Editura Evenimentul si Capital

Femeile născute în noiembrie 1955 sunt trimise la pensie

Autor: | | 0 Comentarii | 930 Vizualizari

În februarie 2016, vârsta standard de pensionare a femeilor este de 60 de ani şi 3 luni. Din mai, va mai creşte cu 30 de zile

Luna aceasta s-au pensionat femeile născute în octombrie 1955, iar de luna viitoare vor ieşi din activitate cele născute cu 30 de zile mai târziu. Potrivit legii pensiilor publice, vârsta standard de pensionare a femeilor este, în acest moment, de 60 de ani şi 3 luni, iar din mai 2016, va mai creşte cu o lună. Pentru a primi pensie din sistemul public, femeile trebuie să aibă minimum 15 ani de vechime în muncă şi maximum 30 de ani şi trei luni.

În ianuarie 2030, vârsta standard de pensionare pentru femei va ajunge la 63 de ani, iar stagiul de cotizare maximum la 35 de ani, în timp ce pentru bărbaţi ea este deja de 65 de ani şi 35 de ani de cotizare.

Egalitarea vârstei de pensionare mai aşteaptă

În 2014, Executivul a iniţiat un proiect de lege care prevedea egalizarea vârstei de pensionare la 65 de ani între femei şi bărbaţi.. Potrivit acestui act normativ, egalizarea ar fi urmat să aibă loc până în anul 2035. În expunerea de motive ale acestui proiect de act normativ se spune că modificarea legii pensiilor publice este impusă de îmbătrânirea populaţiei şi a riscului ca sistemul de asigurări sociale să nu facă faţă. Totodată, această egalizare este o cerinţă a Comisiei Europene. Proiectul a trecut de Senat şi a obţinut un aviz faborabil de la Comisia de Muncă a Camerei Deputaţilor, însă deşi a fost pus pe ordinea de zi de mai multe ori nu a fost dezbătut în plen.

Femeile, pensii mai mici

Una din consecinţele vârstei mai reduse de pensionare faţă de bărbaţi este un cuantum mai mic la pensie. O altă consecinţă este faptul că femeile au o viaţă activă mai redusă, întreruperi profesionale mai dese cauzate de maternitate sau de îngrijirea bătrânilor din familie. În România, pensiile femeilor sunt, în medie, de 150 de euro, faţă de 230 ale bărbaţilor, potrivit ultimelor statistici realizate la nivel european.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Social

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate