Fake news al Rusiei: „SUA susține Daesh Stat Islamic în Siria, la Abu Kamal”. Pulsul planetei

Fake news al Rusiei: „SUA susține Daesh Stat Islamic în Siria, la Abu Kamal”. Pulsul planetei

Contul Twitter al Ministerului Apărării al Federației Ruse, dar și Ministrul Afacerilor Externe rus, Serghei Lavrov, au fost surprinși marți vehiculând o făcătură enormă pe care o susțin cu imagini dintr-un joc video.

În urma unei investigații a site- ului de știri deschide.md pe siteurile oficiale ruse dar cu precădere a grupului Conflict Intelligence Team, întreaga tărășenie a fost expusă pentru publicul românesc și mondial în foarte scurt timp, de unde și postura umilitoare a autorilor construcției tip fake news.

Narațiunea rusă susține că SUA protejează și sprijină soldații Daesh, autointitulat Stat Islamic, prin zboruri care blochează bombardarea de către avioanele ruse pozițiilor acestuia de la Abu Kamal, în Siria, unul din ultimele bastioane deținute încă de organizația teroristă. Acuzația e susținută de poze și filmulețe publicate pe contul de Twitter al Ministerului rus al Apărării. Dar întreaga afacere a fost expusă în aceeași zi în care a fost postată și susținută de Ministrul de Externe Lavrov, prin identificarea sursei pozelor în cauză, care asigură pretinsele probe.

Astfel, Conflict Inteligence Team afirmă că fotografiile prezentate de militarii ruși sunt capturi de pe jocul „AC-130 Gunship Simulator: Special Ops Squadron”, un joc video ce imită supervizarea cu drone a unor acțiuni ale operațiilor speciale complexe. Ei bine, celebrele probe sunt de fapt poze făcute pe ecranele calculatorului în timpul derulării unei secvențe de joc demonstrativ. Rușii au făcut aceste poze cu care au „probat” afacerea de la Abu Kamal.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministerul Apărării de la Moscova susține că aviația americană a împiedicat loviturile aeriene ale aviației ruse asupra ISIS în jurul orașului sirian Abu Kamal. În acest scop, avioanele ar fi zburat într-o zonă situată la 15 km distanță de Abu Kamal pentru a împiedica activitatea aparatelor ruse ce pregăteau bombardarea combatanților Daesh – Stat Islamic. „Aceste fapte sunt dovezi concludente că SUA, mascând lupta fără concesii împotriva terorismului în fața comunității internaționale, furnizează de fapt acoperire unităților Statului Islamic”, susține ministerul rus pe Twitter.

În plus, MApN rus mai susține că ofensiva rapidă a forțelor siriene la Abu Kamal a subminat planurile SUA de a crea organisme de putere proamericane, care să nu se subordoneze guvernului sirian, pentru administrarea teritoriilor de pe malul estic al Eufratului, motiv pentru care s-ar fi produs intervenția. Ministerul rus al Apărării a dat publicității imaginile din jocul de calculator susținând că ele ar fi, chipurile, captate de dronele Moscovei, în data de 9 noiembrie, direct pe teren, la Abu Kamal, o zonă situată la granița Siriei cu Irakul. În imagini sunt identificate cum coloane lungi de jihadiști se retrag — sub presiunea loviturilor aviației ruse și a forțelor siriene, zice-se.

Conform propagandei de pe siteul instituției ruse, SUA ar fi motivat că nu au bombardat coloanele de rebeli în retragere prin faptul că aceștia s-au predau de bună voie și, astfel, cad sub incidența Convenției de la Geneva privind prizonierii de război. Acuzațiile Ministerului rus al Apărării au fost susținute și de ministrul rus de externe Serghei Lavrov care a spus că situația din Abu Kemal nu este un caz izolat de „îngăduință americană față de teroriștii din Siria”.

„În ceea ce privește Abu-Kemal, acesta nu este singurul moment în care SUA manifesta milă față de teroriști”, a declarat Lavrov marți la o conferință de presă. El a reamintit că, „la cucerirea Raqqa sau a Mosulului din Irak, a fost deschisa o poartă de ieșire pentru membrii ISIS”. „Există multe întrebări pentru SUA și despre obiectivele pe care le au în Siria”, a adăugat ministrul, citat de Interfax.

Nu este pentru prima dată când războiul informațional al Rusiei beneficiază de falsuri pe site-uri oficiale, dar mai ales de capacitatea de a aduce public un „greu” guvernamental cum este Lavrov pentru a susține aceste jocuri. Faptul că Rusia nu s-a sinchisit de Convenția de la Geneva privind prizonierii de război, și a vrut să o încalce, e un lucru deja reprobabil. Dar atunci când, de fapt, probezi propria incapacitate de a atinge obiective cu imagini false, deja intrăm în spațiul greu acceptabil al propagandei de cea mai joasă speță care ține la publicul rus și internațional atât timp cât nu e expus imediat falsul.