Editura Evenimentul si Capital

Fiecare român cu durerea lui. „Umilinta elevilor cu burse sociale”

Cuvantul cititorului
Autor: | | 2 Comentarii | 678 Vizualizari

Stimate Domnule Ministru, Ma adresez Dumneavoastra cu o nelamurire, deoarece în multe scoli elevii sunt jigniti prin afissarea la avizier a listelor cu bursele sociale.

 Multi elevi sunt luati în derâdere de colegii sai, din cauza ca sunt saraci si primesc burse sociale. Am rugamintea sa remediai aceasta problema i sa nu îi mai facei pe cei considerati cazuri sociale sa mai fie supusi rusinii. Nu e vina lor ca nu au bani sa îsi permita ce unii colegi îsi pot permite. Bursele sa nu se mai ridice de la contabilitatea institutiei, ci banii sa fie virati direct în contul beneficiarului (în multe licee se ridica direct de la contabilitate, iar elevii stau la cozi, fiind sfidati de ceilalti colegi). Va rog ca în primele saptamâni din semestru al II - lea sa se faca o adunare la fiecare institutie de învatamânt si sa le prezinte elevilor schimbarile de regulament. Chiar daca sunt afisate, multi elevi evita sa le citeasca din lipsa timpului sau sunt neinteresati etc. Va rog sa faceti ceva în aceasta problema.

Unii chiar doresc sa învete, sa fie mai informati pentru ca un om informat este un om mai puternic.

Lipsa interesului pentru învatatura îi duce pe multi dintre tineri în pragul abandonului scolar, saracia, pâna la urma, conduce la o astfel de chestie. Sunt multe de schimbat în învatamânt, stim cu totii acest lucru. Dar marea noasta problema este sa fim cu o viziune spre viitor si sa încurajam elevii (indiferent de natura sociala) sa continue scoala. Sa îi facem sa constientizeze ca scoala va avea un rol esential în dezvoltarea lor pe viitor.

Este nevoie de o viziune clara, de o adevarata strategie ancorata în realitate, dar înainte de toate de o analiza obiectiva. Ca întotdeauna, si acum, ne bazam foarte mult pe expertiza si sustinerea Dumneavoastra. Va urez putere de munca, sanatate si în ce a mai ramas din acest an scolar.

                     Cu deosebita stima, Spatariu Vasile

„De patru ani nu am primit biletele de tratament”

Ma numesc Ganea Ion, din Bucuresti, Aleea Ciceu nr. 9, bl. E12, sc.3, ap. 50, sector 4. Sunt beneficiar al Legii 189/2000, în care se spune ca sunt scutit de la plata impozitului si a contributiei la asigurarea de sanatate. Am dreptul la un bilet de tratament balnear anual ca sunt reumatic si am nevoie de tratament. De patru ani nu am primit biletele de tratament conform legii. M-am adresat Casei de Pensii a Sectorului 4, care mi-a raspuns ca nu ma încadrez, conform raspunsului pe care îl atasez la scrisoare. Arat ca îmi opreste si impozit la pensie si contributie sociala de sanatate. Am apelat la un avocat care mi-a raspuns ca legea nu a fost abrogata si ca nu trebuia sa-mi opreasca. Mai arat ca legea o au si ei afisata la Casa de Pensii, dar nu o aplica.

                        Cu stima, Ganea Ion

Dreptul stabilit prin lege, limitat de resursele financiare

Într-un raspuns venit de la Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP) se arata ca numarul locurilor de tratament ce poate fi pus la dispozitia beneficiarilor este stabilit în limita fondurilor aprobate de la bugetul asigurarilor sociale de stat si este distribuit pe fiecare judet în parte.

Numarul biletelor de tratament balnear care se acorda gratuit categoriilor de persoane beneficiare ale unor legi speciale cu caracter reparatoriu, cum este si cazul domnului Ion Ganea, se face prin aplicarea unei cote de maximum 15% din totalul numarului de bilete. Drepturile stabilite de Legea nr. 189 din 2000 si celelalte legi cu caracter reparatoriu sunt recunoscute, dar insuficienta fondurilor nu permite achizitionarea numarului necesar de bilete de tratament gratuite care sa asigure accesul tuturor potentialilor beneficiari îndreptatiti la acest tip de prestaie, se mai arata în raspunsul CNPP.

Totodata, în 2014, cererea domnului Ion Ganea a fost înregistrata pentru perioada 15 iunie – 15 iulie, punctajul obtinut de acesta împreuna cu sotia sa a fost de 6,17, în conditiile în care cel mai mic punctaj cu care s-a obtinut bilet gratuit în statiunile solicitate a fost de 6,50.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate