Editura Evenimentul si Capital

Fără ele, România ar fi arătat cu totul diferit. EXTRAORDINARELE femei care au ajutat la conturarea lumii în care trăim şi au rămas în istorie | Galerie Foto

Femei incredibile care au ajutat la conturarea lumii în care trăim
Autor: | | 0 Comentarii | 1447 Vizualizari


Vezi galeria foto:

În secolul XIX şi începutul secolului XX în România au fost întreprinse primele acţiuni pentru emanciparea femeilor. Reprezentantele sexului frumos care au schimbat lumea în care trăim.

Istoria este plină de femei remarcabile care au ajutat la conturarea lumii în care trăim prin faptele lor deosebite, prin puterea şi curajul lor. Ele au sfidat convenţiile şi regulile rigide ale societăţilor trecute. 

Iată câteva dintre aceste femei din România (Vezi Galeria Foto de mai sus) care s-au remarcat în domenii de activitate ce fuseseră rezervate în acele timpuri exclusiv bărbaţilor.

Maria Cuţarida-Crătunescu A fost un medic român renumit pe plan internaţional, prima femeie medic din România. Militantă feministă activă, a înfiinţat în 1897 Sociatatea maternă, iar 1899 a organizat prima creşă din ţară.

În domeniul medical s-au afirmat și alte femei, cum ar fi Sofia Ionescu-Ogrezeanu, prima femeie neurochirurg din sud-estul Europei, Elena Densuşianu-Puşcariu, prima femeie profesor universitar în domeniul medical din România și prima femeie profesor la o clinică de oftalmologie din lume; Marta Trancu-Rainer, prima femeie chirurg din România.

Elena Ghica A fost prima femeie care a escaladat Alpii elveţieni. S-a remarcat și ca o susținătoare a curentului feminist, în 1869 publicând lucrarea ,,Despre femei de o femeie“, care tratează statutul femeii şi militează pentru obţinerea drepturilor egale cu bărbaţii. O altă lucrare în care Elena Ghica a tratat problema femeii a fost ,,Les femmes en Orient“, apărută în 1859. Mama Elenei Ghica a fost Catinca Ghica, prima femeie de origine română care a publicat o carte:,,Pentru educația copiilor“, o traducere din limba franceză.

Maria Flechtenmacher, militantă pentru drepturile femeilor. Scriitoare, muziciană, publicistă şi actriţă care, timp de 18 ani, a jucat pe scena Teatrului cel Mare din Bucureşti. A înfiinţat o companie dramatică, Teatrul Tineretului. Era membră a Societăţii Dramatice. În „Românul" a publicat articole privind Teatrul Naţional. Preocupată de situaţia femeii în societate, ţinea conferinţe la Ateneul Român pe teme de instrucţie şi educaţie. Temperament activ, militant, Flechtenmacher a condus, din 1878 până în 1881, „Femeia română", publicaţie care susţinea lupta femeilor pentru drepturi cetăţeneşti.

Maria Virginia Andreescu Haretprima femeie din lume care a ajuns la gradul de arhitect inspector general, statut recunoscut prima dată în cadrul celui de-al XVI-lea Congres de Istorie a Ştiinţei organizat la Bucureşti, în 1981. Printre cele mai importante realizări ale sale se numără o serie de blocuri de pe Calea Victoriei (printre primele la care s-a utilizat betonul armat), pavilionul administrativ și dependințele subterane ale Aeroportului Băneasa, Liceul „Gheorghe Șincai“ și Colegiul Național „Cantemir Vodă“ din București.

Smaranda Brăescu, a fost prima femeie parașutist cu brevet din România. A executat primul salt la 5 iulie 1928, de la înălțimea de 600 de metri. La 2 octombrie 1931 a  câștigat titlul european la parașutism, în urma unui salt de la 6000 de metri, depășind și recordul american de 5384 metri. În 1932, la 19 mai, a devenit campioană mondială la parașutism, în urma unui salt efectuat de la înălțimea de 7400 de metri, cu durata de 25 de minute. Recordul avea să fie depășit cu doar câțiva metri abia peste 20 de ani. Tot în 1932 a stabilit primul record de traversare a Mării Mediterane în 6 ore și 10 minute, străbătând distanța de 1100 km, între Roma și Tripoli. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a fost pilot în celebra „Escadrilă Albă” de avioane sanitare, pe frontul de Răsărit.

Elisa Leonida Zamfirescu, prima femeie inginer din lume, şefă a laboratoarelor Institutului Geologic al României, sora inginerului Dimitrie Leonida. În timpul Primului Război Mondial a mers pe front alături de ,,Crucea Roşie“, fiind decorată pentru munca în domeniul sanitar. A fost prima femeie membră AGIR și membră a Asociației Internaționale a Femeilor Universitare, în cadrul căreia a adus o contribuție esențială privind cunoașterea activității femeilor din țara noastră.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Divertisment

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate