Expoziție de artă modernă în Cazinoul din Constanța

Expoziție de artă modernă în Cazinoul din Constanța

În acest weekend, Cazinoul din Constanţa va fi redeschis pentru un eveniment cultural, o expoziţie de artă contemporană.

Evenimentul de la Cazino Constanța, care se va deschide vineri, de la ora 18.00, reuneşte artişti precum Gheorghe Fărcașiu, Georgiana Cozma, Lucian Țăran, Oana Florică, Liliana Marin, Elena Ilash, Iulian Vîrtopeanu, Simona Antoniu, Vasile Filip, Iliya Yancov, Matei Dumitrescu, dar şi artişti multimedia, Goran Mihailov, Radu Tancău, Andrei Stoian, Marian-Mina Mihai, Radu Fulga.     “Această a doua etapă a proiectului SINCRONIC, ce pune în scenă, în perioada 21 – 23 octombrie 2016, în incinta Cazinoului Constanța, în formula unei instalații multimediale, rezultatele laboratorului de lucru în fabrică, la care publicul este provocat să participe. Artistul se pune în scenă, performându-și propriul rol de artist-autor al lucrării din fața publicului, mediind astfel un al doilea strat al practicii colaborative, de data aceasta cu vizitatorul”, anunţă organizatorii într-un comunicat de presă.   De menţionat că expoziţia va fi deschisă vineri, în intervalul orar 18.00 - 20.00, sâmbătă, între 11.00 şi 20.00 şi duminică, între 11.00 şi 17.00. Pe langă lucrările artiștilor plastici, vizitatorii vor putea vedea și clădirea Cazinoului.

Cazinoul a reprezentat una dintre clădirile emblemă ale Constanței. În zona în care se află astăzi mai fusese, între 1880-1902, o construcție de lemn, o cazină, cum se numea – loc pentru spectacole de teatru, baluri, loc de recreare pentru turiști. Construcția unui edificiu cu funcții asemănătoare marilor cazinouri europene a început prin anul 1904. Inițial, planurile sunt întocmite de către arhitectul Petre Antonescu, care proiectează o clădire al cărei stil arhitectonic se inspira din tradițiile artei românești. După terminarea fundațiilor, însă, planurile sunt schimbate, Primăria încredințând modificarea lor unui arhitect de origine franceză, Daniel Renard - care renunță la principiile stilului românesc, în favoarea unui melanj de motive decorative ce încarcă și mai mult greoiul ansamblu. Construit (din 1908) în stil Art Nouveau sub influența cosmopolitană a cazinourilor epocii, edificiul constănțean este terminat în 1910, când este și inaugurat.

Ne puteți urmări și pe Google News