Editura Evenimentul si Capital

CAZUL BODNARIU, dincolo de EMOŢII şi DEZINFORMĂRI. Cum au decurs EVENIMENTELE în POVESTEA care a răvăşit MILIOANE de români. Nu se știe ce-au declarat copiii, cert e că ancheta socială a continuat şi ei n-au revenit acasă

80 de copii au fost preluați până în prezent de autoritățile norvegiene de la familii de români, susține fostul consilier prezidențial Iulian Chifu
Autor: | | 73 Comentarii | 12110 Vizualizari

La aproape trei luni de când Marius - inginer IT - și Ruth - asistentă medicală - au trăit cea mai traumatizantă experiență din viața lor, cei cinci copilași fiindu-le luați de Serviciul Social de Protecție a familiei din Norvegia, povestea este încă departe de a fi lămurită. Cazul familiei Bodnariu, adeptă a Cultului Penticostal, a pus pe jar relațiile româno-norvegiene, în prezent făcându- se eforturi considerabile pentru rezolvarea acestei dileme, concretizate la întâlnirea dintre două civilizații diferite, cu legi altfel gândite, derivate, la rândul lor, din mentalități și sisteme educaționale care nu se vor regăsi, probail, niciodată pe același palier.

De aici, coșmarul prin care trece familia Bodnariu a împărțit românii în două tabere: fără să mai aștepte rezultatul anchetei sociale - care va fi finalizată în februarie - o parte apără necondiționat familia, marșând, în mare, pe principiile mioritice „Bătaia este ruptă din Rai” și „Unde dă mama crește”.

Cealaltă parte are încredere în promtitudinea cu care au acționat autoritățile nordice, acuzând „urechelile” și „palmele la fund” administrate de soții Bodnariu propriilor copii, considerând aceste metode de educare perimate și dăunătoare.

În aceste trei luni, informațiile, opiniile, dezbaterile au curs necontenit, într-un ritm haotic. Pentru o mai bună înțelegere, Evenimentul Zilei vă prezintă astăzi un istoric reîmprospătat, curățat, pe cât posibil, de eratele și inexactitățile inerente.

16 noiembrie, ziua în care au fost reținuți patru copii

Surorile mai mari, Eliana (9 ani) și Naomi (7 ani), sunt luate direct de la școală de către Barnevernet, Serviciul Social de Protecție a Copilului. Acțiunea a fost inițiată în urma unui denunț făcut de una dintre profesoarele fetelor. Cadrul didactic menționa clar că fetițele sunt „curate, creative și nu prezintă urme de violență fizică”, dar că ar fi îndoctrinate religios în familie. De altfel, prima sesizare consemnată la școală, înainte de denunț, a coincis cu un episod ușor forțat. Uneia dintre fete i s-a interzis să fredoneze un cântecel cu temă creștină.

În aceeași zi, fetele ajung în cabinetul directoarei - culmea! – vecină cu familia Bodnariu, unde, interogate, recunosc că părinții le mai administrează câte o palmă la fund când nu-și spun rugăciunea sau când fac câte o boacănă. În baza acestor mărturisiri, Eliana și Naomi sun reținute imediat de Barnevernet și duse într-un loc secret.

La puțin timp, în aceeași zi, inspectorii sociali descind la reședința Bodnariu, îi iau și pe cei doi băieței - Matei (5 ani) și Ioan (2 ani) -, dar și pe Ruth, la pachet cu bebelușul Ezechiel, care a împlinit de curând 4 luni.

De remarcat că doamna Bodnariu este ridicată de polițiști fără să i se explice motivul, interogată câteva ore, iar ulterior eliberată. La sediul poliției, Ruth l-a întâlnit și pe Marius, soțul ei, care fusese, la rândul lui, arestat direct de la serviciu și adus la interogatoriu. Și el este eliberat în aceeași seară, așa că soții Bodnariu se întorc acasă împreună cu bebelușul Ezechiel.

17 noiembrie, ziua în care este luat și bebelușul

A doua zi, când soții Bodnariu așteptau să li se aducă cei patru copii înapoi acasă, Barnevernet apare din nou la ușa încercaților părinți și, pe motiv că Ruth ar fi violentă, îl iau și pe Ezechiel, încălcând astfel dreptul la alăptare la sân al bebelușului.

Tot în aceeași zi, li se comunică faptul că cei patru copii au fost dați în grija unor familii- surogat din două orașe diferite, că s-au adaptat deja și că nu le este dor de părinți.

18 noiembrie, ziua în care se dezmeticesc părinții

Năuciți de rapiditatea cu care s-au succedat evenimentele, Marius și Ruth consultă un avocat, care le vorbește despre drepturile care le-au fost încălcate: în primul rând, trebuia să li se comunice acuzațiile oficiale, iar în al doilea rând, mama avea dreptul să-și alăpteze bebelușul.

Tot acum, familia mixtă (Ruth e norvegiană, iar Marius român) află că riscă pân la 6 ani de închisoare dacă se dovedește că au fost violenți cu propriii copii. De asemenea, sunt înștiințați că Ezechiel se află la o familie în Bergen, un oraș aflat la o distanță de 3-4 de mers cu mașină de casa lui Bodnariu.

19 noiembrie, ziua în care Ruth își alăptează iar bebelușul

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate