Editura Evenimentul si Capital

Există viață extraterestră pe una din lunile lui Jupiter? Descoperire de ultimă oră

Universul are surprize fara sfarsit
Autor: | | 2 Comentarii | 1719 Vizualizari

Ciocnirile cu comete și/sau asteroizi ar putea explica haosul observat la suprafața uneia dintre cele mai interesante luni ale lui Jupiter, Europa, o lume acoperită de un ocean înghețat din apă.

In plus, faptul că pe acest satelit jovian pe care se află apă ajung să cadă comete sau asteroizi care, așa cum s-a demonstrat, pot conține molecule organice complexe considerate a fi pietrele de temelie ale apariției vieții și dezvoltării de ecosisteme complexe mărește interesul oamenilor de știință pentru această lume înghețată unde nu este exclus să existe viață extraterestră.

„Nu este o dovadă directă a existenței vieții, dar mărește considerabil șansele ca oceanul Europei să fie un habitat și mărește considerabil și interesul nostru de a merge acolo și de a-l explora”, a comentat coordonatorul acestui studiu, Rónadh Cox, geolog la Williams College din Williamstown, Massachusetts.

Europa are dimensiunea apropiată de cea a Lunii. Suprafața sa este acoperită de o calotă glaciară cu grosimea de 15 — 25 de kilometri. Oamenii de știință sunt de părere că sub această calotă glaciară se ascunde un ocean de apă cu adâncimea de aproximativ 160 de kilometri. „Iar cum majoritatea oamenilor consideră că existența apei este o necesitate pentru apariția vieții, Europa este considerată o posibilă candidată pentru existența unui ecosistem extraterestru” în sistemul nostru solar, a explicat Cox pentru SPACE.com.

Ciocniri relativ frecvente

Indiferent de grosimea calotei glaciare a Europei, există nenumărați asteroizi și comete în sistemul nostru solar care pot să o străpungă. Astfel de ciocniri sunt și relativ frecvente, conform oamenilor de știință. Conform estimărilor, Europa s-a ciocnit cu un asteroid sau cu o cometă suficient de masivă pentru a-i penetra calota glaciară o dată la 3 — 7 milioane de ani.

Alte explicații ale acestor zone de teren haotic de pe Europa fac trimitere la sursele de energie internă ale lunii, care pot provoca fenomene de topire din interior spre exterior în anumite zone ale calotei glaciare.

Deocamdată trebuie să recunoaștem că nu știm foarte multe lucruri despre terenurile haotice, dar știm că există diferite tipuri de astfel de zone. De asemenea, nu trebuie să ne gândim că acest tip de teren poate avea o singură origine, fie că este vorba de energia internă a acestei luni sau de ciocnirea cu corpuri cosmice. „Este foarte posibil ca anumite astfel de zone să se fi format în urma unor impacturi cosmice și altele în urma activității interne”, a mai subliniat cercetătorul american.

Acest studiu este prezentat pe larg între paginile ultimului număr al revistei Journal of Geophysical Research: Planets

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Divertisment

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate