Editura Evenimentul si Capital

Există viață după moarte? Micuța care a fost înghețată până la noi descoperiri științifice

Sahatorn and Nareera sunt îndurerați după pierderea copilului, dar speră ca Einz va trăi din nou
Autor: | | 3 Comentarii | 2705 Vizualizari

O fetiță din Thailanda a devenit, recent, cea mai tânără persoană criogenată. I se va păstra creierul intact după moarte, părinții sperând că, într-o zi, ea va putea fi readusă la viață

Camera în care Matheryn Naovaratpong și-a petrecut ultimele luni din viață este albă, goală și mobilată doar cu un pătuț alb. Singura culoare vine de la o mică statuie budistă, câteva jucării de pluș și un portret uriaș al fetiței, pe perete. E ca un altar ridicat în memoria micuței, a cărei viață s-a încheiat atât de repede și atât de tragic.

Einz era numele de alint pe care îl folosea familia pentru fetița care a fost diagnosticată cu o tumoare la creier, înainte de a împlini doi ani. A murit, în 8 ianuarie 2015, chiar înainte de a împlini 3 ani. Dar deja, la acea dată, părinții ei, ambii ingineri în medicină, luaseră o decizie, prin care speră să-i dea lui Einz o altă șansă la viață.


FOTO: Familia păstrează fotografi i și înregistrări  din viața micuței, pentru ca ea să afl e ceva despre „fosta” ei viață, când se va treziDecizie dificilă

„Prima zi în care Einz s-a îmbolnăvit, m-am gândit că trebuie să facem ceva semnificativ pentru ea, atât cât este uman posibil în prezent”, a spus tatăl ei, Sahatorn, potrivit BBC. „În sufletul meu s-a dat o bătălie, dar am simțit că trebuie să pun ideea în practică. Așa că am explicat totul familiei mele”, a spus el.

Ideea era să fie păstrat trupul fetiței prin tehnologia numită criogenie. Corpul sau doar creierul lui Einz este adus într-o stare de înghețare profundă, exact în momentul morții ei, și este păstrat până când, la un moment dat în viitor, progresul tehnologiei va permite ca ea să fie readusă la viață și un nou corp să-i fie „recreat”.


FOTO: „Societatea se îndreaptă spre un nou mod de a gândi și va accepta acest vis al științei, la un moment dat”, crede mama fetiței „Ca oameni de știință, suntem 100% încrezători că acest progres va avea loc într- o zi, doar că nu știm exact când”, a explicat tatăl. „În trecut ne gândeam că va fi nevoie de 400-500 de ani, dar acum cred că este posibil peste doar 30 de ani”.

La început familiei lui Sahatorn i-a fost foarte greu să înțeleagă și să accepte această idee, dar starea de sănătate a fetiței s-a deteriorat.

Amintirile, păstrate

Părinții își amintesc cu duioșie de clipele petrecute cu fetița lor. Spun că Einz avea, din naștere, „ceva special”: „Comunica prin dragostea pe care o avea, mai mult decât alți copii, mereu participa la activitățile noastre”, își amintește tatăl. Cuplul mai are încă trei copii. Mamei, Nareerat, i-a fost extirpat uterul, după nașterea primului copil, așa că următorii trei copii au fost concepuți in vitro. Tehnologia a jucat, așadar, un rol important încă de la începutul vieții sale.


FOTO: Camera goală a micuței Einz a rămas ca un altar, păstrat în memoria eiProcedura medicală

Familia Naovaratpong a ales un ONG din Arizona, Alcor, furnizor de top pentru „servicii de prelungire a vieții”, pentru a păstra creierul lui Einz. O echipă de la Alcor a zburat în Thailanda pentru a superviza procesul inițial de răcire a corpului. Imediat după pronunțarea decesului, a început procesul de „crioprotecție”, eliminând din corp fluidele și înlocuindu- le cu substanțe anticoagulante, care permit corpului să fie profund înghețat, fără să se deterioreze țesuturile umane. După ce a ajuns în Arizona, creierul i-a fost extirpat și este păstrat la o temperatură de -196 de grade Celsius.

Investiția este una costisitoare, Alcor taxând cu 80.000 de dolari „neuroprezervarea” creierului uman.

Experiment științific

Alcor a explicat faptul că operațiunile sale sunt „un experiment în adevăratul sens al cuvântului”. Organizația Nu promite a doua șansă la viață, dar susține că procedeul criogenării reprezintă „un efort de a salva vieți”. Tehnologia viitorului ar putea face ca moartea să fie reversibilă, spun cercetătorii. La câteva momente după ce un pacient este declarat decedat, corpul său este susținut artificial în viață și sângele este înlocuit cu substanțe anticoagulante, și poate fi transportat oriunde în lume, la sediile Alcor. Corpul este „bombardat” cu chimicale numite „ciroprotectori”, care îngheață celulele la -120 de grade, fără să se formeze gheața, un proces numit „vitrificare”. Ulterior, corpul este răcit până la -196 de grade Celsius și este depozitat pe termen nelimitat în nitrogen lichid. Înghețarea oamenilor pentru a-i învia mai târziu pare a fi un scenariu pentru filme SF, dar deja 140 de persoane au fost puse „la păstrare” prin această tehnică specială. Nu se știe, deocamdată, ce șanse de reușită are acest demers.
Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate