Femeile din grupul Statul Islamic, recrutoare şi 'propagandiste ale terorismului'

Femeile din grupul Statul Islamic, recrutoare şi 'propagandiste ale terorismului'

Dacă cele circa 550 de femei originare din ţările occidentale care s-au alăturat grupului Statul Islamic (SI) nu sunt autorizate să lupte, ele în schimb se căsătoresc cu jihadişti şi le facilitează viaţa, recrutează şi îndeamnă la comiterea atentatelor împotriva Occidentului, estimează experţi ai Institute for Strategic Dialogue (ISD) într-un raport publicat miercuri.

'Ameninţarea pe care o reprezintă ele este diferită de cea a alter ego-urilor lor masculini. Femeile recrutează pentru SI. Ele îi ajută pe combatanţi prin atribuţii nemilitare şi îi încurajează pe cei care nu pot pleca să comită atentate împotriva Occidentului', conchide documentul.

Acest raport de 48 de pagini se referă la sute de femei aflate în această situaţie şi abordează în profunzime itinerarul a 11 dintre ele: câte una originară din Austria, Franţa şi Canada, şase din Marea Britanie şi două din Olanda.

'Violenţa limbajului şi devotamentul celor în cauză sunt la fel de puternice ca şi cele ale unor bărbaţi', a declarat pentru AFP Ross Frenett, expert al ISD în extremism şi coautor al raportului.

Ne puteți urmări și pe Google News

'Ele joacă rolul de propagandiste ale atacurilor teroriste în ţara lor de origine', a adăugat el.

Mai mult încă, 'ele îşi afişează de asemenea capacitatea şi voinţa lor de a lua parte la violenţe şi chiar la atacuri sinucigaşe dacă circumstanţele se schimbă', notează raportul.

Cât despre motivele aderării la cauza SI şi decizia lor de a pleca în Siria, acestea sunt în cea mai mare parte 'similare celor ale bărbaţilor: sentimentul că Oummah (comunitatea credincioşilor musulmani) este atacată, necesitatea ideologică şi religioasă de a face ceva, căutarea unei camaraderii şi voinţa de a da un sens vieţii lor', detaliază raportul.

'Misiunea de a crea statul islamic (califatul) este puternică în special la femei', potrivit aceleiaşi surse, care consideră de asemenea că internetul şi reţelele de socializare sunt 'cruciale' în radicalizarea atât a femeilor, cât şi a bărbaţilor.

În pofida militantismului lor, numeroase dintre aceste femei întâmpină totuşi dificultăţi în a-şi părăsi apropiaţii, notează Ross Frenett, care estimează că acesta ar putea fi elementul-cheie pentru a se reuşi să fie descurajate să-şi efectueze voiajul spre Siria, scrie Agerpres.ro

Una din cele 11 femei studiate de experţi explică pe reţelele de socializare că 'cel mai bun lucru pentru o femeie este să fie o soţie bună şi să crească copii buni'.

Unele femei îşi pierd iluziile - când, de exemplu, soţul le este ucis în luptă sau când nasc un copil - şi 'aceste evenimente trebuie şi pot fi atunci exploatate de familiile lor şi de ţara lor de origine ca oportunitate pentru dezangajare', consideră raportul.