Fenomene extreme în România. Ne așteaptă NOI FURTUNI VIOLENTE în 2018? AVERTISMENT de la meteorologi! „Trebuie să fim pregătiți...”

Fenomene extreme în România. Ne așteaptă NOI FURTUNI VIOLENTE în 2018? AVERTISMENT de la meteorologi! „Trebuie să fim pregătiți...”

Cum va fi vremea în 2018 și ce ne așteaptă din punct de vedere meteorologic? După ce am început anul 2018 cu temperaturi de primăvară, iată că vremea ne va da și ceva bătăi de cap. Căci, vorba aceea, iarna nu-i ca vara! Mai exact, Elena Mateescu, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie, a transmis un avertisment în ceea ce privește o posibilă repetare a episodului de la Timișoara, atunci când o furtună violentă a măturat tot în cale, bilanțul fiind unul tragic: 8 morți, zeci de răniți și pagube materiale uriase.

Iată ce a declarat meteorologul despre tragedia de la Timișoara: "Evenimentul de la Timisoara din 17 septembrie, nu a fost un caz singular. Au mai fost in istoria masuratorilor meteorologice astfel de fenomene. Din pacate convectia rapida a ceea ce inseamna producerea unor astfel de fenomene, cu siguranta va mai fi posibila in Romania, in contextul in care de la an la an am inregistrat asa cum am spus cresterea frecventei acestor fenomene. 

 

OFICIAL 8 MORȚI și 145 de RĂNIȚI. FURTUNI VIOLENTE în ȚARĂ. Trenuri cu CĂLĂTORI și ȘOSELE BLOCATE. Reacția lui KLAUS IOHANNIS

Ne puteți urmări și pe Google News

O sa va dau si o statistica. Anul trecut ANM a emis un numar de 3.693 de avertizari meteorologice de tip nowcasting care se refera tocmai la aceste tipuri de fenomene, fie ca vorbim de furtuni, de precipitatii, ploi torentiale sau grindina. In 2017 am emis un numar de 4.211, in 2011 emiteam undeva la 2.600 in medie pe an. Iata ca de la an la an numarul mesajelor meteorologice confirma ceea ce inseamna fenomenele meteorologice in prezent. 

In viitor ne putem astepta, in conditiile in care si in anul 2018, marile centre europene anticipeaza si nu exclud posibilitatea sa fie un an al extremelor meteorologice, asa cum la finele lui 2016 anticipau pentru 2017, avand in vedere variabilitatea naturala si fenomenul incalzirii globale.

Trebuie sa fim pregatiti, sa constientizam ceea ce inseamna aceste fenomene. Nu in ultimul rand, sa luam in considerare, mesajele ce vor fi transmise prin aplicatia RoAlert care urmeaza sa fie implementata. E important sa le luam in considerare, indiferent de locul in care ne aflam", a transmis Elena Mateescu la DC News Live.