Editura Evenimentul si Capital

Expertiza din Dosarul «Colectiv» nu a ELIMINAT ipoteza mâinii CRIMINALE. Specialiştii nu exclud posibilitatea ca în Club să fi existat și o altă substanță

Experimentele realizate nu au putut explica viteza uluitoare cu care focul a cuprins tavanul clubului
Autor: | | 26 Comentarii | 5149 Vizualizari

Specialiștii nu au explicații nici pentru viteza incendiului din Club și nici pentru compușii chimici de ardere de acolo.

Tragedia petrecută la sfârșitul lunii octombrie a anului trecut în Clubul Colectiv a fost una de proporții istorice prin consecințele ei: 64 de morți, în jur de 150 de răniți grav, care vor rămâne cu infirmități fizice și psihice pentru tot restul zilelor lor, plus un guvern legitim forțat la demisie, pentru a fi înlocuit cu unul fără legitimitate parlamentară. Expertiza solicitată de procurori în dosar ar fi trebuit să lămurească misterele unui eveniment cutremurător, cu iz mai mult de „operațiune specială”, decât de întâmplare nenorocită. Nu avea să fie așa!

Expertiza a ajuns deja la dosarul cauzei

Recent, în urmă cu câteva zile, Institutul Național de Expertize Criminalistice a înaintat Secției de Urmărire Penală și Criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție Raportul expertizei tehnice privind evenimentul petrecut în ziua de 30. 10. 2015 la Clubul Colectiv. Acest Raport conține concluziile la care au ajuns două autorități de necontestat în materie, Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă(INCD-INSEMEX, Petroșani) și concluziile celor de la Departamentul de Chimie Organică „Costin Nenițescu”, din cadrul Universității Politehnice București, Facultatea de Chimie Aplicată și Știința Materialelor.

FOTO: Nimeni nu și-ar fi putut închipui că aprinderea unor artifi cii va declanșa infernulCaracteristici nemaiîntâlnite

Cele două instituții au analizat probele ridicate de la fața locului, înregistrările video realizate de camerele de supravghere, ventilatoarele, mostre din materialele care au ars în Club, precum și din aerul de acolo, și au reprodus la scară cele petrecute la Colectiv. Strădania experților a avut drept scop elucidarea cauzelor care au dus la incendiu, precum și motivele pentru care acesta a avut unele caracteristici nemaiîntâlnite, care au surprins și au lăsat loc unor suspiciuni legitime. Așa cum deja se știa, principalul material de combustie din Club a fost spuma poliuretanică aflată pe tavan și care a ars în proporție de peste 90%.


Experții nu exclud posibilitatea ca în Club să fi existat și o altă substanță


Condiții similare nu duc la rezultate măcar apropiate

În urma simulărilor efectuate de experți pe machete la scară, în condiții similare celor din Club, nu s-a reușit reproducerea unor aspecte fundamentale în privința înțelegerii și elucidării a ceea ce s-a întâmplat, cu adevărat. Nu s-a reușit reconstituirea inițierii incendiului, nici a vitezei de propagare, nici a intensității acestuia și nici a efectelor sale.

Practic, oricît de fidel s-ar fi străduit experții să respecte condțiile producerii tragediei, și au făcut-o foarte fidel, folosind aceleași materiale și reproducând aceleași condiții, nu au obținut aceeași dezvoltare și aceleași efecte. Mai mult, folosind la simulare aceleași materiale care au ars în Club, nu au obținut aceiași compuși de ardere cu cei care au rezultat în urma evenimentului real. Astfel, experții nu exclud posibilitatea ca în Club să fi existat și o altă substanță, una care să fi generat o viteză extraordinară de extindere a focului, precum și compușii de ardere rezultați.

La simulare, viteze de cinci ori mai mici

De altfel, această viteză de propagare ridică și cel mai mare semn de întrebare. După cum deja se știe, incendiul de la Colectiv a avut două componente din punct de vedere geometric, una verticală, prin care focul a urcat de pe stâlpul vertical până la tavan, și una orzontală, prin care focul s-a extins cu repeziciune pe tot tavanul. Ei bine, la toate simulările efectuate de către experți, aceștia au constatat că vitezele cu care focul a urcat pe stâlp, precum și cele cu care s-a propagat pe tavan, sunt de cinci ori mai mici decât vitezele cu care focul s-a dezvoltat în realitate, în Club. Ipoteza potrivit căreia viteza imensă ar fi fost dată de prezența grătarului din lemn cu care a fost camuflat stratul din spumă poliuretanică, prin fenomenul de „reflexie termică”, nu stă în picioare. Simulările au fost făcute cu includerea grătarelor de camuflaj lemnos.


