştilor este doar unul: nu vă încălziţi cu flacăra de la aragaz, este extrem de dăunătoare sănătăţii, prin ardere se consumă oxigen din încăpere. Atenţie, detectorul de fum nu detectează și monoxidul de carbon.