Expoziția pictorului Valentin Scărlătescu, succes fabulos la Galeria Romană

Expoziția pictorului Valentin Scărlătescu, succes fabulos la Galeria Romană

Artistul, membru al Grupului Prolog, a plecat din România în urmă cu 30 de ani. Locuiește în Franța, acolo unde ocupația sa de bază este aceea de restaurator de monumente isorice. Expoziția de la Galeria Romană - „Pământ Breton/Pământ românesc/Loc de credință” are un succes extraordinar la public, iar pictorul se gândește deja la următoarea expoziție. Tot în România.

Evenimentul zilei: Este prima expoziție după 30 de ani.

Valentin Scărlătescu: Da, este prima expoziție personală după 30 de ani, în România. Am mai avut înainte expoziții, în diverse galerii în București, dar după 30 de ani am adunat o serie întreagă de lucrări, și din școală, și după școală, și din cele făcute în Franța și le-am expus aici.

- Cum ați simțit că a primit publicul român această expoziție?

Ne puteți urmări și pe Google News

- Că nu se aștepta la o astfel de expoziție. Nu știu la ce se așteptau oamenii și cu ce sunt obișnuiți, pentru că eu sunt puțin rupt de evenimentele culturale din București, ca de altfel și din Europa și din Franța, din păcate și… spre rușinea mea. Rușinea mea, pentru că trebuie să mă adresez celorlalți și ei cred că sunt foarte implicat în lumea culturală de acolo. Nu e cazul. Merg foarte rar la muzeu sau la vreo expoziție. E, poate, o lacună, dar așa simt. Aici, oamenii sunt surprinși și trebuie să înțeleg de ce. Care e contextul care îi face să fie interpelați de lucrurile pe care le văd. Rămâne de văzut.

- M-am tot gândit să înțeleg și eu această reacție de mirare. Este văzut totul ca o prospețime. Nu s-a văzut așa ceva aici. E o redescoperire, așa cum s-a spus și la vernisaj. Este adevărat că ați fost plecat, nu ați mai expus…

- Sunt în situația de a vă spune că am lucrat mult, le-am adunat, dar nu leam arătat!

- Iar acum ați adus comoara!

- Nu știu dacă am adus comoara! Mă descopăr și eu și mă citesc în ochii celorlalți. Dar e mult, încă, de făcut ca să vorbim de o comoară! E încă foarte mult de făcut! Aici e o mică parte din ceea ce am lucrat…

- Dumneavoastră sunteți prins în Franța cu restaurarea și poate de aceea se explică faptul că nu mergeți la expoziții sau la evenimente culturale.

- Nu știu dacă se explică prin meseria de restaurator, neapărat. Eu încerc să mă cunosc cu ochii celorlalți, eu sunt încă sub atâtea semne de întrebare, în ceea ce privește lucrul pe care îl fac, sub semnul ezitărilor, sub semnul a ceea ce cred eu, al neîmplinirilor, dar mă străduiesc să găsesc un echilibru în ceea ce fac.

„E greu de spus unde se află Creatorul”

- Unul dintre criticii francezi care a fost prezenți în București, la vernisaj, vorbea despre rădăcinile de aici și, într-un fel, despre rădăcinile pe care le-ați prins în Franța. De exemplu, lucrarea aceasta din apropierea noastră… un fel de icoană…

- Nu am vrut să fie așa, dar așa a ieșit. Nu pot să explic, nici nu vreau să explic. Marc Albert-Levin, unul dintre cei care au vorbit la vernisaj, spunea că nu trebuie să fac asta ca să aibă o temă– tema religioasă – este suficient un peisaj să fie același lucru. Sunt de acord cu el….

Mai urmează o expoziție

- Da, cred că aproape toți privitorii au același sentiment. Tocmai vroiam să vă întreb despre cum se regăsește, dacă se regăsește tema „sacrului” în lucrările Grupul Prolog.

- E greu de spus unde se află Creatorul. Nu îl putem noi surprinde așa, să spunem că este aici sau acolo! Este peste tot, în același timp, în același spațiu, într-un mod care ne scapă nouă, dar noțiunea de sacru în Grupul Prolog îmi este suficient de străină încât să nu înțeleg acest cuvânt atât de important. Nu pot să asociezi ceva așa de important cu un grup de pictori, care vine către public cu o anumită idee despre lumea care îl înconjoară. Atât. Dacă se vorbește despre sacru nu mai înțeleg, sunt depășit. Mi se pare prea mult, nu știu ceilalți colegi ai mei cum privesc lucrul acesta.

- Ne întoarcem la aceeași idee: Creatorul este peste tot. Implicit. Domnul Emil Ene ce a zis, vă mai face o expoziție?

-Da! Ceea ce am expus aici e foarte puțin și atunci, da, vom mai face o expoziție.

Deschis până la 10 iunie

„Pământ Breton/ Pământ românesc/ Loc de credință” vă așteaptă la Galeria Romană. Expoziția va fi deschisă până la data de 10 iunie 2017, la sediul Galeriei Romane, din Bd. Lascăr Catargiu, nr. 1, sector 1, București (Piața Romană).