FALEZA Costineşti, ÎNCHISĂ în prag de sezon

FALEZA Costineşti, ÎNCHISĂ în prag de sezon

Faleza staţiunii Costineşti aproape se dărâmă şii reprezentând un real pericol pentru turişti, aceasta va fi închisă în plin sezon, la fel şi una din plajele staţiunii. Oficialii de la Apele Române au consolidat-o în urmă cu patru ani, însă măsura a fost doar una provizorie. Consolidarea atunci a fost una provizorie, cu stâlpi mari de oţel care acum stau să cadă, iar acum autorităţile iau în calcul posibilitatea unei consolidări finale, care va începe însă abia la toamnă.

În anul 2005, faleza a fost aproape distrusă în urma unor rafale de vânt foarte puternice, Guvernul alocând atunci aproape 20 milioane de lei pentru lucrările de consolidare, însă câţiva ani mai târziu, vremea capricioasă a distrus din nou contrucţia.

„Pentru ca tonele de pământ să nu se prăbuşească peste turiştii care făceau vara plajă, administratorii au găsit această soluţie temporară şi au montat panouri de oţel, multe dintre ele ineficient însă pentru că nu au rezistat forţei cu care au lovit valurile”, potrivit DIGI24

„E pericolul ca să fugă acest mal şi să mi se dărâme munca de o viaţă. Nu mai avem siguranţa de a ne caza turiştii şi să-i trimitem in faţa noastra la plajă”, spune Stila Paşa, proprietar vilă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Localnicii spun că plaja din zonă este preferata turiştilor, în timpul verii.

„Nu au decât singura posibilitate în această porţiune de plajă unde oricând li se poate dărâma acest ţărm în cap”, spune un localnic.

„De fiecare dată am ocolit. Urc de undeva, pe scări şi ocolesc această zonă”, adaugă un localnic.

„Unii mai stau şi la adăpost. Oricând poate să se deplaseze malul şi să se prăbuşească planplanşele peste turiştii care stau la adăpost sau care circulă pe aici”, spune Traian Cristea, primarul comunei Costineşti.

Primarul Costineştiului declară că sunt deja 4 ani de când solicită ajutorul instituţiilor statului, însă de fiecare dată i se răspunde că Apele Române şi constructorul trebuie să se descurce.

„Urmează să se facă o nouă expertiză. Vorbim de o zonă care şi în momentul de faţă este protejată”, declară Marieta Iorga, purtător de cuvânt ABADL.

Până se va ajunge la o decizie, faleza ca râmâne închisă în zona unde există pericol crescut, la fel şi plaja. După ce vor fi estimate cheltuielile de reconstrucţie, vor începe lucrările, însă abia la toamnă, deocamdată neştiindu-se nici cine va suporta costurile.

Dacă studiile vor demonstra că prima lucrare a fost făcută de mântuială, constructorul va trebui să refacă tot, pe propria cheltuială. Dacă, în schimb, forţa naturii va fi găsită responsabilă, Apele Române vor plăti noile lucrări, informează DIGI24.