Fabuloasele căutătoare de perle din Japonia. Se scufundau pe jumătate goale şi aduceau comori de pe fundul apelor | GALERIE FOTO

Fabuloasele căutătoare de perle din Japonia. Se scufundau pe jumătate goale şi aduceau comori de pe fundul apelor | GALERIE FOTO

De aproape 2000 de ani, femeile japoneze din satele pescăreşti îşi câştigă existenţa pescuind stridii sau melci de mare producători de perle.

Scufundătoarele se numesc “ama”. Ama este femeia mării care se scufundă, fără echipament sau tuburi de oxigen şi reuşeşte să coboare până la 25 de metri adâncime pentru a aduce la suprafaţa comorile care o ajută să trăiască. Sunt înotătoare experimentate care şi-au însuşit tehnicile de respiraţie care le ajută să reziste pe fundul apei chiar şi peste două minute.  

Istoria lor începe acum mai bine de 2000 de ani, dar primele referiri la aceste femei ale mării datează din secolul al VIII-lea, în Man’yoshu, colecţie de poezie japoneză.   

Există mai multe teorii cu privire la felul în care au ajuns femeile să domine pescuitul de perle. Se spune că, iniţial, pescuiau cot la cot cu bărbaţii, dar aceştia din urmă au început să iasă tot mai departe în larg. Femeile şi-au continuat scufundările în apropierea ţărmului şi au transmis această îndeletnicire din generaţie în generaţie. Potrivit unei alte teorii, femeile au ajuns scufundătoare mai bune decât bărbaţii datorită unor straturi suplimentare de grăsime care le permită să rămână în apele reci perioade mai lungi de timp şi să revină la suprafaţă cu o recoltă mai bogată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Unul din cele mai uluitoare aspecte ale acestei îndeletniciri e vârsta înaintată până la care ajuns uneori femeile s-o practic. Multe din “ama” sunt femei cu nepoţi, unele chiar trecute de 90 de ani, care şi-au petrecut mai mulţi ani în apă decât pe uscat.

Setul de imagini realizat de fotograful japonez Iwase Yoshiyuki în anii 1950-60 este fascinant. La acea vreme, scufundătoarele din peninsula Chiba încă pescuiau doar în  fundoshi (chiloţi din bumbac) iar în perioadele cele mai productive câştigurile lor erau în jur de 80.000 dolari americani, după o sesiune de şase luni de scufundări.

Zece ani mai târziu, situaţia se schimbă dramatic, în sensul că pescuitul în “tradiţionalul” costum topless al ama este înlocuit de clasicul costum de scafandru.