Editura Evenimentul si Capital

Facerea de bine

Sever Voinescu
Autor: | | 1 Comentarii | 1196 Vizualizari

Descriind mecanismul răului politic, Hannah Arendt a ajuns și la concluzii importante legate de binele politic, ca și de bine, în general.

 Citind-o, ai zice că o teorie consistentă a binelui nu este posibilă decît dacă avem deja o teorie consistentă a răului. Cu răul trebuie să începem, în căutarea binelui. Avertizez, însă, amatorii de calambururi și simetrii că nu putem începe înțelegerea răului din interiorul binelui, pentru că, așa cum vom vedea, din perspectivă omenească, binele presupune o prezență, iar răul o absență.

Comentatorii cărților scrise de Hannah Arendt marchează două idei importante în privința binelui. Prima, că intenția nu contează, ci doar acțiunea. Aici, Hannah Arendt se depărtează de etica idealismului german, de care , altfel, era foarte legată, postulînd, pragmatic, că doar acțiunea are relevanță din perspectiva binelui. Pentru a face bine, nu e suficientă buna intenție (contrar prejudecății noastre amabile că ”intenția contează”), după cum oricine dintre noi poate povesti situații în care dintr-o rea intenție s-a născut un bine. O vorbă a unuia dintre cei mai interesanți eseiști ai Republicii de la Weimar, pe care Hannah Arendt l-a cunoscut fără îndoială în anii berlinezi, Kurt Tucholsky, spune că opusul binelui nu e răul, ci buna intenție.

A doua idee importantă în privința binelui arendtian este că acțiunea care îl poate produce este întotdeauna însoțită de gîndire. În privința acțiunii, Hannah Arendt a dezvoltat o teorie amplă și complexă, identificînd-o ca pe o specie a ceea ce ea numește ”viață activă”, în opoziție cu ”viața contemplativă”. Viața activă este structurată în trei elemente distincte, muncă (work), activitate (labor) și acțiune (action), și se exercită în două sfere cu totul deosebite, politica și orice altceva. Acțiunea, pentru Arendt, se desfășoară exclusiv în plan politic, adică în sfera vieții publice, și urmărește să producă ceva peren. Este, dacă vreți, expresia socială a îndîrjirii noastre împotriva trecătorului, a morții. Preluînd un gînd augustinian, oamenii, crede Arendt, nu s-au născut pentru a muri, ci s-au născut pentru a face ceva nou. Acțiunea prin care oamenii se inserează în lume și își declară, de fapt, propria umanitate, adică acțiunea care produce binele, este obligatoriu însoțită de discurs. Sensul căutat al acțiunii se exprimă întotdeauna, atît pentru a lega acțiunea de autorul ei, cît și pentru a o face cunoscută celorlalți. Arendt se depărtează din nou de filozofie cînd spune, într-o frază devenită citat public, că ”planeta nu e locuită de Om, ci de foarte mulți oameni care, într-un fel sau altul, trăiesc împreună”. Iar discursul este o formă a gîndirii. De aceea, spune Arendt, absența gîndirii este însăși absența acțiunii. Absența gîndirii, precizez imediat, nu e același lucru cu prostia. După cum absența acțiunii nu înseamnă pasivitate. Chiar dacă nu acționează, oamenii pot cotinua să lucreze și să aibă activități, ba pot fi chiar foarte harnici și ocupați cu asta. Absența gîndirii înseamnă, pentru Arendt, suspendarea voită a reflecției personale în privința raportului cu lumea și, prin asta, direct o depărtare de realitate.  Absența gîndirii, mai zice Arendt, poate produce mai mult rău decît toate instinctele rele ale omului împreună! Absența acțiunii înseamnă, pentru oameni, pierderea umanității - transformarea dintr-un agent al binelui, într-un agent al răului. Gîndirea este o permanentă raportare la ceilalți, la criterii exterioare și, astfel, se asigură disponibilitatea spre socialitate și solidaritate. Dacă gîndirea ar fi mereu prezentă, ororile ar fi imposibile. ”Ceea ce propun e foarte simplu: nimic mai mult decît să ne gîndim la ceea ce facem” - spune Arendt.

Așadar, binele pare simplu, chiar dacă răul pare și mai simplu.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
21:32 Dragnea a RĂBUFNIT după raportul publicat de EVZ. "DESECRETIZARE! E important ceea ce e în arhivele SIPA" 19:02 Simona Ionescu despre Raportul Secret cu privire la Arhiva SIPA: „Ne-am pus problema ca nu cumva să fim atraşi într-o CAPCANĂ” 18:23 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 12:22 Cazanciuc: În 2013 s-a intrat în arhiva SIPA pentru că se ARSESE un BEC 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:25 ANDRONIC: Nu am înţeles de ce Tudorel Toader nu a DESECRETIZAT aceste documente 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 08:21 EXPLOZIV! Judecătorul Cristi Danileț informa DNA despre audierea unor martori. Documentul care dovedește TOT - Foto în articol 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient”

Articole salvate