FOTO;Medicii au fost primii care au intervenit la locul catastrofei. Nu mai văzuseră niciodată o nenorocire de o asemenea gravitateO substanță rămasă misterioasă ar explica totul

În concluzie, deși au folosit aceleași materiale și au reprodus în mai multe runde, la scară, condițiile în care s-a produs evenimentul, experții nu au reușit reproducerea caracteristicilor de inițiere, propagare, intensitate și viteză ale incendiului din Clubul Colectiv, nu au reușit să obțină aceiași compuși chimici de ardere și nu exclud ca în Club să mai fi existat o substanță chimică care să explice atât viteza uriașă de propagare, de cinci ori mai mare decât cea obținută la simulări, cât și compușii de ardere rezultați, alții decât cei obținuți la simulări.

Profesioniștii au fost sceptici din capul locului

„Tragedie accidentală sau act criminal?” a fost prima întrebare pe care ne-am pus-o la foarte puțin timp după producerea nenorocirii. Din primul moment, am avut sentimentul că foarte multe lucruri nu se potrivesc. Medici de la spitalul de arși spuneau că asemenea răni nu au mai văzut. La fel, și medici specialiști cu zeci de mii de mari arși tratați, sosiți din străinătate. Politiști și pompieri cu vechimi considerabile în profesiile lor au arătat că un incendiu cu asemenea caracteristici nu au mai întâlnit. Profesioniști din domeniile medicinei legale și expertizelor de laborator ziceau că nu înțeleg cauza morții unora dintre tinerii de la Colectiv, care nu au suferit nici cea mai mică arsură, dar au căzut secerați de „ceva inhalat acolo”, de niște compuși de ardere, la puțin timp după ce crezuseră că au scăpat teferi.

Klaus Iohannis, expertul nr. 1 al țării

Colac peste pupăză, doar la câteva ore de la producerea tragediei, președintele Klaus Iohannis a ieșit din tiparul său invariabil, acela cu „sunt îngrijorat și urmăresc preocupat“, pentru a ne spune, înainte ca măcar cercetarea la fața locului să fi fost începută, care este verdictul său. „Corupția ucide!” a fost concluzia expertului în materie de incendii, morți suspecte și medicină legală, Klaus Iohannis, iar ea avea să orienteze toată dezvoltarea din următoarele zile.

Guvernul Ponta, unul format pe o majoritate parlamentară rezultată în urma unei voințe electorale constituțional exprimate, a demisionat la presiunea bine dirijată de către servicii - mai întâi pe facebook, apoi în stradă - a tinerilor-frumoși-șiliberi. A fost înlocuit cu „Guvernul Lui”, unul care nu exprima decât voința obsesivă a președintelui neamț al României, una pe care nu se ferea s-o clameze ca o placă stricată, ori de câte ori găsea un microfon prin preajmă. La doar câteva zile de la producerea tragediei de la Colectiv, suspiciunile acumulate și potrivealamânușă pe scenariul înlăturării Guvernului, unul care era opintit deja de aproape un an, ne-a îndreptățit să scriem rândurile care urmează, încă înainte ca Guvernul Cioloș să devină o realitate:


FOTO: Președintele Klaus Iohannis îl felicită pe noul premier Dacian Cioloș. Tragedia de la Colectiv i-a permis președintelui să-și vadă visul cu ochii, instalarea „Guvernului Lui”?Când întâmplarea devine determinare

„Revenind - după ce au băgat în fabricarea şi propulsarea lui tone de bani, influenţă şi strategii complexe, să stea şi să se uite cum doarme pe el, la Cotroceni, sub veşnica scuză că nu are „Guvernul Lui”? Doar l-au pus acolo cu un scop, cu o treabă clară. S-au încordat, deci, şi acum îi pun la dispoziţie „Guvernul Lui”. Astfel, Germania va avea la Bucureşti şi un preşedinte, şi un guvern. Scopurile? Economice, de influenţă şi de slăbire a pilonului american din Estul Europei, din pragul uşii ruşilor către Continent. Sub senzaţia că se salvează sub noul preşedinte, şefii serviciilor au cooperat din plin la scenariu, prin escaladarea dirijată a emoţiilor care au scos lumea în stradă, după care i-au strecurat lui Ponta informaţia că Bucureştii s-ar putea „kieviza”. Normal, omul şi-a dat demisia. Ponta nu este Assad! După guvernul Ponta, orice variantă ar veni va fi una perfect controlabilă, oricât de tehnocraţi sau politruci vor fi cei care vor alcătui guvernul, ei vor forma „Guvernul Lui”.

