Editura Evenimentul si Capital

Fake news: Rusia vrea trupe de menținere a păcii în Donbas. Pe post de bodyguarzi ai monitorilor OSCE. Pulsul planetei

Autor: | | 16 Comentarii | 2211 Vizualizari

Cu câteva zile în urmă o știre ciudată a aruncat în aer tot ceea ce știam despre Federația Rusă. Vladimir Putin a anunțat, urmat de către Serghey Lavrov și la scurt timp de Ambasadorul Rusiei la ONU, că dorește introducerea unei misiuni de menținere a păcii în Donbas.

Știrea a părut atât de șocantă prin faptul că Rusia s-a opus întotdeauna oricărei forme de trupe străine multinaționale în spațiul post sovietic, ci a rezolvat problema formulelor de „pacificatori” în conflictele înghețate prin structuri hibride ad-hoc sub propriul control, care conțineau trei categorii egale de trupe, unele aparținând statului gazdă – care era rupt cu această ocazie -, trupe separatiste, aflate de fapt sub propriul control și trupe ruse.

O misiune cu adevărat multinațională, sub egidă ONU, cu mandat serios, poate periclita instrumentele și doleanțele sale. Drumul e făcut doar la jumătate pentru că toate organizațiile sub egida cărora s-au instalat monitori sau care au implicații în zonele de conflict din spațiul post-sovietic, sunt unele în care Rusia deține drept de veto – OSCE, ONU – deci pot înceta misiunea oricând, prin simplul veto al Rusiei la reînnoirea anuală a misiunii și a bugetului său, în organismele de decizie. Rusia a făcut-o deja în Georgia, în regiunea separatistă Abhazia cu misiunea de monitorizare ONU și în Osetia de sud, cu misiunea de monitorizare sub egida OSCE, singura formula actuală fiind cea a misiunii de monitorizare a UE, dar care nu are acces în interiorul teritoriilor separatiste, ocupate de facto de trupele ruse, ci doar la linia de contact, în interiorul teritoriului controlat de Tbilisi.

Germania a salutat prudent acest pas în față făcut de Rusia, în timp ce SUA a privit cu reticență propunerea. Și au avut dreptate. În draftul de rezoluție care circulă la nivelul reprezentanților Consiliului de Securitate al ONU, s-a demonstrat că anunțul inițial nu a fost altceva decât fake news. În fapt, o păcăleală banală. Rusia propune o misiune de trupe de menținere a păcii ONU care să dea, de fapt, doar pază pentru misiunea de monitorizare a OSCE deja existentă. Adică, după ce a respins o componentă militară înarmată a misiunii OSCE, a aprobat trupe ONU care să păzească strict monitorii OSCE, pe post de bodyguarzi! De fapt, potrivit draftului, acea pretinsă misiune ONU de menținere a păcii nu are nimic a face cu ceea ce știm a fi o asemenea operațiune. Deja reprezentantul Ucrainei la ONU, Volodymyr Yelchenko, susține că se aștepta la o asemenea păcăleală din partea rușilor, iar confirmarea a venit odată cu documentul prezentat de Vasily Nebenzya, reprezentantul special al Federației Ruse la ONU. Ucraina va propune propriul text. Cert este că nu avem de a face cu o misiune de menținere a păcii și cu atât mai puțin rezolvă problemele și interesele celeilalte părți aflate în conflict, Ucraina. În fapt, e doar o formulă de a consacră existența unei forțe pe linia de demarcație care rupe Donbasul ocupat de trupe ruse, pro-ruse și voluntari de restul țării, aflat sub controlul autorizăților legitime de la Kiev.

Pentru a respecta acordurile de la Minsk, care tutelează planul de pace pentru Ucraina, ar trebui ca trupele de menținere a păcii să fie situate pe linia reală de demarcație, recunoscută internațional, de la frontiera dintre Ucraina și Rusia pe zona controlată de separatiști. În fapt, potrivit părții ucrainene, pe această dimensiune trupele de menținere a păcii ar putea să realizeze controlul traficului de armament și trupe între Rusia - regiunea Rostov pe Don, și Donbasul ucrainean, respectiv a alimentării cu trupe, materiale militare și furnituri a regiunii. O asemenea perspectivă este, firește, inacceptabilă pentru Rusia care, deși s-a angajat că va retrage toate trupele și armamentul de toate categoriile din Donbas, susține că o va face doar după ce Ucraina va fi acordat autonomie largă și drept de veto regiunii pentru politica externă, de securitate și apărare, un lucru inacceptabil, firește, pentru autoritățile pro-occidentale de la Kiev.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X