EXPLOZIV! Ce sumă URIAȘĂ de bani a câștigat Germania de pe urma crizei grecească

EXPLOZIV! Ce sumă URIAȘĂ de bani a câștigat Germania de pe urma crizei grecească

Prima pagină a televiziunii germane ARD anunță că după opt ani de probleme, Comisia Europeană vrea sa scoata Grecia din procedura de deficit".

Publicaţia consideră gestul că fiind "simbolic, şi anume că unul care trebuie să-i încurajeze pe greci". Comisarul UE pentru Devize, Pierre Moscovici, a declarat referitor la problema: "Înseamnă că Grecia va deveni o ţară tot mai credibilă". 

Dani Rockhoff, o jurnalistă de origine română, explică situația în care se află Grecia acum. Profitul efectiv s-ar ridica la 1,34 miliarde euro. În realiate profitul Germaniei este mult mai mare: 2 miliarde de euro cash, plus multe afaceri în urma privatăzirilor la care a fost forțată Grecia.

„Profitul efectiv s-ar ridică la 1,34 miliarde euro şi „mulţi consideră că acesta ar trebui să revină Greciei, în semn de adevărată solidaritate”, după cum scrie corespondentul la Bruxelles al publicaţiei citate.Partidul Verzilor din Germania a solicitat guvernului să precizeze dacă suma de 412 milioane de euro, care în bugetul federal apare la poziţia „Plata către Republica Elena” a fost într-adevăr virată către destinatar. Răspunsul secretarului de stat din Ministerul de Finanţe, Jens Spahn, ar fi fost că „guvernul nu intenţionează să facă, momentan, acest transfer de bani”. Autorul articolului din Sueddeutsche.de, Daniel Brössler, afirmă că aceşti bani sunt „parte dintr-o suma mai mare […] şi anume profituri din creditele şi cumpărările de obligaţiuni în favoarea Greciei”. Suma totală s-ar ridică la 1,34 miliarde euro, „după cum reiese din diverse detalieri ale Ministerului de Finanţe, pentru Verzi”. Dobânzi profitabile ar fi obţinut şi Banca Centrală Europeană, care în 2010 a demarat un program de cumpărare a titlurilor de stat (SMP) – între timp încheiat-, pentru a ajută ţările aflate în criză. „An de an, aceste titluri produc profituri, pe care BCE le virează băncilor centrale ale ţărilor din Eurozonă”. În 2016, acestea ar fi fost în valoare de 1,147 miliarde euro, în 2017 sunt, până acum, 901 milioane euro. Partea Germaniei la SMP ar fi fost 952 milioane euro. E vorba de multe cifre şi chestiuni financiare la nivel înalt. Însă a face bani pe faliţii temporari ai unei comunităţi, cum se doreşte a fi Comunitatea Europeană, este considerat de unii drept „imoral” şi „nesolidar”. În acest sens, Sven-Christian Kindler, purtătorul de cuvânt al Verzilor în probleme bugetare, din Bundestag, spune: „Poate că este legal că Germania să câştige din criză grecească. Legitim, în sensul moral al solidarităţii, nu e”, spune Rockhoff într-o analiză publicată pe Hotnews. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Împreună cu o companie elenă de dimensiuni reduse, concernul german Fraport a putut să preia cu eforturi considerabile 14 aeroporturi regionale din Grecia. Între acestea se numără aeroporturile din destinaţii de vacanţă cum ar fi Creta, Korfu sau Rhodos, scria recent Deutsche Welle.