Mihai Fifor: În MApN nu există „stat paralel”

Mihai Fifor: În MApN nu există „stat paralel”

Ministrul Apărării Naționale a transmis oficial, unui deputat interesat de „informații și dovezi” privind existența unui „stat paralel" în România, că MApN „nu a identificat elemente și ingerințe” de natură să afecteze prerogativele, locul și rolul instituției militare în cadrul Sistemului Național de Apărare.

Deputatul Lucian Stanciu-Viziteu a cerut Ministerului Apărării Naționale, pe 29 noiembrie 2017, să îl informeze dacă instituția are „informații și dovezi conform cărora există, în acest moment, un stat paralel în România”.

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a răspuns într-o adresă oficială din 18 decembrie 2017 că MApN își desfășoară activitatea „într-un perimtru legislativ bine definit și structurat”. „Într-un asemenea cadru organizațional și funcțional și în contextul coordonării activităților care privesc apărarea țării și securitatea națională de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării și al exercitării controlului civil, nu s-au identificat elemente și ingerințe de natură să afecteze prerogativele, locul și rolul instituției militare în cadrul Sistemului Național de Apărare”, se arată în răspunsul lui Mihai Fifor.

„Atribuțiile specifice instituției militare pe dimensiunea contrainformații și securitate (...) vizează identificarea factorilor de risc și amenințărilor care pot afecta valorile și interesele naționale în domeniul militar", mai spune ministurl Apărării.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, întrebat care sunt „măsurile urgente" pe care le va lua în cazul în care va stabili că statul paralel este „o certitudine", Fifor a răspuns:

„Cu privire la măsurile urgente pe care instituția militară le va adopta în cazul apariției unor asemenea factori, precizăm faptul că se va acționa pentru descurajarea și contracararea acestora, în condițiile legii, prin raportare la cauzele care au făcut posibilă manifestarea lor”.

Rezoluția PSD

În data de 17 noiembrie 2017, Comitetul Executiv Naţional al PSD a adoptat la Băile Herculane o Rezoluție în care afirmă că informațiile apărute în spațiul public despre „abuzurile grave” ale unor persoane care „activează, au condus sau încă mai conduc instituţii publice de forţă" indică „în mod clar existenţa unui aşa-numit „Stat Paralel şi Ilegitim”, care încearcă să preia controlul asupra puterii politice, legitim constituită prin alegeri libere şi corecte”.

Scopul StatuluI Paralel și Ilegitim este, potrivit Rezoluției PSD, „de a controla discreţionar puterea politică sau puterea judecătorească", iar acțiunile acestuia, „disimulate sub aşa-numită „luptă anti-corupţie”, au drept scop evident hărţuirea şi, în ultimă instanţă, decapitarea puterii politice legitim alese, pentru ca aceasta să nu îşi poată îndeplini Programul de guvernare angajat în faţa electoratului. Se mizează astfel pe faptul că un eşec în realizarea beneficiilor pentru cetăţeni din Programul de guvernare va diminua şansele în viitoarele scrutine electorale pentru cele două partide politice din Coaliţia de guvernare".