Filosoful Mircea Vulcănescu, cățărat pe o moară de apă | POVESTEA UNEI FOTOGRAFII

Filosoful Mircea Vulcănescu, cățărat pe o moară de apă | POVESTEA UNEI FOTOGRAFII

O moară de apă și 14 indivizi, care și-au propus să intre în eternitate cu această bucurie pe chip, ca a unor copii care fac o năzbâtie.

Fotografia a fost realizată de fotograful Iosif Berman, în anii `30. Iar năzbâtioșii sunt membri ai echipei monografice a lui Dimitrie Gusti, marele sociolog care a studiat satul românesc.

Printre cei care s-au cățărat pe această moară de apă se află și Mircea Vulcănescu. Filosoful este al treilea de jos în sus, cel în costum de baie cu dungi. Și-a permis, alături de tovarășii săi, un moment de relaxare.

Mircea Vulcănescu s-a născut la 3 martie 1904, la București, și a murit la 28 octombrie 1952, în închisoarea de la Aiud, fiind una dintre multele victime ale comuniștilor. Mircea Vulcănescu a fost economist, filolog, filosof, publicist, sociolog, teolog și profesor de etică. A participat la campaniile Școlii de Sociologie a lui Dimitrie Gusti. Campaniile au „răscolit” toată țara și au lăsat informații de aur despre felul în care trăiau oamenii de la sate, de la ce fel de case aveau, cum se îmbrăcau, ce mâncau, ce cântau, de ce plângeau.

Ne puteți urmări și pe Google News

Autorul fotografiei, Iosif Berman, unul dintre cei mai mari fotografi români, a fost, la rândul său, victima comuniștilor. S-a născut la 17 ianuarie 1890, în Burdujeni, Dorohoi, și a murit la 17 septembrie 1941. Iosif Berman a lucrat alături de jurnaliștii Brunea Fox și Geo Bogza. Fotografiile sale au fost publicate de agenții de presă străine. A fost fotograful de teren al sociologului Dimitrie Gusti și fotograful oficial al Curții Regale. A murit de inimă rea, după cum spunea fiica sa Luiza Berman, acum câțiva ani, pentru că nu a mai putut fi alături de prietenul său, regele Mihai, pe care îl fotografiase încă din fragedă pruncie.

Fotografia face parte din arhiva Muzeului Național al Țăranului Român.