Un principiu mai puțin cunoscut spune că, atunci când consecințele unui eveniment oricât de grav, care părea la început să fie sub semnul întâmplării, sunt deosebit de importante pentru un scenariu aflat în desfășurare, evenimentul este parte din scenariu și nu este de natură aleatoare. Pentru că Scenariul „Guvernul Lui” este în desfășurare de la începutul anului 2015, eu m-aș întoarce la ceea ce s-a întâmplat cu adevărat la Clubul Colectiv. Când o întâmplare serveşte perfect unui scop propus anterior evenimentului, întâmplarea nu mai este întâmplare, ci determinare! Nu aş pleca de la chestii complicate ca să demonstrez asta. Aş avea în vedere, pentru început, viteza cu care focul s-a propagat, motivele chimice ale acestei viteze și caracteristicile neobişnuite ale intoxicaţiilor şi plăgilor morţilor şi răniţilor.”

64 de morți, prețul pentru „Guvernul Lui”?

Eram, deci, de părere în acel articol publicat de Evenimentul Zilei la câteva zile după nenorocire, că pentru elucidarea a ceea ce s-a întîmplat cu adăvărat la Colectiv, trebuie plecat de la „viteza cu care focul s-a propagat” și de la „motivele chimice ale acestei viteze”. Adică, exact de la ceea ce expertiza solicitată de procurori s-a străduit să elucideze și nu a reușit! Mai mult, expertiza a adâncit misterul, a întărit ipoteza potrivit căreia ceea ce s-a întâmplat în Clubul Colectiv nu a avut nicio legatură cu întâmplarea!
Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
12:45 Cine este Mihai Tudose, premierul PSD: Profesor la SRI, acuzat de plagiat, mic maestru în șah - biografie 10:20 Propunerea lui Mihai Tudose, posibilă DIVERSIUNE a PSD, consideră Dan Andronic 10:03 CULISELE CEx PSD. Drumul NOMINALIZĂRII lui Mihai Tudose spre Palatul Cotroceni 10:03 SURSE - Mihai Tudose a acceptat funcția de premier PSD | LIVE TEXT 07:09 MIHAI TUDOSE era prieten apropiat cu „Anaconda”, generalul SRI Elena Istode. TUDOSE a fost ACUZAT de PONTA că este OFIȚER ACOPERIT! 21:43 Informație-ȘOC despre viitorul premier al României! MIHAI TUDOSE, ultimul nume vehiculat pentru postul de PRIM-MINISTRU. A fost acuzat de PLAGIAT! 07:00 Surse: Lista scurtă de MINIȘTRI a PSD. ARTILERIA GREA a partidului intră în joc 19:26 Tăriceanu a făcut ANUNȚUL. Ce spune despre o majoritate ALDE-PNL 16:44 Portretul-robot al VIITORULUI PREMIER. Cine vine la Palatul Victoria 16:19 Klaus Iohannis despre premier: O să REZOLV foarte REPEDE problema MAJORITĂȚII 15:12 PSD pregătește „Guvernul fără pitpalaci” 15:00 Planul chinezesc al echipei Ponta - Grindeanu 14:28 Capul fostului ȘEF SRI George Maior, CONDIȚIE pusă în PSD pentru noul Guvern 13:05 De ce nu vrea PNL să intre la guvernare 09:28 Greșeala FATALĂ din LISTA de PREMIERI a lui Dragnea, descoperită de Băsescu 16:25 Ce spune Iohannis despre ALEGERILE ANTICIPATE 12:53 STRATEGIA PNL înaintea CONSULTĂRILOR cu Iohannis. Orban NU VREA la guvernare - surse | Exclusiv EvZ 09:27 Evoluție INCREDIBILĂ în SONDAJE pentru PSD, în urma CRIZEI INTERNE. Influența SCANDALULUI asupra electoratului 18:50 Cronica Războiului conjugal din PSD. România lui Cristoiu

Articole salvate