VÂNĂTORII, în cătarea PESCARILOR. SCENARIUL EXECUȚIEI unui VICEPREMIER din Cabinetul Tudose. Ciolacu, DOBORÂT de oamenii lui Dragnea

VÂNĂTORII, în cătarea PESCARILOR. SCENARIUL EXECUȚIEI unui VICEPREMIER din Cabinetul Tudose. Ciolacu, DOBORÂT de oamenii lui Dragnea

În ședința de executare a lui Mihai Tudose, pesediștii și-au vărsat năduful și asupra persoanelor pe care le bănuiau că aveau influență asupra premierului, făcându-l să nu se mai înțeleagă cu restul membrilor de partid.

Parte din această ceartă a fost devoalată de Liviu Dragnea, în discursul de după CEx. 

 

Lepădarea de Satana

Ne puteți urmări și pe Google News

 

El a spus: „Sunt convins că o să am o relație cu Mihai Tudose exact cum am avut înainte de a fi premier. E un personaj veninos dintr-o instituție a statului care a făcut și face foarte mult rău. Nu o să mai aibă cum să facă cu următorul premier. Asta e una dintre minciunile unor miniștri, că are dublă comandă. Nu o să îi mai vedeți în Guvern. Nu vreau să spun acum despre ce persoană e vorba. O să spun mai târziu, că nu plec din țară. Îmi e teamă că nu mă mai căutați și eu vreau să mai apar la televizor, că nu am mai fost în ultimele săptămâni”.

Declarația „trădează” în primul rând că Mihai Tudose îi promisese că se „desveninează” de anturajul persoanelor care i-ar fi stricat relația cu partidul în ultimul timp, că relația lui cu Dragnea nu se repara dacă nu „se lepăda de Satana”.

 

Demiterea lui Despescu

 

Sursele mele spun că furia a fost stârnită și de scandalul public din jurul polițistului pedofil și de împiedicarea ministrului Carmen Dan de a-l demite pe chestorul Bogdan Despescu pentru a calma spiritele. Două personaje sunt bănuite de liderii PSD pentru producerea crizei dintre Mihai Tudose și Carmen Dan.

Colegii de partid ai premierului nu înțelegeau cum a aflat premierul că un chestor de Poliție, Cătălin Ioniță, e la ușa șefei sale, Carmen Dan, dorind să îi lase un raport prin care refuză numirea ca interimar la comanda IGPR, dacă era demis Despescu.

Alte întrebări erau legate de cum i-a aflat premierul numărul de telefon mobil și de ce a insistat atât de mult să vorbească personal cu el (abia la al treilea apel, Ioniță i-ar fi răspuns lui Tudose). După unii era clar că cineva de mare încredere i-a spus lui Tudose că Ioniță nu vrea funcția, de s-a apucat premierul să verifice personal veridicitatea raportului lăsat la el la birou de Carmen Dan.

Vă reamintesc că Dan a propus demiterea lui Despescu și înlocuirea sa cu Ioniță. Tudose a vrut să discute cu Despescu înainte de a lua o decizie, și apoi a început să îl caute telefonic pe Ioniță, bănuind că acesta din urmă nu vrea funcția, deși pe masa premierului era un raport depus de ministrul de Interne care conținea și acceptul lui Ioniță.

Bun, pentru mulți e clar acum că Despescu e acela care i-a spus premierului de situația lui Ioniță, dar rămâne întrebarea: cine l-a introdus pe Despescu la Tudose?

Se știe că una dintre persoanele „dintr-o instituție a statului” este generalul Lucian Pahonțu, șeful Serviciului de Protecție și Pază. În ședința CExN de luni, Dragnea l-a atacat nominal pe Pahonțu, spunând că el a avut o influență nefastă asupra lui Tudose, dar, îmi spun colegii de la ziar, Dragnea ar fi ținut să sublinieze că „Iohannis nu știe ce face Pahonțu”. Interesant este că Dragnea a spus că lucrurile nu se vor repeta cu noul prim-ministru, deși la acea oră, teoretic, nu se știa cine va fi desemnat drept candidat pentru Palatul Victoria.

Nu e prima oară când Dragnea îl acuză pe Lucian Pahonțu că se implică în „viața de partid a PSD”, el atacându-l și în noiembrie. Atunci, SPP a avut o reacție fermă de respingere a acuzațiilor, spunând că nu se implică în politică. În noiembrie, atacul a venit imediat după ce se încheiase valul de pensionări din Armată, SRI și Interne, dar el nu lovise și vârful SPP.

De fapt, în acea perioadă se pare că Pahonțu, care are 53 de ani, dintre care ultimii 12 i-a petrecut la comanda serviciului, îi propusese președintelui să se pensioneze, dar Iohannis l-ar fi rugat să mai rămână în activitate.

 

Adio, arme!

 

Readucerea în discuție a lui Lucian Pahonțu a fost făcută după ce pesediștii și-au amintit, în timpul scandalului din jurul polițistului arestat, că Despescu are o decorație, primită la 18 decembrie 2006, la propunerea șefului SPS, generalul Pahonțu, deși Despescu lucra în Ministerul de Interne. Așa că liderii PSD au bănuit că el a avut un rol în generarea crizei.

Surpriza din declarația președintelui PSD este aluzia la „persoanele veninoase” care ar fi populat Guvernul. Deocamdată putem doar bănui care ar fi acești miniștri, mai ales după postările lor pe Facebook din zilele premergătoare CEx sau după acțiunile care au ajuns la urechile lui Liviu Dragnea.

Un personaj influent în Guvernul Tudose care a anunțat că se retrage, „cu fruntea sus”, potrivit propriilor cuvinte, în activitatea parlamentară este fostul vicepremier Marcel Ciolacu. Și el este bănuit că și-ar fi folosit influența pe lângă fostul premier pentru a îl salva pe Despescu.

Ciolacu este șeful social-democraților buzoieni, deținând mult timp funcții în administrația locală. Bogdan Despescu este născut în localitatea Nehoiu, județul Buzău, și a lucrat la poliția județeană foarte mulți ani.  

Tot spre Buzău trăgea în ultimul timp și Mihai Tudose, prietenia cu Marcel Ciolacu devenind în timp cea mai importantă conexiune în Cabinetul condus de el. În jurul celor doi se formase un adevărat „Club al vânătorilor”, pornind de la pasiunea pentru partide de vânătoare sau de întâlnirile la poligoanele de trageri. Cu timpul, acest club a devenit destul de mare și influent, amenințând „Clubul pescarilor” din jurul lui Liviu Dragnea.

Cei mai mulți pesediști aici par să fi găsit filiera prin care s-a ajuns la scandalul din Ministerul de Interne, în prietenia dintre Despescu și Ciolacu, pe de o parte, și în relația de încredere dintre vicepremier și primul ministru, pe de altă parte.