Fabuloasa poveste a sumanului românesc copiat de un designer american. Neaoș, românește!

Fabuloasa poveste a sumanului românesc copiat de un designer american. Neaoș, românește!

​Costumul popular din Tismana are o valoare inestimabilă, în special, prin originalitatea broderiilor. În vara acestui an, s-a declanșat un scandal monstru când brandul fashion american Tory Burch a integrat în colecția „Resort 2018” o haină tradițională. „Evenimentul zilei” a afl at povestea adevăratului creator, meșterul Gheorghe Ciuncanu, de la nepotul care-i duce mai departe tradiția

Modelul „Regina Maria” a fost făcut la Cooperativa Arta Casnică Tismana în anul 1972, de bunicul meu, Gheorghe Ciuncanu”, își începe dezvăluirea nepotul creatorului, Cornel Moșoi. Ne povestește pe nerăsuflate și cu multă mândrie că acum vreo 10 ani, celebra Tory Burch, supranumită de revista Forbes „mogulul modei” din SUA, a venit personal la Muzeul Țăranului Român și a cumpărat acel model. „Anul trecut, s-a declanșat hărmălaia, despre care, pe la mijlocul lui iunie, noi am aflat de la televizor. Nu a venit, însă, nimeni, să ne întrebe ce și cum… Oricum, nu am fi putut face mai nimic, atâta timp cât legislația românescă nu ne protejează”, precizează nepotul, privind cu mult respect spre bunicul care, la ceva distanță, arată unor potențiali cumpăratori niște sumane absolut minunate. Bătrânul e, de altfel, cel care a insistat ca nepotul să ne vorbească. „E și povestea lui, el duce totul mai departe”, ne-a spus acesta.

O afacere de suflet

„Bunicul face această meserie de vreo 60 de ani și ușor-ușor, sper s-o duc și eu mai departe. Am 21 de ani și m-am îndrăgostit de această îndeletnicire, practic, de când m-am născut, pentru că stând cu ele în casă, iremediabil s-a produs această chimie, să-i zic. Suntem ultimii care mai lucrăm în zonă. Cu toate că este una de tradiție”, continuă, cu ceva tristețe, interlocutorul nostru.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Vindem de acasă, avem un atelier, dar ne descurcăm din ce în ce mai greu. Și asta pentru că lumea a început să se axeze mai mult pe chinezării. E drept, că sunt mai ieftine, dar în ceea ce privește calitatea, nu se poate face vreo comparație. Așa că, ne luptăm cu ei! Am văzut că au început să reproducă iile, dar hainele astea, până acum, le ținem în față. Nu reușesc să le copieze, nu au inventat încă mașinăria de produs pe bandă!”, turuie Cornel.

Ne explică cum totul se face manual, cu acul și cu ața. Este ca o broderie măiastră. „La o haină muncim între două săptămâni, până la maximum o lună. Depinde de complexitatea modelului. Cele de două săptămâni costă în jur de 600 de lei, dar cele mai complicate se pot estima cam pe la 1.000 de lei. Le lucrăm numai în familie. Bunicul, bunica, mama și eu…”, povestește, în continuare, Cornel. 

Taxe pe la târguri

„Mai venim și pe la târguri unde suntem invitați de primării, minister, muzee, case culturale. Ne deplasăm cu mașina noastră, suportăm transportul, cazarea, masa… De obicei, este cu taxă, ne costa destul de mult, între trei și cinci sute de lei pentru trei zile. Când plecăm de acasă, sperăm să avem vânzare, dar depinde de mulți factori, de vreme, de oraș, de amplasament. Nu se poate estima exact cât vom câștiga”, ne explică Cornel care ne precizează că târgul la care am avut norocul să-I întâlnim, pe el și pe celebrul lui bunic, a fost gratuit. „Ne cumpără în special românii, mai puțin străinii, dar mai sunt și dintre aceștia. Încercăm să revenim la moda aceea veche, tradițională, atât de apreciată în lume. Nu ne-am pus până acum problema exportului. De obicei, ne caută românii care stau prin străinătate și poartă cu mândrie portul național românesc pe alte plaiuri!”, mai zice tânărul meșter.

Cine este Tory Burch

Tory Burch este una dintre cele mai bogate femei din Statele Unite, cu o avere de peste 600 de milioane de dolari. Este, totodată, designerul preferat al multor vedete de la Hollywood, printre care și Jessica Alba. Creatoarea conduce un imperiu fashion de 2 miliarde de dolari, potrivit BBC News.

„Plagiat” descoperit

În data de 11 iunie, pe pagina proprie de Facebook, „La Blouse Roumaine", prima comunitate din România dedicată iei, care promovează artiștii locali și motivele autentice, a atras atenţia că „Resort 2018”, colecţia brandului fashion Tory Burch, se aseamănă extrem de mult cu o haină tradiţională românească, o variantă fiind expusă la Muzeul Metropolitan din New York. I s-a transmis un mesaj creatoarei, care a fost rugată să menţioneze de unde s-a inspirat în ceea ce priveşte designul şi să corecteze descrierea în care se nota că sursa de inspiraţie este africană. Ulterior, pagina de Facebook a creatoarei a fost invadată de comentariile românilor, care i-au cerut să recunoască furtul. Reacția brandului a fost, în primă fază, să șteargă postarea. Ulterior, reprezentanții creatoarei au admis că: „În încercarea noastră de a rezuma colecția, am omis o referință la o frumoasă haină românească, ce a inspirat una dintre piese. Fie că e România, Uganda sau Franța, suntem un brand care ține să celebreze femeile din toate țările și culturile”.

Fabricile de stofă, pe butuci

„Stofa sau dimia cum îi zicem noi o cumpă- răm. Nu avem vreun atelier în acest sens, ar fi prea complicat. A fost o fabrică pe la Brașov, pe atunci ne-am făcut stocuri pentru niște ani. Dar cum vânzările au mers la un moment dat destul de bine, am început să dăm de fundul sacului. Nu știu cât ne vor mai ajunge aceste rezerve. Și pentru că s-a ales praful de industria de stofă de lână în România, chiar nu știu cum ne vom descurca”, spune Cornel, după care cugetă: „Și aici este un paradox: crescătorii de oi nu au unde să-și vândă lâna, de multe ori pur și simplu o aruncă, iar fabricile de stofă s-au dus pe apa Sâmbetii! Va trebui să găsim, totuși, o soluție. Mă rog să găsesc material, să import, poate, că aș face și treaba asta, nu mă feresc s-o spun”, conchide Cornel Moșoi, care se îndreaptă spre bunic pentru o poză.

Unde îi găsiți: Pe pagina de Facebook: Ciuncanu Gheorghe Meșter-popular sau satul Gornovița care aparține de orașul Tismana, din județul Gorj.