Editura Evenimentul si Capital

BARACK OBAMA, cel mai puternic om al lumii a fost „capturat” de BANDA MORŢII. PARADA MASCAŢILOR a făcut SENZAŢIE la Târgu-Neamţ, la începutul ANULUI 2016 | GALERIE FOTO/VIDEO

Banda Morţii a făcut senzaţie la Parada mascaţilor, un festival de excepţie de tradiţii şi obiceiuri populare (Foto:Cristina Mathias)
Autor: | | 1 Comentarii | 5350 Vizualizari


Vezi galeria foto:

În timp ce sărbătorile din import ne invadează spaţiul public, unele zone din România se încăpățânează să păstreze datini şi obiceiuri din străbuni. An de an, pe 2 ianuarie orașul Târgu Neamț este invadat de formaţii de arnăuţi , urşi, capre şi de mascaţi spre bucuria miilor de participanţi şi turişti, veniţi din toate colţurile ţării. Ceea ce se mai întâmplă în oraşul de la poalele Cetăţii Neamţului mai putem regăsi doar în Bucovina sau în Maramureş.

UPDATE. Mii de oameni s-au adunat pe bulevardul Ștefan cel Mare

Primăria Târgu-Neamţ și Casa Culturii „Ion Creangă”  a atras o mulțime de participanți. Pe 2 ianuarie 2016, mii de oameni au înfruntat gerul și s-au adunat să vadă formaţii de arnăuţi, urşi, capre sau mascaţi din comunele limitrofe oraşului Târgu-Neamţ, din Humuleşti, Agapia, Răuceşti, Vânători, Pipirig. În piața Adormirea Maicii Domnului este amplasată scena.

Foto: TVN Televiziunea Neamț

Spectacolul a fost deschis cu colindele elevilor de la Școala nr 2 -  „Grigore Ghica - Vodă”. Cetele de mascați din Humulești, Vânători, Răucești, Vorona, Botoșani și Strung- Iași și-au făcut apariția pe șoseaua principală. O apariţie surprinzătoare a fost Banda Morţii, din loclitatea Oglinzi, ai căror membri cărau, într-un căruţ, un personaj mascat în chipul preşedintelui SUA, Barack Obama.

Dacă în alte zone ale țării obiceiurile și datinile de iarnă au dispărut, la Târgu-Neamț ele sunt păstrate cu sfinţenie. În timp ce sărbătorile din import ne invadează spaţiul public, iată că mai există şi zone din România în care o comunitate se încăpăţânează să păstreze datini şi obiceiuri din străbuni.

Foto: TVN Televiziunea Neamț

An de an, pe 2 ianuarie, centrul micului orăşel de munte  de la poalele Cetăţii Neamţului este invadat de formaţii de arnăuţi , urşi, capre şi de mascaţi spre bucuria miilor de participanţi veniţi din toate colţurile ţării.

Foto: TVN Televiziunea Neamț

Acest obicei, ca în fiecare an, după Anul Nou, să se desfăşoare o paradă a mascaţilor în centrul oraşului de pe malul Ozanei există încă de pe vremea comunismului. Formaţii de arnăuţi, urşi, capre sau mascaţi din comunele limitrofe oraşului Târgu-Neamţ, din Humuleşti, Agapia, Răuceşti, Vânători, Pipirig, Timişeşti se adună an de an pentru a-şi etala măiestria şi virtuozitatea prin dans şi cântece.  De exemplu, Alaiul de la Timișesti, cea mai complexă formație din zonă, are peste 100 de membri, ce includ urători, urși şi capre.

Festivalul de Obiceiuri şi Tradiţii de Anul Nou.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate