Fermierii: Noua lege privind vânzarea terenurilor agricole încurcă piaţa funciară

Fermierii: Noua lege privind vânzarea terenurilor agricole încurcă piaţa funciară

Preşedintelel Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu, apreciază că noua lege privind vânzarea terenurilor agricole între persoane fizice nu reglementează problemele legate de cadastru şi costurile pe care le vor avea de suportat primăriile.

"Nu s-a luat în calcul faptul că pentru multe terenuri nu există cadastru şi nici nu este făcută succesiunea, iar în cazul în care se vinde o suprafaţă mai mică de teren atunci aceste costuri sunt prea mari raportat la încasări", a spus Baciu, la o întâlnire cu membrii LAPAR.

Conform proiectului de lege adoptat de parlament, vânzătorul trebuie să notifice primăria cu privire la vânzare. Aceasta, la rândul ei, trebuie să anunţe beneficiarii dreptului de preempţiune cu privire la această acţiune, adică toţi coproprietarii, vecinii, arendaşii şi Ministerul Agriculturii. Aceste acţiuni costă, deoarece serviciile de poştă nu sunt gratuite. Aceste cheltuieli revin, conform legii, în sarcina primăriilor, care şi aşa se plâng că de abia au bani să achite facturile la utilităţi şi să plătească salariile angajaţilor.

În plus, terenurile agricole nu sunt cadastrate, iar toate tranzacţiile trebuie făcute pe carte funciară. CITIȚI ȘI:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Legea vânzării terenurilor agricole a trecut de Camera Deputaților
  • MADR îşi face site de imobiliare