Editura Evenimentul si Capital

BARACK OBAMA, cel mai puternic om al lumii a fost „capturat” de BANDA MORŢII. PARADA MASCAŢILOR a făcut SENZAŢIE la Târgu-Neamţ, la începutul ANULUI 2016 | GALERIE FOTO/VIDEO

Banda Morţii a făcut senzaţie la Parada mascaţilor, un festival de excepţie de tradiţii şi obiceiuri populare (Foto:Cristina Mathias)
Autor: | | 1 Comentarii | 5325 Vizualizari


Vezi galeria foto:

În timp ce sărbătorile din import ne invadează spaţiul public, unele zone din România se încăpățânează să păstreze datini şi obiceiuri din străbuni. An de an, pe 2 ianuarie orașul Târgu Neamț este invadat de formaţii de arnăuţi , urşi, capre şi de mascaţi spre bucuria miilor de participanţi şi turişti, veniţi din toate colţurile ţării. Ceea ce se mai întâmplă în oraşul de la poalele Cetăţii Neamţului mai putem regăsi doar în Bucovina sau în Maramureş.

UPDATE. Mii de oameni s-au adunat pe bulevardul Ștefan cel Mare

Primăria Târgu-Neamţ și Casa Culturii „Ion Creangă”  a atras o mulțime de participanți. Pe 2 ianuarie 2016, mii de oameni au înfruntat gerul și s-au adunat să vadă formaţii de arnăuţi, urşi, capre sau mascaţi din comunele limitrofe oraşului Târgu-Neamţ, din Humuleşti, Agapia, Răuceşti, Vânători, Pipirig. În piața Adormirea Maicii Domnului este amplasată scena.

Foto: TVN Televiziunea Neamț

Spectacolul a fost deschis cu colindele elevilor de la Școala nr 2 -  „Grigore Ghica - Vodă”. Cetele de mascați din Humulești, Vânători, Răucești, Vorona, Botoșani și Strung- Iași și-au făcut apariția pe șoseaua principală. O apariţie surprinzătoare a fost Banda Morţii, din loclitatea Oglinzi, ai căror membri cărau, într-un căruţ, un personaj mascat în chipul preşedintelui SUA, Barack Obama.

Dacă în alte zone ale țării obiceiurile și datinile de iarnă au dispărut, la Târgu-Neamț ele sunt păstrate cu sfinţenie. În timp ce sărbătorile din import ne invadează spaţiul public, iată că mai există şi zone din România în care o comunitate se încăpăţânează să păstreze datini şi obiceiuri din străbuni.

Foto: TVN Televiziunea Neamț

An de an, pe 2 ianuarie, centrul micului orăşel de munte  de la poalele Cetăţii Neamţului este invadat de formaţii de arnăuţi , urşi, capre şi de mascaţi spre bucuria miilor de participanţi veniţi din toate colţurile ţării.

Foto: TVN Televiziunea Neamț

Acest obicei, ca în fiecare an, după Anul Nou, să se desfăşoare o paradă a mascaţilor în centrul oraşului de pe malul Ozanei există încă de pe vremea comunismului. Formaţii de arnăuţi, urşi, capre sau mascaţi din comunele limitrofe oraşului Târgu-Neamţ, din Humuleşti, Agapia, Răuceşti, Vânători, Pipirig, Timişeşti se adună an de an pentru a-şi etala măiestria şi virtuozitatea prin dans şi cântece.  De exemplu, Alaiul de la Timișesti, cea mai complexă formație din zonă, are peste 100 de membri, ce includ urători, urși şi capre.

Festivalul de Obiceiuri şi Tradiţii de Anul Nou.

Și anul trecut, a treia ediție a Festivalului obiceiurilor și tradițiilor de Anul Nou organizat de Primăria Târgu-Neamţ și Casa Culturii „Ion Creangă”  a atras o mulțime de participanți. Mii de oameni din oraș și din alte localități, dar şi turiști care petrecuseră sărbătorile la pensiunile din zonă s-au adunat pentru a urmări tradiționala paradă a mascaților pe care autoritătile locale au transformat-o dintr-un carnaval ad-hoc într-un eveniment mai bine organizat, cu premii în bani pentru stimularea concurenților și pentru promovarea tradițiilor.

Foto: TVN Televiziunea Neamț

La startul festivalului s-au înscris 20 de formații din oraș și comunele limitrofe, dar și din Botoșani, Suceava și Bacău.

Spectacolul din 2 ianuarie 2015 a fost urmărit si de oficialitățile locale, dar şi de fostul ministru al Apărării, Ioan Mircea Paşcu, alături de soţia sa şi de fostul director de la RAAN Turnu-Severin, târgnemţeanul Dan Andruşcă.  

Tradiţii pe cale de dispariţie

Timp de câteva ore, formaţiile de maşcaţi, arnăuţi, urşi şi capre îşi fac numărul printre spectatorii de pe străzi, unii încercând să sperie domnişoarele cu măştile lor înfiorătoare inspirate parcă din fundul Iadului, alţii lovind uşor cu bastoanele de lemn peste picioarele fetelor. Alţii, costumaţi în mire şi mireasă,  fac deliciul celor însuraţi.

Copii, însă, sunt cei mai entuziasmaţi de acest spectacol ce aduce obiceiuri parcă desprinse din alte lumi. Trecând peste aceste nuanţe folclorice nu putem omite faptul că ceea ce se întâmplă la Târgu-Neamţ poate fi trecut la capitolul: pe cale de dispariţie.

Ceea ce se mai întâmplă în oraşul de la poalele Cetăţii Neamţului mai putem regăsi în Bucovina sau în Maramureş.

Obiceiuri inedite

Ce este de apreciat la acest festival ar fi ineditul obiceiurilor prezentate, originalitatea costumelor și a recuzitei utilizate, măiestria privind adaptarea și prezentarea scenică, gradul emoțional și nivelul de influențare a tinerei generații prin practicarea datinilor și obiceiurilor de iarnă preluate de la străbuni.

„Premiile festivalului sunt susținute financiar de către Primăria și Consiliul Local Târgu-Neamț. La acest festival vin în fiecare an participanți din toate zonele etnofolclorice din Neamț și din județele învecinate, cu o tradiție autentică privind conservarea și transmiterea datinilor și a obiceiurilor de iarnă. Această manifestare tradițională este înscrisă în programul acțiunilor cultural-artistice având ca principal obiectiv cunoașterea și valorificarea patrimoniului de datini și obiceiuri păstrate în timp si practicate cu prilejul sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou. Este de datoria noastră să păstrăm aceste tradiţii pentru a lăsa urmaşilor noştri o crâmpeie de autenticitate locală şi românism”, ne-a declarat Daniel Harpa, primarul de Târgu-Neamţ.

Şi pe 2 ianuarie 2016, Festivalul de Obiceiuri şi Datini de la Târgu-Neamţ a adunat în centrul oraşului mii de curioşi, zeci de formaţii de mascaţi, urşi şi capre. Oraşul s-a animat, ca de fiecare dată, cu cântece, dansuri şi muzică oglindite în râul Ozana.

Acest festival se află într-o perfectă simbioză cu istoria Cetăţii Neamţului, a râului Ozana şi a casei lui Ion Creangă, din Humuleşti.
Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate