Familia tradițională, cu poveștile ei de amor greu de rezolvat

Familia tradițională, cu poveștile ei de amor greu de rezolvat

Textul meu nu este nici despre referendumul așteptat de milioane de români, nici despre homosexuali și problemele lor legate de căsătorie, nici chiar despre „familia tradițională” așa cum este vehiculată această noțiune în ultima vreme.

Nu vreau să fac nicio apreciere depre PSD-Dragnea și activiștii LGBT (lesbiene, gay, bisexuali și transgen), căci e o demență să vârâm politica și în pat. Mă preocupă ca mamă și jurnalist, însă, problemele de amor cu care se confruntă unele familii obișnuite, normale, parte a societății noastre. E vorba de acele episoade care implică elevi, profesori, părinți, soți sau soții înșelați, răzbunări publice de răsunet, toate rămase în picior de barză, ca să zic așa.

De data aceasta nu pot spune că am o opinie despre cum se poate împiedica sau măcar ieși dintr-o situație ca aceea a elevului de la Liceul de artă din Focșani aflat într-o relație amoroasă cu profesoara lui sau ca aceea a liceanului care s-a sinucis fiindcă amanta-profesoară a vrut să pună capăt relației... Vă amintiți de mama din Făget care a reclamat-o pe profesoara fiului de 16 ani, mai mare cu 20 de ani, că purta cu el conversații indecente prin sms, mesaje din care reieșea că cei doi au o relație de natură sexuală? Iar exemplele ar putea continua, chiar și cu povești în care nu apare relația elev-profesor, ci minor-adult sau persoană foarte tânără cu una cu 20-30 de ani mai în vârstă.

Societatea, în general, zice că e rău când apar asemenea iubiri nebunești, că sunt încălcate normele morale și legea care pedepsește actul sexual cu un minor, mai ales când majorul a abuzat de autoritatea ori influenţa sa asupra victimei (Noul Cod enal - Legea 286, art 220), cum se petrece în cazul profesorilor aflați în relații cu elevi cu vârste între 13 și 18 ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Unii psihologi susțin că aceste cadre didactice care se lasă luate de val distrug viețile unor copii aflați în perioada adolescenței, indiferent că e vorba de dragoste sau de aventuri deoarece adultul e neglijent de partenerul de viață sau s-a epuizat în relație. Alți psihologi, chiar dacă punctează aceeași lipsă de etică și moralitate la cadrul didactic care seduce un elev, sunt de părere că adolescentul trebuie să fie lăsat să-și împlinească fericirea, să fie consiliat cu mare atenție căci există riscul unor gesturi extreme. Soluții clare nu prea se aventurează nimeni să dea deși, repet, există și cod penal și codul etic al profesorilor care vin cu pedepse juridice și sancțiuni morale.

Ce să facă o mamă care descoperă că fiul ei se iubește cu profesoara lui căsătorită? Se duce la liceu și face tămbălău în cabinetul directoarei că i-a fost sedus băiatul, postează pe facebook mesajele dintre iubiți sau îl așteaptă pe soțul încornorat ca să-i reclame nevasta că îi distruge adolescentul în care clocotesc hormonii? Greu...

Grea decizie pentru o mamă, frământările provoacă suferințe adânci. Dacă își face de râs băiatul în școală, dacă reușește să o dea afară de acolo pe „matracucă” oare copilul ei o va ierta vreodată? Dar dacă o iubește pe „profă” atât de nebunește încât să creadă că fără ea nu poate trăi și face vreo nefăcută, așa cum a citit ea în ziar că un liceean din Piatra Neamț s-a aruncat în râu fiindcă i s-a interzis iubirea cu profesoara sa? Cum să mai trăiești ca mamă știind că ți-ai împins copilul spre moarte din cauza primei iubiri? Te poate alina ideea că ai făcut ce trebuie, că ai pedepsit-o pe femeia adulteră ca să nu mai corupă sexual și alți băieți ca al tău? E moral să taci și să accepți relația fiului cu o femeie cu 8-10-15 ani mai mare ca el? Sau e mai normal să o dai pe mâna justiției fiindcă o condamnare pentru act sexual cu un minor o bagă după gratii pe iubăreața de la catedră între 3 și 10 ani (art 220 al. 4)? Greu...grea decizie...

Ce opinie pot avea eu ca mamă și jurnalist asupra acestor cazuri care s-au înmulțit al naibii în ultimii ani, când psihologi și pedagogi nu găsesc soluții pentru a împiedica astfel de întâmplări? Consider, însă, că subiectul trebuie să ne preocupe, căci este foarte serios prin efectele produse și poate că o dezbatere publică va speria suficient cadrele didactice mai sensibile la nurii elevilor lor sau va descoperi soluții viabile pentru bieții părinți care se confruntă cu astfel de iubiri interzise. În fond, aceste amoruri petrecute în familiile tradiționale par a fi la fel de toxice ca și amorurile LGBT care cotropesc tot sufletele unei mame și unui tată.