Editura Evenimentul si Capital

"Nici un copil fără buletin". Guvernul a DECIS: Înregistrarea naşterii se poate face în 30 de zile de la data naşterii copilului

Dacian Cioloș
Autor: | | 3 Comentarii | 491 Vizualizari

Guvernul a decis să prelungească perioada în care pot fi înregistrate naşterile de la 15 la 30 de zile, simplificând totodată procedura şi reducând costurile aferente, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu.

"Guvernul a aprobat o serie de măsuri pentru debirocratizarea procedurii de înregistrare tardivă a naşterii. Se simplifică procedura înregistrării naşterii şi se reduc costurile aferente prin eliminarea prevederilor parcurgerii unor proceduri în instanţă şi efectuarea expertizelor medico-legale. Prin hotărârea aprobată în şedinţa de azi se pune în practică măsura 'Niciun copil fără buletin' cuprinsă în Pachetul Naţional Antisărăcie", a afirmat Iolu, la Palatul Victoria.  El a precizat că există numeroase mame care nu au identitate.  "Ca element de noutate, înregistrarea naşterii se poate face în termen de 30 de zile de la data naşterii copilului, faţă de 15 zile cât era până în prezent. Astfel, părinţii şi autorităţile vor avea posibilitatea ca prin parcurgerea unor proceduri administrative să clarifice toate aspectele care interesează înregistrarea acestui eveniment la starea civilă. În principal, elemente legate de identitatea mamei, pentru că sunt foarte multe mame care nu au identitate", a explicat Liviu Iolu.  

"Am spus că până la sfârşitul mandatului vrem să punem în practică, să implementăm cât mai multe dintre măsurile pe care le-am angajat în acel program antisărăcie. Astăzi, o să avem un proiect de hotărâre de Guvern, prin care stabilim cadrul normativ pentru a acorda identitate copiilor care, din diferite motive administrative, birocratice sau de context, nu pot să primească un CNP sau un act de identitate la naştere. Lunile trec, anii trec şi în astfel de situaţii persoanele respective rămân încet-încet în afara posibilităţii de a beneficia de anumite instrumente de susţinere socială şi chiar de acces la educaţie sau la sănătate", a declarat  Dacian Cioloş la începutul ședinței de Guvern, precizând, totodată, că este vorba de norme de aplicare a unei ordonanţe deja adoptate.  De asemenea, potrivit Agerpres, prim-ministrul a anunţat că în şedinţa Executivului va mai fi adoptat un proiect de act normativ care prevede constituirea la nivelul comunităţilor locale şi, mai ales, în mediul rural, a unor centre de asistenţă medicală comunitară integrată.  Potrivit premierului, aceste centre vor permite "mai ales comunităţilor vulnerabile, cu acces mai dificil la sistemul sanitar normal, să ofere asistenţă, să ofere îndrumare şi să permită adaptarea asistenţei medicale la nevoile specifice ale acestor comunităţi vulnerabile". 

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate