Editura Evenimentul si Capital

O femeie excepțională într-o țară nefericită. REFLEXUL DE CULTURĂ

Autor: | | 1 Comentarii | 1387 Vizualizari

Uneori, rar!, istoria e dreaptă. Alice Voinescu este un nume foarte cunoscut cititorilor români astăzi, cu mult mai cunoscut decît era, să zicem, în 1961, cînd a murit. Constatînd popularitatea ei de acum, îmi spun că la mijloc este o formă de dreptate divină: Dumnezeu lasă pe lume neuitarea celor care chiar nu merită să fie uitați.

Alice Voinescu a fost, într-un fel, o sfîntă. Noblețea sensibilă, demnitatea intelectuală și curățenia interioară cu care a trecut prin singurătate, prigoană, sărăcie lucie și privațiune de libertate, cu o indestructibilă credință în Dumnezeu și în adevăr, impun un model. Alice Voinescu este unul dintre cele mai demne și mai frumoase răspunsuri pe care umanitatea l-a dat urgiei, nefericirii, catastrofei. Alice Voinescu a fost un fel de Iov într-un moment în care istoria a fost Diavolul însuși. Sînt sigur că Dumnezeu s-a bazat pe ea într-un moment în care a lăsat colțul acesta de lume în puterea întunericului și a barbariei, cam la fel cum s-a bazat pe credința lui Iov.

Am pe birou Jurnalul lui Alice Voinescu retipărit acum vreo trei ani la Polirom, într-o ediție solidă, în două volume. Este una dintre capodoperele literaturii memorialistice, un jurnal care stă alături de marile jurnale ale lumii: Andre Gide, Cesare Pavese, Miguel Unamuno, Virginia Woolf, Katherine Mansfield. În fond, calitatea unui jurnal nu vine din calitatea vieții trăite, ci din calitatea meditațiilor pe marginea vieții trăite. Jurnalul nu e trăire și, uneori, nici măcar mărturisire - este gîndire în cea mai personală formă posibilă. Jurnalul unui om care nu a ieșit niciodată din curtea lui poate fi infinit mai interesant, mai captivant, mai emoționant decît jurnalul cuiva care a explorat continentele, s-a aventurat prin tot și prin toate, a făcut istorie mare și a stat la masă cu regii ori cu zeii. Nu spun că viața lui Alice Voinescu a fost lipsită de substanță epică. A fost, într-un sens, o viață derulată în coordonatele tragediei care a lovit elita românească imediat după 1946. Alice Voinescu a fost eliminată de la locul de muncă unde era de o competență ilustră, a fost închisă, a fost trimisă în domiciliu forțat, a fost deliberat lăsată ani de zile fără nici o sursă de venit, a cunoscut frica, singurătatea și boala. Moartea, survenită în 1961, cînd avea 76 de ani, a venit ca o izbăvire. Jurnalul este, însă, o veritabilă ars vivendi.

Alice Voinescu a parcurs întreaga gamă a suferințelor posibile pentru o femeie instruită și cultă în secolul XX. Înzestrată pentru cultura de performanță, aflată în fața șansei deschise de a intra pe drumul regal al gloriei academice americane ori franceze, Alice Voinescu a decis să nu o apuce pe acest drum glorios ca să revină în „neantul valah”, să predea estetică la Conservatorul de Artă Dramatică din București, pentru că aici o aștepta logodnicul ei, de care era iremediabil îndrăgostită. Logodnicul era avocatul Stelian Popescu, despre care Al. Paleologu își amintește: „Era un bărbat deosebit de inteligent, spiritual, distins, fermecător, foarte cultivat, pe care l-a iubit toată viața cu o patimă, un devotament, o tandrețe fără de margini. Era șuetar și chefliu, i-a făcut multe zile fripte, pe care ea le suporta cu îngăduință, răbdare și grijă. Era de bunăvoie roaba unui stăpîn capricios și adorat...”. În 1915, la 30 de ani, s-a căsătorit cu avocatul Stelian Voinescu, alături de care a dus o viață agitată pînă la moartea acestuia, în 1940. Pe el și doar pe el l-a iubit toată viața ei. Alexandru Paleologu , care a cunoscut- o atît de bine încît, pentru el, Alice Voinescu era tante Alice, scrie despre ea: „Era în primul rînd, mai presus de toate, o mare îndrăgostită. O mare îndrăgostită, cu o unică mare iubire de o viață. Eu cred că o asemenea iubire se poate numi genială. „După 1940, începe și căderea lumii românești. Amputarea teritoriilor, legionarii, războiul și apoi comunismul - toate au un ecou adînc în sufletul acesta atît de frumos. Iar Jurnalul mărturisește că, pe măsură ce lumea românească se prăbușește, lumea interioară a lui Alice Voinescu se întărește din ce în ce mai mult.

Alice Voinescu a început să țină Jurnalul în 1929, după ce Roger Martin du Gard, aflînd că nu ține jurnal, a privit-o cu „mirare mustrătoare”. Avea 44 de ani și era, din toate punctele de vedere, un om format, întreg, excelent articulat. Formată la școala marilor greci, Alice Voinescu avea o intuiție foarte clară a moralității și o cunoaștere deplină a iubirii. A iubirii în forma ei supremă, a iubirii unice. În 1940, cum spuneam, Alice Voinescu și-a pierdut soțul și își găsește în Jurnalul ei calea de comunicare cu el. Jurnalul încetează să mai fie doar locul în care consemnează tot ceea ce trăiește intim și capătă sens transcendental. De acum înainte, pînă în 1961, Alice Voinescu va scrie Jurnalul ca pe o lungă, nesfîrșită epistolă către soțul dus. Lui i se plînge, lui i se confesează, lui îi spune că e fericită, lui îi mărturisește totul, ca într-o spovedanie. Jurnalul devine, astfel, un soi de ritual privat pe care Alice Voinescu știe că trebuie să îl săvîrșească în așteptarea revederii iubitului ei, în Cer, la ceasul hărăzit. Jurnalul ei devine, astfel, cronica unei așteptări fierbinți dar răbdătoare, iar istoria care o lovește din plin pe această femeie cu adevărat excepțională capătă sens numai ca context ce se cere trăit și gîndit în perspectiva mărturisirii.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
17:13 Rezultate Evaluarea Naţională 2018. SE AJUNGE LA INSTANŢĂ? Reacţia Ministerului Educaţiei. NOTELE PE JUDEŢE. Update 22:30 LEGE ÎNCĂLCATĂ la Cotroceni prin TRAFIC DE INFLUENȚĂ? Președinția, atinsă de SCANDALUL fără precedent. Breaking news 22:19 REVOCAREA șefei DNA. Iohannis a oferit ULTIMA REACȚIE despre viitorul Laurei Codruța Kovesi 16:24 Concluzie ŞOCANTĂ a unui politician: Maior şi Kovesi au FALSIFICAT semnătura preşedintelui ÎCCJ. S-au comportat ca MAFIOŢII 12:49 Atac la propagandiştii Noii Securităţi: Cum MINT ODIOS cu privire la modificările Codului de procedură penală 12:44 Protocolul SRI - Înalta Curte a transformat judecătorii în „sifoane” 10:35 Cel mai crunt mesaj transmis din SUA: „Puşcăria pentru Maior, Coldea şi Kovesi e mult prea puţin” 10:23 Verdictul lui Cristoiu în legătură cu protocolul SRI: „Trebuie o Comisie specială! S-a încălcat Constituția” 07:03 CCR analizează marți SESIZAREA lui KLAUS IOHANNIS. Ce urmărește președintele ROMÂNIEI 22:36 COLABORATORII lui Kovesi au făcut-o PRAF pe ȘEFA DNA. Cea mai DURĂ RADIOGRAFIE vine din INTERIORUL instituției 17:29 A fost DESECRETIZAT protocolul încheiat de SRI cu ICCJ. Documentul INTEGRAL 17:09 VALIDAREA MANDATULUI lui Iohannis, sub SEMNUL ÎNTREBĂRII! Teoria incendiară a judecătorului CCR Petre Lăzăroiu 12:29 Sondaj: PSD și-a revenit din pumni. PNL pe tobogan. Un nou partid face valuri 14:25 Ministrul Justiției comentează scrisoarea celor 1000 de magistrați: Să difuzați materialele, astfel intrăm în derizoriu 14:23 Toader îi dă REPLICA lui Iohannis. Avem „SUPERMINISTRU” la Justiție? Scandalul REVOCĂRII Laurei Kovesi ATINGE următorul nivel 14:14 Raportul final al anchetei parlamentare: Monica Macovei a scos în 2005 din arhiva SIPA un registru cu documente 14:05 DEZVĂLUIRE: Înainte să fie uns la SIE, Vlase își programase o întâlnire cu evrei influenți. Surse PSD: Vizita a picat 11:46 Klaus Iohannis a dat PSD-ului spionajul extern! Gabriel Vlase, doctor la SRI, va fi noul director SIE 11:04 Scandalurile se țin lanț în partidul lui Băsescu! Demisie de ultimă oră. „Așa a hotărât Eugen Tomac, îi respect decizia! Asta e” 10:28 Revocarea Codruţei Kovesi. CÂND VINE MARELE MOMENT în Justiţie? Procurorul General a răspuns. Breaking news

Articole salvate